Top-10: Οι καλύτεροι τερματοφύλακες του κόσμου

Gazzetta team
Top-10: Οι καλύτεροι τερματοφύλακες του κόσμου

bet365

Με αφορμή τη μεταγραφή του Αλισον στη Λίβερπουλ, το FourFourTwo επιλέγει τους 10 καλύτερους τερματοφύλακες αυτή τη στιγμή.

10. Σαμίρ Χαντάνοβιτς (Ιντερ)

Για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας ο Χαντάνοβιτς πέρασε την καριέρα του στη Serie A βρισκόμενος στη σκιά του Τζανλουίτζι Μπουφόν. Ειλικρινά, όμως, ήταν χαρούμενους με το να βρίσκεται εκεί, κάνοντας κανονικά τη δουλειά του και αποδεικνύοντας την ήρεμη σταθερότητα του που είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει τόσους θαυμαστές στην Ιταλία. Ο τερματοφύλακας της Ιντερ, σε αντίθεση με τους συμπαίκτες του, ήταν πάντα αξιόπιστος και στα 34 του πλέον, με κάποιο τρόπο, καταφέρνει να βελτιώνεται. Ο Σλοβένος είναι η απόδειξη ότι μπορείς να διδάξεις νέα κόλπα σε ένα γέρικο σκυλί, επίσης: Με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι το παιχνίδι της Ιντερ χτίζεται με περισσότερη υπομονή και ο Χαντάνοβιτς προσαρμόστηκε και σε αυτό. Αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα το 2015 για να ανοίξει τον δρόμο για τον εκπληκτικό Γιαν Ομπλακ της Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά παραμένει ουσιαστικός για την ομάδα του και έχει συμβόλαιο με τους Νερατζούρι ως το 2021.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

9. Ούγκο Γιορίς (Τότεναμ)

Με την μπάλα στα πόδια είναι πάντα ένα θέμα, αλλά οι οπαδοί της Τότεναμ τις περισσότερες φορές χαίρονται που κάτω από τα δοκάρια της ομάδας τους είναι ο Ούγκο Γιορίς. Η ικανότητα του Γάλλου να κάνει απίθανες αποκρούσεις τον καθιστούν από τους καλύτερους της Premier League και παραμένει ένα τεράστιο "όπλο" για τον προπονητή του, Μαουρίτσιο Ποκετίνο. Οι δύο επεμβάσεις του κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης στο Santiago Bernabeu το 2017-18 ήταν ένα καλό παράδειγμα: Μια εξ επαφής για να πει "όχι" στον Μπενζεμά, μετά η ακροβατική απόκρουση του για να πει "όχι" στον Ρονάλντο. Ο Γιορίς, βέβαια, έχει πάντα τις... στιγμές του, όπως έδειξε και στον τελικό του Μουντιάλ κόντρα στην Κροατία, αλλά ο τερματοφύλακας της Γαλλίας ήταν υπέροχος σε όλο το τουρνουά και αξίζει τη θέση του σε αυτή τη λίστα.

8. Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου)

Ο Νόιερ θα μπορούσε να είναι στην κορυφή της λίστας όταν ήταν υγιής, αλλά αυτό είναι το θέμα - πριν το Μουντιάλ δεν είχε αγωνιστεί καθόλου από τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω τραυματισμού. Ο πρώην τερματοφύλακας της Γερμανίας, Ολιβερ Καν, ήταν κατά της κλήσης του για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας: «Βασικά είναι αδύνατο το να μπορεί να κάνει μια καλή εμφάνιση». Και είχε δίκιο. Η Γερμανία αποκλείστηκε από τον όμιλο, χάνοντας με 2-0 από τη Ν. Κορέα έπειτα από ένα λάθος του Νόιερ, ο οποίος ήθελε να βοηθήσει για την ισοφάριση και τελικά έδωσε την μπάλα στον αντίπαλο. Τη νέα σεζόν, όμως, θα είναι ξανά κάτω από τα δοκάρια της Μπάγερν Μονάχου και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιστρέψει στην κατάσταση που μας έχει συνηθίσει.

7. Εντερσον (Μάντσεστερ Σίτι)

Είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς κάποιον τερματοφύλακα που εμφανίστηκε στο προσκήνιο τόσο εντυπωσιακά. Το έτος 2017 ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος έκανε μεταγραφή 40 εκατ. ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι και έγινε, τότε, ο δεύτερος πιο ακριβός τερματοφύλακας όλων των εποχών. Αυτό ήρθε έπειτα από μια απίστευτη σεζόν 2016-17 με τη Μπενφίκα, όπου έκανε 17 clean sheets και απέδειξε στον Πεπ Γκουαρντιόλα ότι ήταν ο κατάλληλος για να αντικαταστήσει τον Κλαούντιο Μπράβο ως αξιόπιστος γκολκίπερ. Ο Καταλανός είχε δίκιο όπως αποδείχθηκε: Ο Εντερσον ήταν άψογος καθώς η Σίτι έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου, έχοντας 17 clean sheets στο πρωτάθλημα.

6. Τζανλουίτζι Μπουφόν (Παρί Σεν Ζερμέν)

Στα 40 του πλέον, είναι δύσκολο να βρεις κάτι νέο να πεις για τον Μπουφόν. Για 17 χρόνια, από το καλοκαίρι του 2001 ως αυτό του 2018, ήταν ο πιο ακριβός τερματοφύλακας όλων των εποχών, έχοντας υπογράψει το 2001 στη Γιουβέντους, η οποία έδωσε το εκπληκτικό ποσό των 52 εκατ. ευρώ τότε. Ενα ποσό που -με κάποιο τρόπο- ο Μπουφόν όχι απλά το δικαιολόγησε στη συνέχεια, αλλά έκανε τους πάντες να θεωρούν bargain την αγορά του. Ο αποκλεισμός από τη Σουηδία στα μπαράζ για το Μουντιάλ ήταν ένα άδικο τέλος στην καριέρα του στην εθνική ομάδα έχοντας γίνει all-time legend, αλλά ο Μπουφόν το δέχθηκε με την τυπική σωστή λογική του. «Είναι απογοητευτικό. Οχι για μένα», είπε, «αλλά για το ποδοσφαιρικό κίνημα, γιατί αποτύχαμε σε κάτι που θα ήταν πραγματικά σημαντικό για τη χώρα». Ο χρόνος του φτάνει στο τέλος του, αλλά όχι ακόμη. Ο Μπουφόν άφησε τη Γιουβέντους για να πάει στην Παρί Σεν Ζερμέν, έχοντας αναδειχθεί Serie A Footballer of the Year τον περασμένο Νοέμβριο και το 8ο πρωτάθλημα του τον Μάιο. Εχει απομείνει ένας τελευταίος θρίαμβος;

5. Αλισον (Λίβερπουλ)

Ο Βραζιλιάνος είναι τόσο καλός ώστε να αφήσει στον πάγκο της εθνικής ομάδας τον Εντερσον και αποθεώθηκε από όλους για την πορεία της Ρόμα ως τους ημιτελικούς του Champions League. Εκεί, οι Ιταλοί αποκλείστηκαν από τη Λίβερπουλ, τη νέα ομάδα του Αλισον, τον οποίο οι Reds απέκτησαν για 67 εκατ. λίρες. Επειτα από μια καταστροφική σεζόν σε επίπεδο τερματοφυλάκων, ο Γιούργκεν Κλοπ ξεχώρισε τον 25χρονο ως το νέο Νο1 και είχε πολύ καλό λόγο για αυτό. Αξιόπιστος, πολύ καλός τερματοφύλακας και άνετος με την μπάλα, ο Αλισον είναι όλα όσα οι Σίμον Μινιολέ και Λορίς Κάριους δεν ήταν - και μπορεί να μετατρέψει την ομάδα σε διεκδικήτρια του πρωταθλήματος. Αυτό που έλειπε; Κατά πάσα πιθανότητα.

4. Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα)

Η καριέρα του Τερ Στέγκεν χαρακτηριζόταν αρχικά από κάποια απίθανα λάθη, αλλά το 2017-18 ήταν γενικά μια πραγματικά πολύ καλή σεζόν, στη διάρκεια της οποίας έγινε ένας από τους πιο σταθερούς τερματοφύλακες της Ευρώπης. Ειλικρινά, θα έπρεπε να είναι η πρώτη επιλογή της Γερμανίας για το Μουντιάλ. Ο πρώην τερματοφύλακας της Γκλάντμπαχ συνδυάζει καλή δουλειά με τα πόδια με την πολύ καλή δουλειά με τα χέρια κάθε εβδομάδα και έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες της Μπαρτσελόνα καθώς αυτή κατέκτησε το ισπανικό πρωτάθλημα. Θυμηθείτε, επίσης, ότι ο Τερ Στέγκεν είναι 26 ετών μόνο, άρα τα καλύτερα του χρόνια είναι μπροστά του. Θα είναι έτοιμος και θα περιμένει πότε θα κρεμάσει τα γάντια του ο Νόιερ.

3. Τιμπό Κουρτουά (Τσέλσι)

Το μεγαλύτερο κοπλιμέντο που μπορεί να κάνει κάποιος στον Κουρτουά είναι ότι δεν ξεχωρίζει και δεν προσπαθεί κιόλας για κάτι τέτοιο. Η αριστεία του έρχεται μέσω της απίστευτης σταθερότητα του: Λεπτό με λεπτό, αγώνα με αγώνα, μήνα με μήνα. Σπάνια ο Βέλγος θα δεχθεί ξεχωριστή κριτική, γιατί σπάνια είναι τα λάθη του. Είναι, απλά, το όνειρο ενός κεντρικού αμυντικού. Στην ηλικία των 26 ετών, είναι ήδη μια επιβλητική παρουσία που κάνει τη δουλειά του με αξιοσημείωτη ευκολία και έχει να επιδείξει τρία πρωταθλήματα σε δύο διαφορετικές χώρες. Κανείς δεν ένιωσε μεγάλη έκπληξη όταν συνειδητοποίησε ότι ακόμη και ο σπουδαίος Πετρ Τσεχ θα έπρεπε να ανοίξει τον δρόμο για τον Κουρτουά στο Stamford Bridge, έπειτα από τρεις σεζόν ως δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Στις τέσσερις σεζόν που ακολούθησαν, δεν έκανε τίποτα που να οδηγήσει κάποιον στη σκέψη ότι αυτή η εμπιστοσύνη που του έδειξε η Τσέλσι ήταν λάθος. Και αυτό φαίνεται ότι το έχει προσέξει και η Ρεάλ Μαδρίτης...

2. Νταβίντ Ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι ο Ντε Χέα είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου και με εμφανίσεις όπως αυτή κόντρα στην Αρσεναλ στο Λονδίνο για παράδειγμα, όπου ουσιαστικά έδωσε τη νίκη στη Γιουνάιτεντ κάνοντας 14 επεμβάσεις, είναι πολύ δύσκολο να διαφωνήσεις. Σε αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια που συνεχώς γίνονται αλλαγές στο Μάντσεστερ, ο Ντε Χέα είναι η μόνη σταθερά: Ενας εξαιρετικός γκολκίπερ ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι συμπαίκτες του ή τι αλλαγές γίνονται γύρω του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η τριετής κυριαρχία του σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του καλύτερου παίκτη της ομάδας διακόπηκε από τον Αντέρ Ερέρα το 2016-17, αλλά ο Ντε Χέα επιλέχθηκε ξανά για το 2017-18. Εχει μπει στην καλύτερη ομάδα της FIFA για τις πέντε από τις έξι τελευταίες σεζόν και το ίδιο έχει συμβεί και με το βραβείο Match of the Day’s Save. Ο Ισπανός συνδυάζει τα δύο στοιχεία που λίγοι τερματοφύλακες κατάφεραν ποτέ να καυχηθούν ότι διαθέτουν ταυτόχρονα: Την ικανότητα να κάνει επεμβάσεις με δείχνουν να αψηφούν τη βαρύτητα και τη συνέπεια του, η οποία εξαφανίζει ουσιαστικά τα λάθη. Σχεδόν... Γιατί η εμφάνιση του κόντρα στην Πορτογαλία στο Μουντιάλ απέδειξε ότι ο 27χρονος, τελικά, είναι άνθρωπος.

1. Γιαν Ομπλακ (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Επιτέλους, οι ποδοσφαιρόφιλοι αρχίζουν να προσέχουν την απίστευτη δουλειά που έχει κάνει ο Ομπλακ ως μέλος της διαβόητης σκληρής αμυντικής γραμμής της Ατλέτικο Μαδρίτης. Γιατί; Λοιπόν, επειδή αυτή η αμυντική γραμμή δεν είναι και τόσο σκληρή πλέον. Ο τερματοφύλακας της Ατλέτικο είναι πια πιο απαραίτητος από ποτέ στην εποχή του Ντιέγκο Σιμεόνε και όσο αυτοί που είναι γύρω του έχουν αρχίσει να πέφτουν, αυτός γίνεται καλύτερος. Ο Σλοβένος τα έχει όλα και είναι μόνο 25 ετών: Ισχυρός έλεγχος της περιοχής του, τέλεια θέση, εκπληκτικός στις αποκρούσεις και όλα αυτά με μια εντυπωσιακή σταθερότητα. Τον Οκτώβριο κατάφερε το 50ο clean sheet με την Ατλέτικο στη μόλις 86η συμμετοχή του. Εχει πάρει το βραβείο Zamora της La Liga τις τελευταίες τρεις σεζόν και τον Μάιο συμπεριλήφθηκε και στην ομάδα της σεζόν για το Europa League, έχοντας βοηθήσει την ομάδα του να κατακτήσει το τρόπαιο. Ο Ομπλακ είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου αυτή τη στιγμή. Και μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη...

 

Τελευταία Νέα