Τραγωδία, ρέγκε και ραπ: Η ιστορία του Χουάν Κιντέρο

Gazzetta team
Τραγωδία, ρέγκε και ραπ: Η ιστορία του Χουάν Κιντέρο

bet365

Ο Rupert Fryer γράφει στο FourFourTwo τη συγκλονιστική ιστορία της ζωής του Κολομβιανού άσου που εντυπωσιάζει στο Μουντιάλ.

Λένε ότι ο Χουάν Φερνάντο Κιντέρο ήταν έτοιμος να τα παρατήσει όλα. Χαμένος σε έναν κόσμο που έδειχνε να μην έχει πλέον θέση για αυτόν, αποφάσισε ότι μια καριέρα στη μουσική θα μπορούσε να του προσφέρει το κατάλληλο όχημα για να εκφράσει την καλλιτεχνική πλευρά του. Είχε κατηγορηθεί ότι έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα ξενύχτια με την Κολομβιανή τραγουδίστρια Μαλούμα και στο να συμμετέχει σε βίντεο-κλιπ ρέγκε, παρά στο επάγγελμα του. Ελεγαν ότι δεν ενδιαφερόταν αρκετά.

Ο Κιντέρο δεν εμπιστεύεται τα ΜΜΕ και σπάνια μιλάει για αυτή την περίοδο της ζωής του. Οταν ρωτήθηκε σχετικά τον Απρίλιο, απάντησε: «Εζησα δύσκολα πράγματα... Καταστάσεις της ζωής, οι άνθρωποι που είναι κοντά μου ξέρουν για όλα αυτά». Οταν του ζητήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος, αντέδρασε: «Δε θα μιλήσω για αυτό. Εγώ έφταιγα. Το έχω αφήσει πίσω μου». Η ιστορία του, όμως, είναι πολύ πιο βαθιά...

Γεννημένος στο Μεδεγίν το 1993, ο «Χουάνφερ» μεγάλωσε σε μια περίοδο που το καρτέλ κυριαρχούσε και ο πόλεμος που γινόταν για τα ναρκωτικά έκανε κομμάτια την περιοχή. «Ο στρατός της Κολομβίας δέχθηκε απίσευτη βοήθεια σε όλα τα επίπεδα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με τη δικαιολογία ότι πολεμούσε στον πόλεμο των ναρκωτικών», λέει η Μπρέντα Ελσεϊ, καθηγητής Λατινοαμερικάνικης ιστορίας στο πανεπιστήμιο Hofstra. «Το αποτέλεσμα ήταν ένας μεγάλος αριθμός θανάτων και εξαφανίσεων πολιτών».

Ο Κιντέρο ήταν δύο ετών όταν ο πατέρας του "εξαφανίστηκε". Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Vidas Silenciadas υποστηρίζει ότι ο Χάιμε Ενρίκε Κιντέρο Κάνο μπήκε σε ένα βαν έπειτα από μια διαφωνία με έναν ανώτερο του, λίγο μετά την άφιξη του για να κάνει την υπηρεσία του (δούλευε στο στρατό). Δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.

«Επί δύο εβδομάδες ψάχναμε και ζητούσαμε από το κράτος να μας πει πού ήταν. Είκοσι χρόνια ταξιδεύοντας σε μια θάλασσα ατιμωρησίας», είπε η αδερφή του Χάιμε (και θεία του Χουάν), Σίλβια, το 2015, καθώς η οικογένεια τιμούσε τη ζωή και την εξαφάνιση του Χάιμε. Τώρα είναι διευθύντρια στο Corporation Proyecto DES, έναν οργανισμό που προσφέρει υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων.

Δεν είναι μεγάλη έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι ήταν εκείνη την περίοδο που ο Χουάν απογοητεύτηκε με μια ποδοσφαιρική καριέρα που έδειχνε να έχει κολλήσει. Μία χαμένη -που θα του έδινε πολλά λεφτά- μεταγραφή στην Αρσεναλ αφού είχε εντυπωσιάσει με την Πόρτο, λέγεται ότι ήταν αυτό που τον έβαλε σε μια εκτεταμένη κρίση. Ισως ήταν ώρα να δοκιμάσει κάτι άλλο;

Ο Κιντέρο δεχόταν επίθεση αρκετά πριν καν ξεκινήσει η καριέρα του. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο είχε κηρύξει πόλεμο στο δικό τους είδος ποδοσφαιριστή, με το αναπτύξει ένα άθλημα σούπερ αθλητών που καλύπτουν πλέον περισσότερο από το διπλάσιο του εδάφους που κάλυπταν όταν για πρώτη φορά το 1970 μεταδόθηκε παγκοσμίως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το συνολικό επίπεδο του παιχνιδιού είναι υψηλότερο από ποτέ, αλλά κάποια πράγματα έχουν χαθεί. Τα κλασικά 10άρια όπως ο Κιντέρο είναι πλέον... λείψανα του παρελθόντος, τα οποία βρίσκουμε πλέον μόνο μερικώς σε χώρες όπως η Αργεντινή, όπου η πολιτιστική τους σημασία επιβραδύνει την εξαφάνιση τους.

Το ποδόσφαιρο παίζεται πλέον σε πολύ μεγάλη ταχύτητα με πολύ μεγάλη ένταση. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για την La Pausa, όταν ο εγκεφαλικός, τεχνίτης πρωταγωνιστής παίρνει την κατοχή ανάμεσα στις γραμμές και σταματάει για να... ερευνήσει το περιβάλλον του, την κατάσταση που επικρατεί δίπλα του. Ενας κοντός, αριστεροπόδαρος μπαλαντέρ, ο Χουάν είναι ένας παίκτης από το παρελθόν. Είναι... ελαττωματικός, ιντριγκαδόρικος, μυστήριος και εξοργιστικός. Σε ένα άθλημα όπου οι παίκτες έχουν εκπαιδευτεί από τα ΜΜΕ μέσα σε μια ίντσα της ανθρωπότητας τους, ο Κιντέρο είναι τρισδιάστατος - ένας από εμάς, όχι ένας από αυτούς!

Το 2017 επέστρεψε σπίτι του με στόχο να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και πήγε στην Ιντεπεντιέντε Μεδεγίν με δανεισμό από την Πόρτο, αφού είχε κάνει μόλις 13 συμμετοχές σε ένα χρόνο. Αν και αρνείται ότι βρέθηκε κάποια στιγμή κοντά στο να τα βροντήξει όλα, ήταν μια κίνηση που θα καθόριζε το ποδοσφαιρικό του μέλλον. Είτε θα έβρισκε τα πατήματα του, θα επέστρεφε σε φόρμα και θα ξανάβρισε την αγάπη του για το παιχνίδι, είτε θα έπρεπε να κοιτάξει αλλού για να βρει αυτό που έψαχνε. Ευτυχώς έγινε το πρώτο και η αργεντίνικη Ρίβερ Πλέιτ τον κάλεσε.

Οταν οριστικοποιήθηκε ο δανεισμός του στους Αργεντίνους τον φετινό Ιανουάριο, ο Κιντέρο αρνήθηκε ότι είχε παραπάνω κιλά, λέγοντας: «Απλά έχω μεγάλο κ...ο». Ο προπονητής της Ρίβερ, Μαρσέλο Γκαγιάρδο, δεν πείστηκε όμως και ο Χουάν άρχισε και τελείωσε μόνο δύο από τα 13 ματς που έπαιξε μέσα στο 2018. Το γεγονός ότι ο Κιντέρο είπε ότι θα έπρεπε να προσαρμοστεί στον ταραγμένο ρυθμό του σύγχρονου αργεντίνικου ποδοσφαίρου, τα λέει όλα.

Ο Χουάν είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αθλητής. Το έμφυτο ταλέντο του και η ποδοσφαιρική ευφυία του, τον βοήθησαν να ξεχωρίσει από παιδί ακόμη στο Envigado Futbol Club, το οποίο... παρήγαγε τους Φρέντι Γκουαρίν, Ζίο Μορένο, Ντορλάν Παμπόν και Χάμες Ροντρίγκες. Στην ηλικία των 12 ετών μόλις, ο Κιντέρο μια φορά έδωσε... οδηγίες στον προπονητή του, στο ημίχρονο, για την αλλαγή που θα έπρεπε να γίνει στην τακτική. Και η άποψη του, ήταν αυτή που επικράτησε. Στο δεύτερο ημίχρονο, αμέσως μετά, έβαλε δύο γκολ και η ομάδα νίκησε. «Ηταν ήδη τολμηρός», είπε εκείνος ο προπονητής, ο Χόρχε Μπετανκούρ, στην El Espectador. Ο Κιντέρο ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Ηταν σκληρός.

Οι εμφανίσεις του με τη Ρίβερ Πλέιτ είχαν ως αποτέλεσμα να επιστρέψει στην εθνική ομάδα της χώρας του τον Μάρτιο, χωρίς να έχει παίξει κάποιο ρόλο στην πρόκριση της Κολομβίας στο Μουντιάλ. Ετσι, μπήκε τέλος σε μια... εξορία 2,5 ετών, όταν ήρθε από τον πάγκο και βοήθησε την ομάδα του να ισοφαρίσει την Κολομβία, πριν έρθει η νίκη με 3-2. «Το ποδόσφαιρο μου δίνει ακόμη μία ευκαιρία, μου δίνει το συναίσθημα του να είμαι χρήσιμος ξανά», είπε στην Ole τον περασμένο μήνα.

Την περασμένη Τρίτη, με τον Χάμες να έχει πρόβλημα με την κούραση, ο 25χρονος πήρε ακόμη μία ευκαιρία. Επιστρέφοντας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, τέσσερα χρόνια μετά το γκολ κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού που ήταν η κορυφαία του στιγμή σε ένα τουρνουά που προσέλκυσε σάουτς από όλη την Ευρώπη με την παρουσία του, ο Κιντέρο έδωσε το highlight του ματς. Το μαγικό φάουλ που εκτέλεσε, με την μπάλα να πάει κάτω από το γιαπωνέζικο τείχος, θα καταγραφεί επίσης ως ένα από τα highlights του τουρνουά.

«Ο μάγος έβγαλε το καλύτερο κόλπο από το καπέλο του, εξαπατώντας τον τερματοφύλακα, τους οπαδούς και σχεδόν ξεγελώντας ακόμη και τη goal-line technology», έγραψε η El Tiempo της Κολομβίας. Ενας απογοητευμένος Κιντέρο, παράλληλα, είπε: «Πρέπει να σηκώσουμε τα κεφάλια μας και να ξεκινήσουμε από το μηδέν».

Ο Κιντέρο δεν έπαιξε και στα 90 λεπτά, φυσικά, και αντικαταστάθηκε από τον Χάμες έπειτα από μια ώρα παιχνιδιού, με την Κολομβία των 10 παικτών να είναι πίσω με 2-1. Ηταν βασικός, όμως, ξανά στη μεγάλη νίκη των Los Cafeteros με 3-0 επί της Πολωνίας το βράδυ της Κυριακής, αυτή τη φορά μαζί με τον Χάμες, φτιάχνοντας το γκολ του Ραδαμέλ Φαλκάο με μια υπέροχη μπαλιά.

Ξεκάθαρα, έχει να παίξει μεγάλο ρόλο. Ο Κιντέρο δεν είναι έτοιμος ακόμη να τα παρατήσει...

 

Τελευταία Νέα