Όταν οι Κροάτες «σοκάρουν» τον πλανήτη (vids)

Όταν οι Κροάτες «σοκάρουν» τον πλανήτη (vids)

Όταν οι Κροάτες «σοκάρουν» τον πλανήτη (vids)

bet365

Με αφορμή το 3-0 επί της Αργεντινής, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται όλα τα «μπαμ» που έχει κάνει η εθνική Κροατίας στις μεγάλες διοργανώσεις, απέναντι σε μεγαθήρια.

Κροατία – Ισπανία 2-1 (Euro 2016)
Οι δύο ομάδες προέρχονταν από αποτυχίες στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, με την Ισπανία να είναι η κάτοχος των δύο τελευταίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, το 2008 και το 2012. Το μεταξύ τους παιχνίδι στο Euro 2016 ήταν για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, σε ένα ντέρμπι που θα έκρινε την πρώτη θέση. Η Ισπανία, που βολευόταν και με την ισοπαλία, προηγήθηκε στο σκορ νωρίς με τον Μοράτα, όμως η Κροατία έφτασε στην ανατροπή, με τα γκολ των Κάλινιτς και Πέρισιτς, παίρνοντας την πρώτη θέση στον όμιλο.

Κροατία – Γερμανία 2-1 (Euro 2008)
Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που τα «πάντσερ» είχαν τον Γιόακιμ Λεβ στον πάγκο τους και άρχιζαν να χτίζουν την ομάδα, που το 2014 έφτασε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο Euro του 2008, Κροατία και Γερμανία συναντήθηκαν στη φάση των ομίλων, με τις δύο ομάδες να μην έχουν πρόβλημα να προκριθούν στα νοκ-άουτ. Το μεταξύ τους παιχνίδι ήταν αυτό που έκρινε την πρώτη θέση, με την «χρβάτσκα» να επικρατεί με 2-1 της «νασιοναλμανσάφτ», χάρις στα γκολ των Σρνα και Όλιτς, ενώ για τους Γερμανούς είχε μειώσει ο Ποντόλσκι.

Ιταλία – Κροατία 1-2 (Μουντιάλ 2002)
Η «χρβάτσκα» προερχόταν από ήττα στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων και το παιχνίδι με την «σκουάντρα ατζούρα» αμέσως μετά είχε το χαρακτήρα τελικού. Το γκολ του Βιέρι δυσκόλεψε αρκετά το έργο της Κροατίας, που έβλεπε μπροστά της το φάσμα του αποκλεισμού. Δύο γκολ, όμως, μέσα σε διάστημα τριών λεπτών, από τους Όλιτς και Ράπαϊτς, έφεραν τα πάνω-κάτω. Οι Κροάτες νίκησαν με 2-1 τους Ιταλούς, όμως στο τελευταίο ματς των ομίλων «αυτοκτόνησαν» απέναντι στο Εκουαδόρ και αποκλείστηκαν.

Γερμανία – Κροατία 0-3 (Μουντιάλ 1998)
Η πρώτη παρουσία της «χρβάτσκα» σε Παγκόσμιο Κύπελλο έμελλε να συνδυαστεί και με τη μεγαλύτερη επιτυχία της στη διοργάνωση. Μετά την πρόκρισή της από τον όμιλο και τον αποκλεισμό της Ρουμανίας στους «16», η Κροατία κλήθηκε να αντιμετωπίσει στα προημιτελικά την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γερμανία. Σε αυτό το παιχνίδι η παρέα του Σούκερ, του Μπόμπαν, του Ασάνοβιτς και του Βλάοβιτς τρέλανε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, επικρατώντας με 3-0 των «πάντσερ» (Γιάρνι, Βλάοβιτς, Σούκερ) και παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Οι Κροάτες κατέκτησαν τελικά την 3η θέση σε εκείνο το Μουντιάλ, με τη νίκη επί της Γερμανίας να θεωρείται μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη στην ιστορία της εθνικής ομάδας.

Κροατία – Δανία 3-0 (Euro 1996)
Η παρθενική της παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση ως Κροατία, μετά τη διάλυση της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας ήταν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1996. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, η Δανία είχε κάνει την απόλυτη έκπληξη, κατακτώντας το τρόπαιο, με τις δύο ομάδες να αναμετρώνται στη φάση των ομίλων. Η τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν το απόλυτο φαβορί, όμως η Κροατία απέδειξε μέσα στο γήπεδο πως ήταν έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Νίκησε άνετα με 3-0 (Σούκερ 2, Μπόμπαν), σε ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά έκρινε την πρόκριση στα νοκ άουτ. Οι Κροάτες προκρίθηκαν, αντίθετα με τους Δανούς που αποκλείστηκαν πρόωρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα