Το ποδόσφαιρο νίκησε, οι Ιρανές ξανά στα γήπεδα!

Το ποδόσφαιρο νίκησε, οι Ιρανές ξανά στα γήπεδα!

Το ποδόσφαιρο νίκησε, οι Ιρανές ξανά στα γήπεδα!

bet365

Διαδηλώσεις, μεταμφιέσεις, συλλήψεις, οι Ιρανές έκαναν τα πάντα για να βρεθούν σε γήπεδο και τα κατάφεραν έπειτα από... 37 χρόνια! Μια ιστορική στιγμή που γράφτηκε στο «Azadi», αλλά είχε τόπο έκφρασης τα γήπεδα της Ρωσίας.

Το Ιράν πιέζει για την ισοφάριση, αλλά ο Ταρεμί δεν μπορεί από κοντά να ισοφαρίσει την Ισπανία. Το τελευταίο σφύριγμα βρίσκει τους φίλους και τις φίλες της Εθνικής με την απογοήτευση στο πρόσωπο. Κι όμως αυτή τη φορά οι Ιρανές έζησαν από κοντά τις προσπάθειες των συμπατριωτών τους για ένα θετικό αποτέλεσμα. Τα… τείχη είχαν πέσει έπειτα από τέσσερις δεκαετίες περίπου και οι γυναίκες πατούσαν ξανά το πόδι στα γήπεδα της χώρας!

Ήταν 5 Οκτωβρίου 1981 όταν γυναίκες μπήκαν για τελευταία φορά σε γήπεδο για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα, ανάμεσα στην Περσέπολις και την Εστεγκλάλ. Από τότε οι θρησκευτικές αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας απαγόρευαν να παρευρίσκονται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Την Τετάρτη τα media στο Ιράν μετέδωσαν πως οι γυναίκες θα μπορούν να δουν σε live μετάδοση το ματς με τη «Φούριας Ρόχας». Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι πόρτες, οι Αρχές το ακύρωσαν! Το πρακτορείο «Tasnim» μετέδωσε την είδηση με την πληροφορία πως καλούνται οι γυναίκες να μην μεταβούν στο γήπεδο. Πολλοί φίλαθλοι επέλεξαν την καθιστική διαμαρτυρία με φωτογραφίες στα social media και με βουβουζέλες να ακούγονται σε όλη την Τεχεράνη. Οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες έβλεπαν πως είχαν μπροστά τους μία σειρά αστυνομικών που είχαν κλείσει την είσοδο προς το γήπεδο «Azadi».


Τελικώς, μία ώρα μετά η αστυνομία αποχώρησε και άνδρες, γυναίκες και παιδιά μπήκαν στο στάδιο με τα εισιτήριά τους. Μαζί και τα κινητά τους για να καταγράψουν τις ιστορικές στιγμές. Λίγο μετά ο επίσημος λογαριασμός της Εθνικής του Ιράν στο Twitter ανέβασε φωτογραφία από το γήπεδο με μία γυναίκα φίλαθλο. «Γήπεδο Αzadi, τώρα», έλεγε το tweet. Η απαγόρευση των Ιρανών για την γυναίκες έγινε ένα μεγάλο θέμα αντιπαράθεσης στο Μουντιάλ.

Νωρίτερα μες στην χρονιά το Ιράν είχε ξανά απαγορεύσεις που πήγαιναν πίσω αρκετές δεκαετία. Τον Μάρτιο 35 γυναίκες είχαν επιχειρήσει να μπουν κρυφά στο γήπεδο για το παιχνίδι με ομάδες της Τεχεράνης και συνελήφθησαν. Τότε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, είχε πει πως ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, είχε δεσμευτεί είσοδο στις γυναίκες για τα ποδοσφαιρικά ματς. Ο Ινφαντίνο έκανε ένα τεράστιο βήμα για την μεγαλύτερη ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ασία. Με τις γυναίκες να εισέρχονται στο γήπεδο, στο Ιράν ελπίζουν πως αυτή η άρση της απαγόρευσης θα γίνει μόνιμη.

Αποτέλεσμα εικόνας για iran women

Η Ταγιεμπέχ Σιαβόσι, μέλος του Κοινοβουλίου του Ιράν, μίλησε επί του θέματος, ξεκαθάρισε πως οι γυναίκες έδειξαν σεβασμό και πίστη στους κανόνες και ότι ελπίζει να συνεχιστεί αυτό. Η 34χρονος Ιρανή δημοσιογράφος Γιεγκανέχ Ρεζαιάν, που ζει στις ΗΠΑ, ελπίζει κι εκείνη το ίδιο. Πρόσφατα είχε γράψει άρθρο για την έλλειψη δικαιωμάτων για τις γυναίκες φιλάθλους του ποδοσφαίρου στο Ιράν. Θυμάται δε, το Μουντιάλ του 2014 όπου οι γυναίκες ανάμεσά τους και η ίδια, το έβλεπαν σε κλειστά καφέ στην Τεχεράνη με πόρτες κλειδωμένες και χωρίς φωνή. «ΑΝ γίνει μία φορά, μπορεί να πιέσουμε να γίνει ξανά. Πραγματικά ελπίζω να συμβεί», λέει ξανά η Ρεζάιαν, με την φωνή της να πνίγεται από συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση.

Οσο κι αν ακούγεται... παράδοξο, τα γήπεδα της Ρωσίας αποτέλεσαν τόπο έκφρασης και διαμαρτυρίας για τις Ιρανές. «Θυμάμαι την πρώτη φορά που παρακαλούσα τον πατέρα μου να με βάλει κρυφά σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Ήταν το 2002, και το Ιράν έπαιζε με το Ιράκ προκριματικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο στάδιο Azadi στην Τεχεράνη. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι το γήπεδο θα ήταν γεμάτο. Ο πατέρας μου και όλοι οι φίλοι της οικογένειάς θα παρακολουθούσαν το παιχνίδι και ήμουν έτοιμοι να κάνω τα πάντα για να τους πείσω. Καπέλο, το πουλόβερ του αδελφού μου, με την ελπίδα πως με αυτή τη σπορ εμφάνιση θα τον έπειθα να με πάρει μαζί του. Δυστυχώς, ο μπαμπάς μου, πάντα (σοφά) επιφυλακτικός, φοβόταν πολύ τους κινδύνους και δεν με άφησε. Αντ' αυτού, όπως όλα τα άλλα κορίτσια και γυναίκες, είδα αυτό το παιχνίδι μόνο στην τηλεόραση» τονίζει μια 31χρονη Ιρανή που βρέθηκε στη Ρωσία για να παρακολουθήσει από κοντά τη χώρα της. Τα τελευταία 16 χρόνια, οι Ιρανές βρέθηκαν αντιμέτωπες με αυτές τις διακρίσεις πάλεψαν με εκστρατείες, άσκησαν πιέσεις στους νομοθέτες και πολλές φόρεσαν ανδρικά ρούχα για να μπουν στα γήπεδα. Στη Ρωσία βρέθηκαν δεκάδες Ιρανές, φώναξαν ελεύθερα, ανάρτησαν πανό και πίεσαν όσο έπρεπε για μια ιστορική στιγμή!

 

Τελευταία Νέα