Η μέρα που η Κόστα Ρίκα έγινε Γιουβέντους

Η μέρα που η Κόστα Ρίκα έγινε Γιουβέντους

bet365

Η Κόστα Ρίκα κάνει πρεμιέρα στο Mundial της Ρωσίας και ο Γιώργος Κοντογεώργης θυμάται την ιστορία από το Italia '90 όταν οι Los Ticos φόρεσαν φανέλες της Γιουβέντους.

Περίπου 100 χρόνια πριν, το ποδόσφαιρο δημιουργούσε τις πρώτες ιστορίες οι οποίες σήμερα θεωρούνται η αρχή του αθλήματος και πολλά club έγραψαν την ίδρυση και την ύπαρξή τους μέσα από αυτές. Φανέλες που χάθηκαν, που άλλαξαν χέρια ή χρώματα και οδήγησαν σε αυτά που οι οπαδοί υπερασπίζονται σήμερα. Οι περισσότεροι θυμούνται με νοσταλγία το Italia '90, όμως λιγότεροι ίσως γνωρίζουν το στόρι με την Κόστα Ρίκα, η οποία στα γήπεδα της μπότας έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε τελική φάση Mundial. Με αφορμή την πρεμιέρα των 'Los Ticos' στη διοργάνωση της Ρωσίας, αξίζει να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στη σύνδεση που προέκυψε πριν 28 χρόνια με την Γιουβέντους.

Οπως και φέτος, το 1990 η Κόστα Ρίκα ήταν στον ίδιο όμιλο με την Βραζιλία και αποτελούσε το απόλυτο outsider έχοντας να ανταγωνιστεί εκτός από την Σελεσάο και τις Σουηδία, Σκωτία. Προπονητής ήταν τότε ο Μπόρα Μιλουτίνοβιτς και όπως είχε εξηγήσει στον ιταλικό Τύπο, τα πράγματα κυλούσαν πολύ φυσιολογικά - για την εποχή. Η γυναίκα του πλήρωνε τον λογιαριασμό στο εστιατόριο που έτρωγαν οι παίκτες, ο ίδιος τους είχε αγοράσει παπούτσια, όμως υπήρχε μία ακόμα... λεπτομέρεια που δεν είχε τακτοποιηθεί, καθώς λίγο πριν την πρεμιέρα η ομάδα δεν είχε εμφανίσεις για να παίξει. Ο Μιλουτίνοβιτς όμως, είχε μια ιδέα.

«Από τη στιγμή που η ομάδα μου, η Παρτιζάν Βελιγραδίου, φορούσε ασπρόμαυρες εμφανίσεις, ζήτησα από τον πρόεδρο της Γιουβέντους, Τζανπιέρο Μπονιπέτρι, να μας κάνει δώρο 44 φανέλες» είπε αργότερα ο Σέρβος. «Οταν μπήκαμε στο Delle Alpi για να παίξουμε με την Βραζιλία ο κόσμος άρχισε να φωνάζει 'Γιούβε, Γιούβε!'». Αν και μέρες πριν την πρώτη της παρουσία σε Mundial δεν είχε φανέλες για να αγωνιστεί, η Κόστα Ρίκα έδωσε συνέχεια στο εκπληκτικό παραμύθι σε μία ιστορία από αυτές που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να χαρίσει.

Στις 11 Ιουνίου στο Luigi Ferraris της Γένοβας έγινε το πρώτο μπαμ. Αν και φάνταζε απίθανο ότι μπορεί να σκοράρει, στο δεύτερο μέρος, ύστερα από εκπληκτική ασίστ με τακουνάκι, ο Καγιάσο έκανε το 1-0 κόντρα στην Σκωτία και οι Los Ticos το κράτησαν μέχρι το τέλος. Ακολούθησε η Γιουβεντίνικη αποθέωση αλλά και η ήττα με 1-0 από την Βραζιλία στο Τορίνο και όταν επέστρεψε στο Marassi η ομάδα του Μιλουτίνοβιτς είχε ακόμα ένα θαύμα να προσφέρει. Η Σουηδία χάρη στο γκολ του Εκστρομ από το πρώτο μέρος κρατούσε τη νίκη με ένα τέταρτο να απομένει. Σε εκείνο το σημείο ο Φλόρες ισοφάρισε και στο 87' ο Μέντφορντ ολοκλήρωσε το απίστευτο χαρίζοντας δεύτερη νίκη στην Κόστα Ρίκα και πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Στη φάση των «16» το όμορφο ταξίδι έλαβε τέλος καθώς η Τσεχοσλοβακία ήταν κλάση πάνω και με τον Σκούχραβι να κάνει χατ-τρικ επικράτησε με 4-1. H Κόστα Ρίκα μπορεί να μην κράτησε για πάντα τα χρώματα της Γιουβέντους αλλά μέχρι σήμερα συνεχίζει να δίνει το παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο και - όπως έκανε πριν τέσσερα χρόνια - να περνά σαν outsider στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης