Umami Tales: Ο σεφ Βασίλης Ακρίβος «χωράει» τα ταξίδια του σε πεντανόστιμα μπουκαλάκια

Έρρικα Ρούσσου
Umami Tales: Ο σεφ Βασίλης Ακρίβος «χωράει» τα ταξίδια του σε πεντανόστιμα μπουκαλάκια
Στη Σοφοκλέους, υπάρχει ένα μικρό μαγαζί που κρύβει μεγάλους πεντανόστιμους θησαυρούς.

Μπαχάρια και καυτερές σάλτσες σε μπουκαλάκια. Μικρά, μεσαία, μεγάλα. Καυτερές κόκκινες πιπεριές που βυθίζονται σε ελαιόλαδο και μυρωδιές που δημιουργούν στις αισθήσεις κάτι το πρωτόγνωρο και το θελκτικό.

(Φωτογραφίες: Μίνα Ρήγα)

Οι foodies της Αθήνας αλλά και οι διάσπαρτοι του εξωτερικού που βρέθηκαν μία μέρα να περνούν έξω από το μαγαζί της οδού Σοφοκλέους στον αριθμό 18, υποδέχθηκαν το Umami Tales με μεγάλη χαρά και ένα στομάχι που γουργουρίζει από ευχαρίστηση. Το τρίτο «παιδί» του σεφ που δεν ηρεμεί ποτέ, Βασίλη Ακρίβου, του γνωστού και ως «ταλαντούχου κύριου Ψάριστον» είναι τόσο εκλεπτυσμένο ως προς τις γεύσεις του όσο και τα υπόλοιπα δύο (σ.σ.: Ψάριστον και Γίδι).

Η βασική διαφορά του Umami Tales από τα επιχειρηματικά του «αδέρφια» είναι ότι δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο που ψάχνεται με τη γεύση να κάνει τα δικά του πειράματα πάνω σε αυτήν. Με μοναδικό κίνδυνο έκρηξης, αυτόν της πικάντικης γεύσης στη γλώσσα των καλεσμένων του.

Συναντήσαμε το Βασίλη Ακρίβο μία ημέρα που είχε πραγματικά πολλή ζέστη. Σαν ένα καλό παράδειγμα ομοιοπαθητικής, μας έδωσε από ένα μπουκαλάκια καυτερής σάλτσας Sriracha και πρότεινε να τη δοκιμάσουμε με την πρώτη ευκαιρία.

«Τη Sriracha τη χρησιμοποιώ πολύ στην κουζίνα μου και μπορώ να πω ότι είναι ένα από τα αγαπημένα μου προϊόντα που φέρνουμε στο μαγαζί (σ.σ.: μόνο εκεί μπορείς να τη βρεις). Εξίσου αγαπημένες μου είναι οι σάλτσες οι Pshycho. Τις φτιάχνουν κάτι τρελοί τύποι στην Αγγλία και είναι φανταστικές». Κάπως έτσι, ο Βασίλης ξεκίνησε να μας μιλάει για το μικρό, θαυματουργό μαγαζάκι του.

Η ιδέα

«Η ιδέα ήταν να φτιάξουμε ένα μαγαζί με πράγματα ψαγμένα και ωραία».

«Τα μαγαζιά μου είναι τα ταξίδια που έχω κάνει ως μάγειρας. Έχω πάει παντού. Όταν ασχολείσαι με τη μαγειρική πρέπει να γυρίσεις, πρέπει να δοκιμάσεις, πρέπει να έχεις τη γνώση ούτως ώστε να μπορείς μετά να τη φέρεις εδώ. Αλλάξαμε τις κουζίνες στην Ελλάδα με προϊόντα του εξωτερικού».

«Γυρίζοντας, είδα πράγματα που δεν υπάρχουν εδώ. Στην Αμερική για παράδειγμα, ακόμα και αν δεν έχουν κάτι το τρομερό στη μαγειρική τους, έχουν τάσεις σε μόδες που είναι μπροστά πολλά χρόνια».

«Οι καυτερές σάλτσες που έχουμε εδώ, υπάρχουν μόνο σε Αμερική και Αγγλία. Δεν τις βρίσκεις στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα, στην Ελλάδα ξέραμε μόνο το ταμπάσκο άντε και άλλα δύο τρία πραγματάκια. Σιγά σιγά, τα πράγματα εξελίσσονται και εμείς μαθαίνουμε και εκπαιδευόμαστε πάνω στο καυτερό. Βλέπεις να ανοίγουν μαγαζιά μεξικάνικα, ινδικά».

Τα ταξίδια

«Από όλες τις βόλτες μου στα διάφορα μέρη της γης φροντίζω να φέρνω και κάτι πίσω».

«Από το τελευταίο μου ταξίδι στην Ιαπωνία εντόπισα και έφερα στο Umami Tales μία εταιρεία με αλάτι σε κάθε μορφή, μέχρι και σε σπρέι. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα πράγματα που νομίζω ότι διαφοροποιούν την κουζίνα. Δίνουν άλλη γεύση και εικόνα».

Μία παρένθεση: Η εξέλιξη του φαγητού στην Ελλάδα

«Στην Ελλάδα πιστεύω ότι έχουμε εξελίξει πάρα πολύ το κομμάτι της εστίασης. Την ελληνική κουζίνα, ωστόσο, τολμώ να πω ότι την παρατήσαμε. Έχουμε ένα σουβλάκι το οποίο κάθε μέρα, γίνεται και χειρότερο. Έχουμε μουσακάδες και παστίτσια που κυκλοφορούν σε όλα τα νησιά τόσο προκάτ που καταντάει αηδία, ειδικά σε αυτούς που ξέρουν τι θα πει καλός μουσακάς».

«Παρόλα αυτά, έχουν βγει σεφ και μάγειρες που έχουν εξελίξει τα μαγαζιά τους. Στο δικό μου το χώρο, ιδίως με τα ψάρια, το επίπεδο έχει πάει πάρα πολύ ψηλά».

Επιστροφή στο Umami Tales

«Τα πρώτα προϊόντα που έφερα στο μαγαζί ήταν ένα αλάτι Αυστραλίας, κάποιες σάλτσες ίδιας προελεύσεως και υγρό καπνό».

«Το μαγαζί το επισκέπτονται τόσο επαγγελματίες όσο και απλοί λάτρεις της γεύσης. Το κοινό του Umami Tales είναι οι foodies. Άνθρωποι ψαγμένοι πάνω στο θέμα του φαγητού που θέλουν διαρκώς να μαθαίνουν και να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα. Οι foodies πλέον, είναι πάρα πολλοί».

«Υπάρχουν πράγματα εδώ που όσο και αν τα ψάξεις στην ελληνική αγορά, δεν θα το βρεις».

Η πρόταση

Αν βρεθείς προς Σοφοκλέους μεριά, το μάτι σου σίγουρα θα πέσει πάνω στις «κόκκινες καυτερές πιπεριές» του Βασίλη Ακρίβου. Μπες μέσα, μοιράσου τις προτιμήσεις σου σε «κάψιμο» και δώσε ένα σύντομο ορισμού πάνω στο τι θα πει για σένα «νοστιμιά». Έπειτα, αφέσου στα χέρια των ειδικών και αγόρασε εκείνο το προϊόν που θα ξεχωρίζει στην κουζίνα και τη μαγειρική σου.

Υ.γ.: Αν ψάχνεις για ένα «ψαγμένο» δώρο, το Umami Tales είναι ο προορισμός σου.

Umami Tales
Σοφοκλέους 18, Αθήνα