Τα «τοτέμ» των τελικών

Τα «τοτέμ» των τελικών

bet365

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αγωνίζεται απόψε για έκτη φορά σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πάολο Μαλντίνι (6+2)
Στα 24 χρόνια συνεχούς παρουσίας του στην Μίλαν, ο Ιταλός αμυντικός ήταν μέλος εκπληκτικών φουρνιών των «ροσονέρι» και στέφθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης. Το 1989 και το 1990 κατέκτησε το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, ενώ το 1994, το 2003 και το 2007 πανηγύρισε το Τσάμπιονς Λιγκ. Εκτός από τους πέντε νικηφόρους τελικούς, ο Μαλντίνι αγωνίστηκε και σε τρεις ακόμη, χωρίς να καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο (1993, 1995, 2005). Συνολικά, δηλαδή, ο Πάολο Μαλντίνι αγωνίστηκε οκτώ φορές σε τελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσεις, έξι για το Τσάμπιονς Λιγκ και δύο για το παλαιότερο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Κλάρενς Ζέεντορφ (5)
Είναι κάτοχος ενός μοναδικού ρεκόρ, που πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί από κάποιον. Ο Ολλανδός είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, που έχει κατακτήσει το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες. Με τον Άγιαξ (1995), την Ρεάλ Μαδρίτης (1998) και δύο φορές με την Μίλαν (2003, 2007). Εκτός από τα τέσσερα τρόπαια, που έχει στη συλλογή του, ο Ζέεντορφ αγωνίστηκε και μία ακόμη φορά σε τελικό, το 2005 στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Μίλαν ηττήθηκε από την Λίβερπουλ.

Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ (5)
Μέλος των τρομερών «μωρών» του Λουίς Φαν Χααλ στον Άγιαξ, τη δεκαετία του ’90. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο Ολλανδός τερματοφύλακας υπερασπίστηκε την εστία του «Αίαντα» σε δύο τελικούς. Στη νίκη απέναντι στην Μίλαν το 1995 και στην ήττα από την Γιουβέντους, ένα χρόνο μετά. Τα χρόνια πέρασαν, όμως ο Φαν Ντερ Σαρ παρέμεινε στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Στα 38 του, το 2008, ήταν ο ήρωας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό με την Τσέλσι, που κρίθηκε στα πέναλτι, ενώ το 2009 και το 2011 το «ασχημόπαπο» και η Γιουνάιτεντ υπέκυψαν ισάριθμες φορές στην ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα.

Πατρίς Εβρά (5)
Το 2004, ο Άκης Ζήκος έγινε ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε ποτέ σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, στην ήττα της Μονακό από την Πόρτο. Τότε, βασικός αριστερός μπακ των Μονεγάσκων ήταν ο Πατρις Εβρά, ο οποίος αργότερα πήρε μεταγραφή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με τους «κόκκινους διαβόλους», ο Γάλλος αμυντικός πανηγύρισε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2008, ενώ ηττήθηκε στους δύο τελικούς από την Μπαρτσελόνα (2009, 2011). Οι Καταλανοί παρέμειναν ο «κακός δαίμονας» του Εβρά, αφού και το 2015, ως παίκτης της Γιουβέντους δεν μπόρεσε να κατακτήσει το τρόπαιο απέναντί τους. Έτσι, έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ με τέσσερις χαμένους τελικούς.

 

Τελευταία Νέα