Η Πάρμα επέστρεψε σπίτι της!

Gazzetta team
Η Πάρμα επέστρεψε σπίτι της!

bet365

Εζησε τον απόλυτο εφιάλτη, αλλά δεν λύγισε. Ενα πρωτοποριακό πλάνο για τα ιταλικά δεδομένα και σε μια τριετία έγινε η Πάρμα έγινε η πρώτη που παίρνει ισάριθμες ανόδους!

Το ταξίδι παράδεισος - κόλαση έγινε... συνήθεια, αλλά η Πάρμα δεν λύγισε ούτε όταν ο εφιάλτης της διάλυσης της χτύπησε την πόρτα! Το βράδυ της 19ης Μαΐου οι «Παρμέντσι» επέστρεψαν στη Serie A και το FourFourTwo γυρίζει το χρόνο πίσω...

0% Γκανιότα* & Αποκλειστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Το καλοκαίρι του 1992, η Parmalat της οικογένειας Τάντσι, που έχει τις μετοχές του συλλόγου, αποφασίζει ότι θέλει να δει την ομάδα να κυριαρχεί στη Serie A. Είναι, άλλωστε, τα χρόνια που το Campionato ζει την απόλυτη ευτυχία και η Πάρμα θα εξελιχθεί σε ακόμη μία διεκδικήτρια του Scudetto. Η άφιξη του διεθνή Κολομβιανού Φαουστίνο Ασπρίγια θα προκαλέσει ενθουσιασμό στις εξέδρες του «Ενιο Ταρντίνι». Mαζί με τον Μέλι θα οδηγήσει την Πάρμα, που λίγα χρόνια πριν βολόδερνε σε Serie B και Serie C, στο... Γουέμπλεϊ!

Η Πάρμα έπιασε την δική της κορυφή το 1999, παρουσιάζοντας την καλύτερη ομάδα της ιστορίας της, για να αρχίσει στη συνέχεια η σταδιακή πτώση. Η πώληση των Μπουφόν-Τιράμ στη Γιούβε το καλοκαίρι του 2001 ήταν η αρχή του τέλους, η κατάκτηση του Coppa Italia το 2002 η ύστατη χαρά και η οικονομική κατάρρευση της Parmalat έβαλε τέλος σε ένα όμορφο ταξίδι που διήρκεσε 12 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα πήρε τρία Κύπελλα, δυο Κύπελλα UEFA, ένα Κυπελλούχων, ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και μπήκε στο χάρτη των μεγάλων της Ευρώπης.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2013 και η Πάρμα ανακοινώνει επίσημα την πτώχευσή της. Οι Κροτσιάτι λύγισαν από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και η διάλυση του συλλόγου ήταν μονόδρομος. Η Πάρμα θα ξεκινουμε από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες και ζούσε την απόλυτη απαξίωση.

Η πρώτη εικόνα από τη Serie D ήταν καταθλιπτική, το αθλητικό κέντρο παραμελημένο, τα γραφεία διαλυμένα, ομάδα παρατημένη και το μέλλον για την Πάρμα Calcio 1913 δυσοίωνο. Αλλωστε, οι τελευταίοι μήνες ήταν εφιαλτικοί. Οι παίκτες παρέμειναν απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα και οι πιστωτές κυνηγούσαν την ομάδα για την αποπληρωμή των χρεών που είχαν φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. Κατασχέσεις βαν και φορτηγών, ο εξοπλισμός των ποδοσφαιριστών ανύπαρκτος και οι παίκτες δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε αποθεραπεία.

Τον Φεβρουάριο του 2013 αναβλήθηκε αγώνας, αφού δεν υπήρχαν λεφτά για να πληρωθεί η ασφάλεια του γηπέδου. Η οργή περίσσευε, ο κόσμος και οι παίκτες ήταν οι μόνοι που σεβόντουσαν τη φανέλα!

Η νέα αρχή ήταν δύσκολη, αλλά το νέο μοντέλο των αρκετών μετόχων ήταν φιλόδοξο, κάτι πρωτόγνωρο για την Ιταλία. Ο Μάρκο Φεράρι έδειξε και με πράξεις την τεράστια του αγάπη για τον σύλλογο, βγήκε μπροστά και βρήκε κι άλλους δυνατούς συμπαίκτες! Μαζί του ο Γκουίντο Μπαρίλα, ο πρόεδρος της γνωστής εταιρείας ζυμαρικών Barilla, αλλά και ο Τζιανπάολο Νταλάρα, ιδιοκτήτης της εταιρείας που κατασκευάζει αμαξώματα αγωνιστικών αυτοκινήτων. Στο πλευρό τους κι άλλοι τοπικοί επιχειρηματίες για να βοηθήσουν την Πάρμα να βρει ξανά τον δρόμο της.

Οι νέοι επενδυτές είχαν το 75% των μετοχών. Το υπόλοιπο 25% το απέκτησαν οι οπαδοί. «Δεν θέλουμε τα χρήματά τους, αλλά την πίστη τους» τόνιζε ο Φεράρι και η Πάρμα έμπαινε στη νέα εποχή! Ο Νέβιο Σκάλα βγήκε από την σύνταξη για να βοηθήσει την αγαπημένη του Πάρμα αναλαμβάνοντας τον ρόλο του προέδρου, ο εμβληματικός αρχηγός Αλεσάντρο Λουκαρέλι είχε υποσχεθεί να μείνει μέχρι την επιστροφή στη Serie A και η ελπίδα επέστρεψε! Μέσα σε μια τριετία η ομάδα ανέβηκε τρεις κατηγορίες, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν!

Ο Ρομπέρτ Ντ' Αβέρσα αποδείχθηκε ο ιδανικός άνθρωπος για να δέσει έμπειρους και νεαρούς παίκτες, οι οπαδοί της συνεπείς στο ραντεβού με τα εντός έδρας ματς, ο σύλλογος είχε τα περισσότερα διαρκείας και η διοίκηση χωρίς μεγάλα συμβόλαια, αλλά και σωστές κινήσεις κατάφερε να βοηθήσει στην αναγέννηση της ομάδας! Η Πάρμα επέστρεψε εκεί όπου ανήκει!

 

Τελευταία Νέα