ΠΑΟΚ: Η νύχτα που θέλει να ξεχάσει… (pics & vids)

ΠΑΟΚ: Η νύχτα που θέλει να ξεχάσει… (pics & vids)

bet365

Σαν σήμερα, το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου του 1992, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε την Παρί Σεν Ζερμέν, στο ματς όπου γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας του.

Επιστροφή* 100% στον αγώνα Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Στο 50ο ματς του στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, ο ΠΑΟΚ έγραφε, ίσως, την πιο «μαύρη σελίδα» της ιστορίας του, με τα θλιβερά επεισόδια στον αγώνα εναντίον της Παρί Σεν Ζερμέν. Επεισόδια, που οδήγησαν στον πενταετή αποκλεισμό της ομάδας απ’ όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο πρώτος αγώνας στο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού, όπου πρωτοεμφανίστηκε στην σκηνή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ο Γάλλος Νταβίντ Ζινολά, ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο γήπεδο με πολλές απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών του. Μάλιστα από το 63ο λεπτό, αγωνίστηκε με δέκα ποδοσφαιριστές, λόγω αποβολής του Αλέξη Αλεξίου. Το τελικό 2-0 έδινε ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο στη γαλλική ομάδα

Εν τούτοις στην Τούμπα συγκεντρώθηκαν 35.000 θεατές. Πλαστικά καθίσματα δεν υπήρχαν τότε, το γήπεδο ήταν κατάμεστο, αλλά από νωρίς έδειχνε με καζάνι που… βράζει, καθώς το κλίμα και οι σχέσεις ήταν τεταμένες ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς του «Δικεφάλου» και τον τότε πρόεδρο, Θωμά Βουλινό.

Η Παρί μπήκε στο γήπεδο και… κένταγε, αλλά έφυγε κυνηγημένη! Ο Ζορζ Γουεά στο 14′, και ο Ζαν Λουκ-Σασούς στο 32’ έβαλαν ταφόπλακα στα όνειρα των ΠΑΟΚτσήδων και μια ευρωπαϊκή βραδιά μετατράπηκε σε πραγματικό εφιάλτη.

Μόλις ο Ολλανδός διαιτητής Τζον Μπλακενστάιν σφύριξε τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ξέσπασαν μεγάλης έκτασης επεισόδια, που συνεχίστηκε για πολλές ώρες σ’ ολόκληρη την περιοχή γύρω από το γήπεδο.

Δυνάμεις των ΜΑΤ εισβάλλουν στη Θύρα 4 και στη Θύρα 4 έρχονται «σώμα με σώμα» με τους οπαδούς, ο Ολλανδός διαιτητής περιμένει για λίγο πριν κλείσει το φύλλο αγώνα και μαζί με τον Ούγγρο παρατηρητή, Κάρολι Παλοτάι τυλίξουν σε «μια κόλλα χαρτί» τον ΠΑΟΚ και τον στείλουν στο εδώλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Ο Νίκος Ιωαννίδης στο βιβλίο «Μια Εποχή Στο Τσιμέντο» περιγράφει τι έγινε εκείνο το βράδυ στην Τούμπα:

«Στο βιβλίο υπάρχουν πολλές απαντήσεις, γιατί έτυχε να είμαι και στο πρώτο ματς στο Παρίσι και στην Τούμπα, δίπλα στο πορτάκι που άνοιξε και μπήκε μέσα στο γήπεδο ο κόσμος. Η ιστορία ξεκινάει από δυο, τρεις μαλάκες, ενώ το σκορ είναι 0-2, χάνουμε, αρχίζουν να λένε “τι είναι αυτά ρε θα φάμε πέντε, πάμε να το διακόψουμε”. Έτσι, ξεκινάει το "ντου" με την Παρί. Από αυτούς τους δύο τρεις. Δεν ήταν κάτι οργανωμένο, δεν υπήρχαν άνθρωποι που όπως μας έλεγαν τα υποκίνησαν και τα οργάνωσαν και στο τέλος κατηγορήθηκαν από το Βουλινό, ο Ξιφίας, ο Γιάννης, δεν τους είδα καν στο γήπεδο εκείνο το βράδυ. Το θυμάμαι σαν τώρα. Όπως, μπαίνουν μέσα οι πρώτοι δέκα, είκοσι, από τη διπλανή θύρα 4Α, τους φωνάζουν "γυρίστε πίσω ρε μαλάκες, τι κάνετε, θα διακοπεί το ματς”, αλλά όλοι ξέραμε ότι δεν υπήρχε γυρισμός. Αυτό όλο το σκηνικό, πάντως, απέχει πολύ από όσα διαβάσαμε την άλλη μέρα στις εφημερίδες της εποχής, έγραφαν για πρεζόνια, για ναρκομανείς, για στημένα επεισόδια, σου λέω δεν υπήρχε τίποτα απ’ όλα αυτά.

Όταν ήμασταν στο Παρίσι, δεν μας πείραξε άνθρωπος, επιστρέφοντας όμως πίσω στην Ελλάδα, διάβασα για σπασμένα πούλμαν των οπαδών, δεν ήθελε και πολύ για να φορτώσει ο κόσμος ενόψει του δεύτερου αγώνα. Όμως, δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο σχέδιο, όπως ήθελαν να τα παρουσιάσουν τότε».

Στις 4 Οκτωβρίου η πειθαρχική Επιτροπή της UEFA ανακοίνωσε ότι:

1. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της Παρί Σεντ Ζερμέν με σκορ 0-3.

2. Το σωματείο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης αποκλείεται από κάθε διοργάνωση της UEFA για τις δύο προσεχείς περιόδους για τις οποίες ενδεχομένως θα προκριθεί.

Ο ΠΑΟΚ κατέθεσε έφεση και κατάφερε να μειώσει σε ένα χρόνο την ποινή αποκλεισμού του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επιστρέφοντας στα κύπελλα Ευρώπης την περίοδο 1997-’98.

Από εκείνο το βράδυ άρχισε ένας κύκλος έντονης διαμάχης μεταξύ του συγχωρεμένου Θωμά Βουλινού και των οργανωμένων. Οπαδοί στιγματίστηκαν από την ίδια τη διοίκηση και τον πρόεδρο της ΠΑΕ, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και έζησαν για πολλά χρόνια κουβαλώντας την ταμπέλα των υπεύθυνων για τα επεισόδια στο ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Δείτε από την ελληνική (που διέκοψε τη μετάδοση από τη θύρα 5 και απλά έδειχνε εικόνα, με τους υπαλλήλους της ΕΡΤ να τρέχουν να σώσουν τις κάμερες από τις διάφορες εστίες επεισοδίων) και τη γαλλική τηλεόραση τι έγινε εκείνο το βράδυ στην Τούμπα.

 

Τελευταία Νέα