Η ιρανική «Επανάσταση» στην Πλατεία

Θοδωρής Βασίλης
Η ιρανική «Επανάσταση» στην Πλατεία

bet365

To Match Review του Gazzetta αποθεώνει το ιρανικό δίδυμο των Μασούντ-Ανσαριφάρντ το οποίο πλέον αποτελεί το σημείο αναφοράς του παιχνιδιού του Πανιωνίου με την λατρεία στην Πλατεία να φτάνει ίσως ακόμα και να ξεπερνά το δίδυμο των Ρεκόμπα-Εστογιανόφ.

Ιρανική επανάσταση η αλλιώς γνωστή και ως ισλαμική επανάσταση ήταν τα γεγονότα στα τέλη της δεκαετίας του 70’ τα οποία οδήγησαν στην πτώση της ιρανικής μοναρχίας και συντέλεσαν στην εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας με ηγέτη τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Η ιρανική επανάσταση θεωρείται μοναδική σε σχέση με άλλες επαναστάσεις της ιστορίας για την ταχύτητα με την οποία έφερε ριζικές αλλαγές που έφερε όχι μόνο στην ίδια χώρα αλλά και συγκλόνισε διεθνώς επανασχεδιάζοντας τον χάρτη των παγκόσμιων συμμαχιών.

Τριαντά επτά χρόνια αργότερα, ένα νέο μαζικό «επαναστατικό» κίνημα λαμβάνει μέρος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Νέα Σμύρνη. Μασούντ Σοτζέι και Καρίμ Ανσαριφάρντ είναι οι πρωτεργάτες της επανάστασης που κάνει ο Πανιώνιος στο φετινό πρωτάθλημα και τον έχει φέρει στην δεύτερη θέση, ένα βαθμό μακριά από την κορυφή.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η απόκτηση του Ανσαριφάρντ το καλοκαίρι του 2015 όσο και του Μασούντ ένα χρόνο μετά πέρασε από τα περισσότερα ΜΜΕ ως μια απλή αναφορά και δεν θύμιζε σε τίποτα αυτή των Ουρουγουανών Ρεκόμπα- Εστογιανόφ το καλοκαίρι του 2008. Τότε η απόκτηση του «Τσίνο» είχε γίνει πρωτοσέλιδο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Αντίθετα, ο ερχομός του Καρίμ αρχικά, δεν είχε την ανάλογη προβολή και αυτό γιατί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ερχόταν στην Ελλάδα ήταν αδιάφορες. Και αυτό γιατί ο Ανσαριφάρντ ναι μεν προερχόταν από μία ισπανική ομάδα, αλλά τα προβλήματα με τον προπονητή του στην Οσασούνα, δεν του είχαν δώσει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

Στον Πανιώνιο αμέσως διέκριναν ότι στα χέρια τους είχαν έναν θησαυρό και κατάλαβαν καλά ότι όταν θα ήταν απόλυτα έτοιμος θα γινόταν ένα από τα σημεία αναφοράς στο παιχνίδι της ομάδας. Και ο Καρίμ δεν τους απογοήτευσε, άλλωστε ήξερε καλά ότι ο Ιστορικός ήταν η μεγάλη του ευκαιρία να βάλει ξανά την καριέρα του στον σωστό δρόμο.

Όλα ήταν θέμα χρόνου και μόλις ο Ανσαριφάρντ βρήκε τα πατήματά του κατέπληξε τους πάντες. Ένας παίκτης που όχι μόνο εκτελούσε, αλλά και δημιουργούσε, ένας all around ποδοσφαιριστής, με προσωπικότητα, ένας παίκτης ιδανικός για τον κάθε προπονητή. Στο Αγρίνιο και στο εμφατικό 5-1 ήρθε το πρώτο γκολ, ενώ κόντρα στον Πλατανιά είναι αυτός που δίνει το χρυσό τρίποντο. Κόντρα στον ΠΑΣ κάνει ότι θέλει την άμυνα των Ηπειρωτών και πετυχαίνει και τα δύο γκολ του αγώνα.

Το όνομα του γίνεται πλέον σύνθημα στα χείλη των οπαδών και το τρομερό του σόλο κόντρα στον ΠΑΟΚ τον βάζει οριστικά στις «κυανέρυθρες» καρδιές. Λέξεις όπως Ταλιμπάν και τρομοκρατία αποκτούνε μια άλλη έννοια-καλή- τουλάχιστον για τους οπαδούς του Πανιωνίου. Ο Καρίμ αρχίζει σιγά και δένεται με τον οργανισμό που λέγεται Πανιώνιος, καταλαβαίνει την λατρεία που του έχει ο κόσμος και ο ίδιος δείχνει να το απολαμβάνει.

Το καλοκαίρι στην Πλατεία αποφάσισαν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα αλλάζοντας τρόπο παιχνιδιού. Στόχος ήταν η απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή με ιδιαίτερα υψηλή τεχνική ο οποίος θα είναι ο ρυθμιστής του αγώνα με το τέμπο του και με τις κάθετες πάσες θα «ταϊζει» τους επιθετικούς της ομάδας. Ο παίκτης αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Μασούντ Σοτζέι, προσωπικός φίλος του Καρίμ και συμπαίκτης του στην εθνική Ιράν.

Από την πρώτη στιγμή ο Μασούντ δείχνει ποιος είναι. Μετά τον Εστογιανόφ, στον Πανιώνιο, όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι καλύτερο έχουν δει με τη μπάλα στα πόδια. Στα φιλικά στέλνει τα πρώτα μηνύματα και στα επίσημα ξεκινάει τα μαγικά. Κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης στην πρεμιέρα ήταν απολαυστικός. Παίζοντας κοντά στους επιθετικούς έδειξε γιατί όταν είναι στην ημέρα του ο Πανιώνιος μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα στην Ελλάδα. Την επόμενη αγωνιστική στην Ξάνθη δείχνει ότι εκτός από οργανωτής είναι κι εκτελεστής έχοντας πλέον αποτελέσει όπως και ο Καρίμ σημείο αναφοράς για το παιχνίδι του Ιστορικού και το βαρόμετρο. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κόντρα στην Βέροια. Σε άσχημη ημέρα οι δυο τους, άσχημος και ο Πανιώνιος.

Η απάντησή τους στο Καυτανζόγλειο ήταν εκκωφαντική και στην Πλατεία πλέον ξέρουν καλά ότι βρήκαν τους ανθρώπους που θα βάλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας άλλο ένα αγαπημένο δίδυμο τους Ρεκόμπα-Εστογιανόφ.

Και μπορεί η επανάσταση στο Ιράν να μην έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα με την μετάβαση της χώρας σε ένα θεοκρατικό καθεστώς με απόλυτο κυρίαρχο τον Χομεϊνί, αλλά στη Νέα Σμύρνη ελπίζουν κι ευελπιστούν ότι η δικιά τους «επανάσταση» θα φέρει και το ανάλογο αποτέλεσμα για τον Πανιώνιο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα