Δέκα πράγματα που μάθαμε από την πέμπτη αγωνιστική

Θάνος Σαρρής
Δέκα πράγματα που μάθαμε από την πέμπτη αγωνιστική

bet365

To Match Review του gazzetta.gr παρουσιάζει δέκα πράγματα που μάθαμε/είδαμε από την πέμπτη αγωνιστική της φετινής Σούπερ Λιγκ.

Τον Παναθηναϊκό να μην βρίσκει plan b

Δεδομένα, αν δεν υπήρχε η λανθασμένη απόφαση του επόπτη ο Παναθηναϊκός θα πήγαινε στο ημίχρονο με προβάδισμα και η διαχείριση του αγώνα θα είχε ενττελώς διαφορετικό προσανατολισμό. Ταυτόχρονα όμως, ο Στραματσόνι βρήκε απέναντί του έναν προπονητή που του έβαλε δημιουργικά ζητήματα, τα οποία πιθανόν να τον απασχολήσουν και στο μέλλον. Διότι θα βρει μπροστά του κι άλλους που θα ρίξουν το βάρος στον περιορισμός των διαδρόμων και στις μικρές αποστάσεις στον άξονα, προκειμένου να κόψουν το κάθετο παιχνίδι και να περιορίσουν την διορατικότητα του Λεντέσμα. Ειδικά μετά την αλλαγή του Μουνιός, ως απάντηση στην είσοδο του Βιγιαφάνιες, οι χώροι έκλεισαν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να μην μπορούν να ανοίξουν την συμπαγή άμυνα των Αγρινιωτών.

Η αστοχία του ΠΑΟΚ δεν οφείλεται αποκλειστικά στον φορ

Η κουβέντα που έχει ανοίξει από την προετοιμασία ήδη για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν επένδυσε σε έναν φορ κλάσης όχι μόνο συνεχίζει, αλλά αυξάνεται κάθε φορά που ο δικέφαλος βρίσκει αδιέξοδο στο σκοράρισμα. Ωστόσο, συχνά είναι αποπροσανατολιστική. Ο ΠΑΟΚ την προηγούμενη αγωνιστική βρήκε δύο γκολ από το εννιάρι του και απέναντι στην Ξάνθη δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις, στις σπουδαιότερες των οποίων αστόχησαν ο Ροντρίγκες και ο Τιάμ. Ο δικέφαλος καλείται λοιπόν να βρει περισσότερα γκολ και επικίνδυνες καταστάσεις από τους μέσους, τους εξτρέμ και τους περιφερειακούς επιθετικούς.

Τον Αστέρα Τρίπολης να πραγματοποιεί το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας του

Οι τρεις σερί ήττες αποτελούν το χειρότερο ξεκίνημα του Αστέρα Τρίπολης στη Σούπερ Λιγκ, ενώ η τελευταία φορά που είχε μηδέν βαθμούς μετά από τρία ματς ήταν το 2015. Για την ακρίβεια, τότε έχασε τέσσερα, έχοντας ωστόσο σχεδόν απανωτά ματς με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Η πολύ κακή κατάσταση, ψυχολογική και αγωνιστική, στην οποία βρισκόταν ο Αστέρας, είχε ξεκάθαρο αντίκτυπο στον αγωνιστικό χώρο. Όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, το μάρμαρο πλήρωσε ο προπονητής. Μένει να δούμε αν η αλλαγή στον πάγκο θα αλλάξει την ψυχολογία των παικτών.

Η δημιουργία του Ολυμπιακού έμεινε στον πάγκο

Ο Μπέντο είχε στην αποστολή τους Μάριν, Τσόρι, Φορτούνη και Μάρτινς, ωστόσο επέλεξε να ξεκινήσει το ματς με 4-4-2 και τον Καμπιάσο δίπλα στον Μιλιβόγιετς, προκειμένου να χωρέσει ο Καρντόσο δίπλα στον Ιντέγιε. Προφανώς αν οι εξτρέμ «τάιζαν» τους φορ και εκείνοι έπαιρναν τις μάχες στην περιοχή θα μιλούσαμε με διαφορετικά δεδομένα, όμως εκ του αποτελέσματος ο Μπέντο δεν δικαιώθηκε για την επιλογή του. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν δημιουργία από τον άξονα, καθόλου κάθετο παιχνίδι και απόλυτα προβλέψιμη αντίδραση, ενώ όταν ο Φορτούνης μπήκε στο γήπεδο προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του δημιουργού από τα άκρα, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Λουτσέσκου διάβασε τον ΠΑΟΚ

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου είχε δείξει από πέρυσι την αποτελεσματικότητα του στην εξουδετέρωση επιθετικών πλάνων ανώτερων, θεωρητικά, ομάδων. Φέτος η Ξάνθη δεν έκανε καλό ξεκίνημα, ωστόσο η προσέγγιση του Ρουμάνου προπονητή στο ματς με τον ΠΑΟΚ ήταν... αυτό που χρειαζόταν. Διαβάζοντας την δυναμική του δικεφάλου στα άκρα και την επικίνδυνη δεξιά πλευρά του, χρησιμοποίησε τον Νιέτο σε εδικό ρόλο και κατάφερε να περιορίσει τους κινδύνους και να κλείσει τους χώρους για παιχνίδι από τον άξονα. Οι ελάχιστοι χώροι δεν άφησαν περιθώρια στους Τσίμιροτ και Μπίσεσβαρ και παρότι ουσιαστικά η Ξάνθη δεν είχε καθόλου δημιουργία και επιθετικό πλάνο, πήρε αυτό που ήθελε από την Τούμπα.

Ο Κορακάκης δεν φοβήθηκε να βάλει τη σφραγίδα του

Υπάρχουν φορές που ο υπηρεσιακός προπονητής ακολουθεί την πεπατημένη σε πρόσωπα και τακτικές, δίνοντας το βάρος στην ψυχολογία. Ο Γιώργος Κορακάκης προχώρησε αρκετά βήματα πιο πέρα. Επανέφερε τον Φυτανίδη και την «μπαρουτοκαπνισμένη» συνεργασία του με τον Λαζαρίδη, έδωσε φανέλα βασικού στον γεμάτο ενάργεια Κατράνη, έβαλε τον Κεϊτά και τον Στόιτσεφ, έδωσε την μπαγκέτα στον Τόνσο. Παράλληλα, δεν δίστασε να αφήσει εκτός αποστολής πρόσωπα που ήταν βασικά με τον προηγούμενο προπονητή. Έδωσε νέα πνοή στην 11άδα, στηριζόμενος τόσο στην εμπειρία, όσο και στον ενθουσιασμό και το απρόβλεπτο. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε και η διαχείρισή του έδειξε πολλά για την προσωπικότητά του.

Ο Αναστασιάδης είχε μονίμως το πάνω χέρι

Απέναντι σε έναν προπονητή που ακόμα ψάχνεται με το ρόστερ και τη διαχείρισή του, ο Άγγελος Αναστασιάδης ανέπτυξε ένα πλάνο, το ο οποίο τον βρήκε νικητή παντού. Οι τρεις στην άμυνα δεν επέτρεψαν στους φορ του Ολυμπιακού να απομονωθούν, ο ενισχυμένος άξονας έβγαζε πάντε παίκτη παραπάνω απέναντι στους Καμπιάσο-Μιλιβόγιετς, ενώ η εξαιρετική δουλειά των Ρέντζα και Κόντερ, σε συνδυασμό με τις βοήθειες από τα χαφ, έκλεισε τους διαδρόμους και στο σημείο που θεωρητικά ο Ολυμπιακός θα είχε πλεονέκτημα. Τα άκρα. Έχοντας διαβάσει τις αντιδράσεις του Ολυμπιακού στην πίεση, με πολύ πρόσφατο παράδειγμα το αμέσως προηγούμενο πρώτο ημίχρονο με τον Ηρακλή, εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία του Ολυμπιακού να αλλάξει την εικόνα του και συνεχίζοντας να εφαρμόζει με πίστη το πλάνο, χτύπησε στο τέλος.

Τρεις προπονητές να μην βγάζουν τον Σεπτέμβριο

Δεν είναι νέο φαινόμενο και ούτε θα σταματήσει να υπάρχει. Στην Ελλάδα τρεις αγωνιστικές είναι αρκετές για να βγει ένας προπονητής άσχετος, να πεταχτούν στα σκουπίδια σχεδιασμοί και δουλειά μηνών και να ξεκινήσει η ομάδα πάλι από την αρχή. Ο Μάκης Χάβος έγινε ο τρίτος προπονητής με τα του Βοσνιάδη και Δέλλα που χάνει τη δουλειά του πριν καν φύγει ο Σεπτέμβριος.

Ο Ηρακλής έδωσε μια ακόμα παράσταση ομαδικότητας

Με τη διοικητική αβεβαιότητα να συνεχίζεται, οι παίκτες του Ηρακλή για μια ακόμα αγωνιστική παρουσίασαν ένα σύνολο γεμάτο μαχητικότητα, ενέργεια και πάθος. Περιόρισαν την ΑΕΚ σε μια ανούσια κατοχή, την κράτησαν μακριά από την εστία τους μέσα στο αφιλόξενο ΟΑΚΑ (έχουν μόλις τρία διπλά απέναντι στην ΑΕΚ) και μολονότι με τη σειρά τους δεν ήταν απειλητικοί, έβαλαν στο σακούλι έναν ακόμα βαθμό. Το ομαδικό πνεύμα είναι διάχυτο στον Γηραιό, ο οποίος δείχνει ότι δεν θα παραδοθεί εύκολα σε κανένα ματς.

Φρένο στα πρόωρα συμπεράσματα

Ήταν η πρώτη φορά μετά το 2007 που οι τέσσερις «μεγάλοι» δεν κατάφεραν να νικήσουν. Το ότι το έκαναν χωρίς να πετύχουν καν γκολ, πιθανότατα συμβαίνει για πρώτη φορά. Όπως και στην πρώτη αγωνιστική που οι νικητές δεν ήταν προφανώς ξεκάθαρο φαβορί για τίτλο μόνο και μόνο από την πρεμιέρα, έτσι και τώρα δεν έγιναν όλοι... αποτυχημένοι. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν φορμαρίσματα και «γκέλες», τραυματισμοί, κακές βραδιές και ατυχίες. Το Πρωτάθλημα κρίνεται στη διάρκεια και η πέμπτη αγωνιστική ήταν ένα ακόμα φρενάρισμα στα πρόωρα συμπεράσματα, φαινόμενο πολύ συχνό στην Ελλάδα.

 

Τελευταία Νέα