Σοφιάν Μπουφάλ: Ντριπλάρει πιο γρήγορα από τη σκιά του

Σοφιάν Μπουφάλ: Ντριπλάρει πιο γρήγορα από τη σκιά του

bet365

To Match Review του gazzetta.gr παρουσιάζει τον 22χρονο Σοφιάν Μπουφάλ, που εντυπωσιάζει με την Λιλ στην Ligue 1.

Τον Ιανουάριο του 2015 η Λιλ είχε κάνει την έκπληξη, ανακοινώνοντας την απόκτηση του Σοφιάν Μπουφάλ από την Ανζέρ. Έκπληξη, διότι από τη μία η τελευταία έλεγε συνεχώς ότι ήθελε να τον κρατήσει δανεικό μέχρι το τέλος της σεζόν και από την άλλη, διότι η Μαρσέιγ τον παρακολουθούσε κάθε εβδομάδα.

Τελικά, ο ίδιος ο παίκτης διάλεξε τους λιλουά, ενώ τα 3 εκατ. ευρώ (συν 1) έκαμψαν τις αντιδράσεις του συλλόγου. Για ένα κοινό, που κάποτε θαύμαζε τον Εντέν Αζάρ, τέτοιου είδους παίκτες είναι ευλογία και κατάρα. Παγιέ και Μαρτέν πέρασαν, όμως δεν κατάφεραν να εξάψουν τη φαντασία, ενώ ο Τοβάν δεν πρόλαβε καν να παίξει με τη φανέλα της Λιλ. Ο πρόεδρος Ντρεϊφούς, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η τελευταία περίπτωση ήταν εκείνη, που τον ώθησε να κάνει την μικρή υπέρβαση με τον Μπουφάλ.

«Ο σκοπός ήταν να πάει κάπου, όπου θα υπήρχε ο χώρος να εξελιχθεί. Στην Μαρσέιγ ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγάλος. Η Λιλ μοιάζει ο τέλειος σύλλογος. Δεν είναι ούτε μικρός, αλλά ούτε και τόσο μεγάλος», είχε πει ο ατζέντης του, Ιβάν Λε Με.

Και από τότε, οι συγκρίσεις με τον Βέλγο, που πουλήθηκε για 40 εκατ. ευρώ, είναι πολλές, ακόμη και η διαφορά ετοιμότητας είναι προφανής. Στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν έδειξε δείγματα του ταλέντου του, σε σημείο που οι συντάκτες της Voix du Nord να τον ψηφίσουν ως τον κορυφαίο της σεζόν για την Λιλ και το France Football να ρωτάει δεξιά και αριστερά για το αν όντως είναι προορισμένος για μεγαλεία.

«Όλοι πηγαίνουν στο στάδιο, για να βλέπουν παίκτες με το δικό του στυλ», θα πει ο προπονητής του στην Ανζέρ, Στεφάν Μουλάν, με τον οποίο ήρθε η μεγαλύτερη εξέλιξη. «Με εντυπωσίασε», τόνισε ο Παλμιέρι, μέσος της Μπαστιά, μετά το μεταξύ τους παιχνίδι. «Είναι με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της Λιλ, όμως είναι πολύ νωρίς να τον συγκρίνουμε με τον Αζάρ». «Είναι ένας συνδυασμός τρέλας και τόλμης», σχολίασε ο αρχηγός της Τουλούζ, Ακπά Ακπρό, που ως μπακ έπρεπε να τον αντιμετωπίσει. «Μου θυμίζει τον Αζάρ», είπε ο Ρίο Μαβουμπά. «Είναι νέος, όμως, και πρέπει να του δώσουμε χώρο να αναπτυχθεί».

Η εκπληκτική του ικανότητα να ντριμπλάρει εξιτάρει τις κερκίδες. Το θέμα, όμως, είναι πάντα η ουσία και ειδικά με τέτοιους παίκτες, θα πρέπει να βρεις την ισορροπία, ώστε να λειτουργούν προς όφελος και της ομάδας. Ο Ζιράρ δεν πρόλαβε να το κάνει, καθώς ο Μπουφάλ μόλις είχε υπογράψει, ο Ρενάρ απέτυχε πλήρως, όμως ο Αντονετί φαίνεται ότι βρήκε τον τρόπο.

Και, πλέον, όλοι μπορούν να απολαμβάνουν τις στιγμές μαγείας, που έχουν φέρει και το νικηφόρο σερί 6 αγώνων για τους λιλουά, στα οποία έχει 5 γκολ και 2 ασίστ. Από την παραμονή έχουν βρεθεί στη μάχη της Ευρώπης. Ο Μπουφάλ θα θυμάται πάντα το βράδυ του Σαββάτου (16/04), όταν έκανε χατ τρικ στην Κορσική, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με 4-2. Και ο τρόπος που το έκανε ήταν άκρως εντυπωσιακός.

«Είμαστε τυχεροί, που έχουμε έναν παίκτη σαν τον Μπουφάλ. Έκανε τη διαφορά. Ήταν το καλύτερό του παιχνίδι στη σεζόν. Και το γκολ του… Δεν έχω ξαναδεί τόσο αέρινο γκολ από τον Φαν Μπάστεν», θα πει με δόση υπερβολής ο Αντονετί. Ο τελευταίος έχει καταφέρει να δαμάσει τον ατίθασο χαρακτήρα του παίκτη του. Ο Μπουφάλ είναι μαζί με τον Ουσμάν Ντεμπελέ οι κορυφαίοι ντιμπλέρ της κατηγορίας (4,2 επιτυχημένες ανά παιχνίδι), ενώ στην πρώτη του γεμάτη σεζόν στην Ligue 1 έχει 11 γκολ και 4 ασίστ σε 27 εμφανίσεις.



Στο ξεκίνημα της σεζόν είχε βρεθεί στο στόχαστρο, καθώς παραλίγο να πιαστεί στα χέρια με τον Ταλό και τον Σίβελι. «Αυτά συμβαίνουν σε όλες τις ομάδες. Δεν είμαι το πρόβλημα της Λιλ. Ρωτήστε και τους συμπαίκτες μου. Ο τρόπος που παρουσιάστηκε το θέμα στον Τύπο μου έκανε κακό», θα πει ο 22χρονος μέσος. Η αλήθεια είναι ότι ο Ρενάρ (απολύθηκε στη συνέχεια) είχε χάσει τον έλεγχο, ενώ τα άσχημα αποτελέσματα είχαν φέρει πολλά νεύρα. «Ίσως δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί το κίνητρό του σωστά. Όταν το κάνει, δε θα χωράει, πλέον, στη Λιλ», θα πει αργότερα ο Σίβελι, που φαίνεται ότι δεν του κρατάει κακία.

Ο Αντονετί του μιλάει συχνά, τον έχει αφήσει εκτός 11άδας, λέγοντας μπροστά σε όλους ότι περιμένει περισσότερα, και πλέον τα παίρνει. «Τον χρειαζόμαστε όσο μας χρειάζεται», όπως θυμίζει πολύ συχνά. Στις προπονήσεις δουλεύει στην δική του ελευθερία στα 30 μέτρα της επίθεσης. Εκεί, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Θα πρέπει, όμως, να τρέχει σαν σκυλί στο υπόλοιπο. «Αν μας κερδίζει παιχνίδια, δεν με πειράζει καθόλου», θα πει ο συμπαίκτης του, Μποτεάκ.

Ο «δυναμίτης», όπως τον χαρακτήρισε η Provence, είναι εκρηκτικός, γρήγορος, δημιουργικός, έχει ίσως την καλύτερη τεχνική στην Ligue 1, ενώ χρησιμοποιεί το ίδιο καλά και τα δύο του πόδια. Φυσικά, αυτό δεν φτάνει από μόνο του. «Λατρεύω τον Σοφιάν. Θα πρέπει να καταλάβει, όμως, ότι το ταλέντο από μόνο του δεν φτάνει. Θα πρέπει να παίζει για την ομάδα. Η μεγαλύτερη εξέλιξη αφορά την Λιλ», είχε πει ο Αντονετί τον Φεβρουάριο και ο Μπουφάλ εμφανίζεται πιο ώριμος από ποτέ.

Η ντρίμπλα είναι η θρησκεία του. «Παίζαμε ποδόσφαιρο σε κλειστούς χώρους. Έμαθα ποδόσφαιρο στην Roseraie (γειτονιά στην Ανζέρ). Αυτό με βοήθησε πολύ», είχε πει σε συνέντευξή του στο BEIN Sports, όταν ρωτήθηκε για την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός. «Δουλεύω στη δύναμη, προκειμένου να μπορώ να κερδίζω μονομαχίες και να αντέχω».

Βρέθηκε στις ακαδημίες της Ανζέρ όταν ήταν 6 ετών, όμως το όνειρο παραλίγο να τελειώσει πολύ γρήγορα. Ο Μπουφάλ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη και όταν ήταν 17 ετών είχε μόλις 1,45 μ. ύψος και ζύγιζε λιγότερα από 50 κιλά! Οι προπονητές του δεν ήξεραν αν πρέπει να τον διώξουν ή να τον κρατήσουν. Τελικά, τον κράτησαν και όλα πήγαν καλά.

Το συμβόλαιό του με την Λιλ ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2020, όμως όπως τόνισε ο Αντονετί θα είναι πολύ δύσκολο ο σύλλογος να μπορέσει να τον κρατήσει το καλοκαίρι. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και ανάμεσα στις ομάδες, που έχουν ακουστεί είναι οι Παρί, Μπαρτσελόνα, Τότεναμ, Βαλένθια και Άρσεναλ, ενώ η τιμή ξεκινάει από τα 20 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ο Μπουφάλ δεν έχει αποκαλύψει τα πλάνα του, όμως ξέρει ότι ακόμη ένας χρόνο στη Γαλλία μόνο καλό θα του κάνει.

«Θέλω με όλη μου την καρδιά να βοηθήσω την Λιλ να βγει στην Ευρώπη. Η προσπάθεια, όμως, είναι συνολική. Όσο έχω αυτούς τους συμπαίκτες, δεν έχω να φοβάμαι τίποτα», θα πει μετά την εκπληκτική του εμφάνιση απέναντι στην Γκαζελέκ. Σε λίγες ημέρες έρχεται ο τελικός του Λιγκ Καπ με την Παρί και με νίκη οι λιλουά θα τα καταφέρουν. Για να έχουν ελπίδες, όμως, θα χρειαστούν τον καλύτερό του εαυτό. Και όλα τα φώτα θα είναι πάνω του. Τον περασμένο Μάρτιο επέλεξε την εθνική του Μαρόκο (μπορούσε να παίξει και για Γαλλία), ενώ όπως τονίζει ο πρώην προπονητής του, «το μόνο που χρειάζεται για να λάμψει είναι αγάπη».

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα