Το νέο διαμάντι του Βενγκέρ

Γιώργος Καραμάνος
Το νέο διαμάντι του Βενγκέρ

bet365

To Match Review του Gazzetta.gr ξεδιπλώνει το… άπειρο ταλέντο του Αλεξ Ιβόμπι, ο οποίος όπως φαίνεται μπήκε και δεν θα βγει ποτέ ξανά από την 11άδα της Αρσεναλ.

Οταν τον Σεπτέμβριο του 2013 έκανε ντεμπούτο σε ένα ματς του League Cup κόντρα στη Γουέστ Μπρομ, κανείς δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την περίπτωση του. Για τους οπαδούς της Αρσεναλ ήταν ακόμα ένα από τα πάρα πολλά άγνωστα ταλεντάκια που έριχνε ανέκαθεν στα παιχνίδια ο Αρσέν Βενγκέρ και που έπειτα από λίγο εξαφανίζονταν. Κάπως έτσι συνέβη λοιπόν και με τον 17χρονος τότε Αλεξ Ιβόμπι, ο οποίος δεν έπαιξε ξανά άμεσα. Οσοι όμως φίλοι της ομάδας παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στα μικρότερα κλιμάκια του club, ήταν βέβαιοι πως αργά ή γρήγορα θα τον ξαναέβλεπαν τον πιτσιρικά παρέα με τους μεγάλους. Και κάπως έτσι συμβαίνει τώρα, με το καινούργιο πουλέν του Αλσατού κόουτς να βγάζει μάτια...

Τοποθετώντας ένα στοίχημα στη μονομαχία Λα Κορούνια – Λας Πάλμας, αν κερδίσεις, η Vistabet πιστώνει έως 100€ στα κέρδη σου.

Γεννημένος στο Λάγος της Νιγηρίας, μετακόμισε στην Αγγλία στους πρώτους τέσσερις μήνες της ζωής του και σε ηλικία οκτώ ετών βρέθηκε στο σπίτι της Αρσεναλ. Ο πατέρας του, Τσούκα, ο μεγαλύτερος οπαδός του, δικηγόρος στο επάγγελμα, έτυχε να κάνει μία δουλειά με το club και έτσι απέκτησε καλές γνωριμίες, ώστε να βάλει τον κανακάρη του στις ακαδημίες του συλλόγου. Καθώς μεγάλωνε το παλικάρι, άρχισε να αποδεικνύει ότι άξιζε την ευκαιρία και ότι δεν ήταν απλά ότι μπήκε μ… βύσμα. Στις μικρές ομάδες των Gunners βρέθηκε να παίζει σε όλες τις θέσεις. Ξεκίνησε από πλάγιος αμυντικός, πέρασε στο κέντρο και έγινε ακόμα και σέντερ φορ.

Πέρσι έκανε την εκτίναξη του. Αφού με την U18 και την U19 έβαλε οκτώ γκολ, παίζοντας ως εξτρέμ, μετακόμισε στα μισά της σεζόν στους μεγαλύτερους, στην U21. Εκεί κι αν έβγαλε μάτια, σημειώνοντας 10 τέρματα σε μόλις 17 αγώνες. Η απόφαση για τον Βενγκέρ ήταν πλέον ειλημμένη: θα του έδινε την ευκαιρία. Τον πήρε μαζί του στην καλοκαιρινή προετοιμασία, όπου στο φιλικό με τη Λυών σκόραρε και το πρώτο αντρικό του γκολ. Κανονικά έπαιξε πρώτη φορά για έξι λεπτά στη συντριβή με 5-1 από τη Μπάγερν και για ένα λεπτό κόντρα στη Σουόνσι τον Οκτώβριο. Πήρε και κάποια ακόμα σκόρπια λεπτά, μα χρειάστηκε να μπει το 2016, ώστε να τον δούμε κανονικά να παίρνει την ευκαιρία του. Μία ευκαιρία που έχει γραπώσει από τα μαλλιά.

Ουσιαστικά η πρώτη φορά που έκανε εντύπωση, είναι η ρεβάνς και η ήττα με 3-1 από τη Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου» Εκεί ο μικρός μπήκε από το πουθενά στην 11άδα και έκανε σπουδαία εμφάνιση. Το μεγάλο γκελ όμως έγινε στο ματς με την Εβερτον τρεις μέρες αργότερα. Ο μικρός σκόραρε, έκανε φοβερά πράγματα στο χορτάρι, ανακηρύχτηκε MVP και ανάγκασε ακόμα και τον προπονητή του να μιλήσει ειδικά για ‘κείνον: «Όλα αυτά τα χρόνια οι οπαδοί της Αρσεναλ έχουν δει σπουδαίους παίκτες και μπορούν’ αναγνωρίσουν ένα ταλέντο. Η αλήθεια είναι ούτε εγώ περίμενα να μπει τόσο γρήγορα στην ομάδα, να κατανοήσει τόσο άμεσα το παιχνίδι μας. Ο Αλεξ πραγματικά διαθέτει κάτι το ξεχωριστό, όλα όσα χρειάζονται για να κάνει σπουδαία πράγματα»!

Ακολούθησε και πάλι γκολ κόντρα στη Γουότφορντ, με τον Ιβόμπι να κάνει το επικό: να αναδεικνύεται σε MVP και στα δύο πρώτα ματς της καριέρας του στο Νησί που ξεκίνησε στην 11άδα. Στην τρίτη του παρουσία ως βασικός αποφάσισε να μοιράσει και δύο ασίστ στο 3-3 με τη Γουέστ Χαμ και πλέον με δύο γκολ και ισάριθμα… κεράσματα σε τρία παιχνίδια, ν’ αναγκάσει όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο να ψαχτεί λίγο περισσότερο με την περίπτωση του. Ακόμα και τον Ρόι Χόντσον και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας. Μόνο που αυτοί άργησαν να ξυπνήσουν. Αν και τον είχαν σίγουρο δικό τους (σ.σ.: έχει παίξει στα μικρά κλιμάκια των Λιονταριών), εκείνος επέλεξε τελικά να αγωνιστεί με το εθνόσημο της μαμάς πατρίδας και πήρε επίσημο παιχνίδι με την Εθνική Νιγηρίας.

Το ξεχωριστό με την περίπτωση του που ανέφερε ο Βενγκέρ, έχει να κάνει με τις ικανότητες και τον τρόπο αντίληψης του παιχνιδιού. Το ότι ως πιτσιρικάς έπαιξε σε πολλές θέσεις, τον βοηθάει στο να έχει κατανόηση, καθώς ο Βενγκέρ τον τοποθετεί σε όλες τις μεριές της τριάδας πίσω από τον επιθετικό. Εχει τρομερό pace, δρασκελισμό και με τη μπάλα, ταχύτητα, ενώ χειρίζεται με μεγάλη ηρεμία το τόπι και με τα δύο πόδια. Μπορείς να τον δεις να βρεθεί μπροστά από τους σέντερ μπακ, να κλέψει και ξεχυθεί στην αντεπίθεση. Και σε κλειστές άμυνες όμως αναζητά άκρως κοντρολαρισμένα την σωστή επιλογή, την κάθετη και εννοείται δεν έχει κανέναν δισταγμό να πατήσει περιοχή και να απειλήσει με εξαιρετικά τελειώματα.

Κάπως έτσι λοιπόν βρέθηκε από το συμβόλαιο που υπέγραψε τον Νοέμβριο και τις 10.000 λίρες την εβδομάδα (ως το 2019), να υπογράφει καινούργιο πριν από λίγες μέρες για 30.000 λίρες την εβδομάδα (ως το 2021). Μόνο που αυτή είναι η αρχή. Ο Αλεξ Ιβόμπι αρέσει και μάλιστα σε όλα τα μεγάλα club και πολύ σύντομα θα λάβει και νέες αναπροσαρμογές προς τα πάνω. Προς τα… πολύ πάνω. Λογικό όμως είναι γι’ αυτό το παιδί που παραδόξως δεν λατρεύει τον Τιερί Ανρί ως γνήσιος Κανονιέρης, μα τον Αλαν Σίρερ. Είναι που έχει τα τρελά ποδοσφαιρικά γονίδια από τον θείο. Ποιος είναι αυτός; Ο θρυλικός Τζέι Τζέι Οκότσα, που μαζί με τον Νουάνκο Κανού εξακολουθούν να πίνουν με τον πατέρα του Αλεξ μπύρες στο σπίτι των Ιβόμπι…

Follow me: @jorgekaraman

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα