Η Ρώμη ξαναχτίστηκε σε τρεις μήνες

Γιώργος Καραμάνος
Η Ρώμη ξαναχτίστηκε σε τρεις μήνες

bet365

Το Match Review του gazzetta.gr εξηγεί το πώς ο αρχιτέκτονας Λουτσιάνο Σπαλέτι επανέφερε στους Τζαλορόσι το όμορφο παιχνίδι και την αδιαπραγμάτευτη παρουσία τους στην τριάδα του Champions League.

Εκ του αποτελέσματος κρίνεις και εκ του ασφαλούς. Κάπως έτσι λοιπόν το να διακρίνει κανείς το πόσο ευεργετικά λειτούργησε η αλλαγή προπονητή στη Ρόμα, θεωρείται κάτι παραπάνω από εξόφθαλμο. Και τούτο δεν το αποτυπώνει μόνο η βαθμολογική άνθηση των Τζαλορόσι, αλλά περισσότερο η υγεία και τα γούστα που βγάζουν στο χορτάρι. Τελικά έπρεπε να φύγει ο Ρούντι Γκαρσία. Μαζί του η ομάδα είχε πιάσει καιρό πριν το ταβάνι της και βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Το θέμα λοιπόν ήταν ποιος θα τον αντικαθιστούσε. Πήγαν στα γνωστά και δικαιώθηκαν και έτσι ο Λουτσιάνο Σπαλέτι τους έβαλε όλους σε τάξη…

Συνέχεια στις νίκες θέλει να δώσει η Ρόμα, που υποδέχεται την Μπολόνια στο «Ολίμπικο». Η Novibet προσφέρει σε απόδοση 1.40 τη νίκη Ρωμαίων.

«Πρώτα θα δουλέψουμε σκληρά, θα βρούμε τα πράγματα δύσκολα, αλλά δεν θα αργήσει να εμφανιστεί και το όμορφο παιχνίδι», δήλωνε ο κόουτς, καθώς επέστρεφε αρχές Γενάρη στην αγαπημένη του «Τριγκόρια» (σ.σ.: το προπονητικό κέντρο των Ρωμαίων). Εκεί δηλαδή όπου πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του (2005-’09). Και έτσι συνέβη. Το πρώτο δείγμα, το 1-1 εντός με την ουραγό Ελλάς Βερόνα έφερε γκρίνια. Ακόμα χειρότερα έγιναν τα πράγματα με το 1-0 από τη Γιουβέντους να ακολουθεί. Μα ξαφνικά έπειτα από αυτές τις δύο αρνητικές εμφανίσεις, η ομάδα άλλαξε.

Ακολούθησαν οκτώ διαδοχικές νίκες με Φροζινόνε (3-1 εντός), Σασουόλο (0-2 εκτός), Σαμπντόρια (2-1 εντός) και Κάρπι (1-3 εκτός), Παλέρμο (5-0 εντός), Εμπολι (1-3 εκτός), Φιορεντίνα (4-1 εντός), Ουντινέζε (1-2 εκτός), για να έρθει η ισοπαλία με την Ιντερ (1-1) και τώρα η εκπληκτική εμφάνιση στο ντέρμπι της Αιώνιας Πόλης, όπου διέλυσε τη Λάτσιο με 1-4. Μιλάμε δηλαδή για ένα φανταστικό αήττητο σερί με εννέα νίκες και μία ισοπαλία που έχει επαναφέρει τη Ρόμα στο -4 από την 2η θέση, η οποία είναι και ο αντικειμενικός στόχος της, αλλά και στο +7 από την 4η Φιορεντίνα. Όλα αυτά είχαν ως διάλειμμα τις δύο ήττες-αποκλεισμό από τη Ρεάλ στο Champions League, αλλά και εκεί η ομάδα δεν έπαιξε άσχημα. Και ειδικά στη Μαδρίτη, όπου έφτιαξε πολλές χαμένες ευκαιρίες.

Όπως εξήγησε κάποια στιγμή ο πορτιέρο, Βόιτσεχ Σέζνι: «Αυτό που έχει αλλάξει, είναι ότι ο κόουτς δεν δέχεται λάθη και είναι αυστηρός. Αυτό έχει μεγάλη επιρροή στους παίκτες και διακρίνεις εύκολα στις προπονήσεις ότι υπάρχει ξαφνικά τρομερή όρεξη και ενέργεια σωματική, αλλά και πνευματική». Φυσικά ο Σπαλέτι έχει κάνει κι άλλες αλλαγές, σε ποιο αγωνιστικό-τακτικό επίπεδο. Πρώτα απ’ όλα έχει επαναφέρει το αγαπημένο του σύστημα χωρίς κλασικό σέντερ φορ. Ο Τζέκο ξεκινάει σπάνια και οι Ελ Σαραουί, Περότι, ακόμα και ο Σαλάχ (λιγότερο αυτός) περιφέρονται με εναλλαγές σαν ψεύτικα «9».

Ο τελευταίος έχει αναγεννηθεί και βγάζει τρελά γκάζια, ενώ οι δύο πρώτοι έχουν αποδειχτεί εκπληκτικές χειμερινές προσθήκες. Ο Ελ Σαραουί έχει αναστηθεί και από τέλη Γενάρη σε εννέα ματς έχει σημειώσει πέντε γκολ και έχει και δύο ασίστ. Ο Περότι που μπήκε στο κόλπο αρχές Φλεβάρη, έχει αφήσει φέτος πίσω τους τραυματισμούς, προσθέτοντας σε οκτώ αγώνες τρία γκολ, τέσσερις ασίστ και γενικότερα πάρα πολλά ξεκινήματα ευκαιριών είτε από αριστερά είτε σε πιο ελεύθερο ρόλο.

Οι τακτικές πινελιές όμως δεν σταματούν μόνο εκεί. Οι Τζαλορόσι δουλεύουν τρομερά πολύ στην άμυνα που ήταν μία πονεμένη ιστορία. Σε κάθε φάση στην προπόνηση ο Σπαλέτι τους ζαλίζει μέχρι τελικής πτώσης, όπως εξηγεί ο Αλεσάντρο Φλορέντσι: «Νομίζω ότι δεν είχαμε δουλέψει τόσο πολύ ανασταλτικά και γι αυτό είχαμε εμφανή προβλήματα, κάτι που τώρα φαίνεται ότι έχει αλλάξει. Κάθε φάση την κάνουμε ξανά και ξανά σαν πρόβα, μέχρι να την βγάλουμε σωστά και αυτό λειτουργεί σωστά και στους αγώνες». O 25χρονος πλάγιος μπακ περνάει στα ματς περισσότερο χρόνο πλέον ως τέταρτος μέσος παρά ως αμυντικός, ενώ εκείνος που έχει κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά, είναι ο Ράτζα Ναϊνγκολάν, ο οποίος βρίσκεται παντού στο γήπεδο. Ανεβαίνει πλέον όλη την ώρα ακόμα και σαν 10άρι. Απειλεί, σουτάρει, κάνει παιχνίδι εκτός από το να μαρκάρει, να κλέβει μπάλες, να ρίχνει και καμία κλωτσιά.

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει όμως κάτι ακόμα πιο δυνατό που κάνει τη διαφορά περισσότερο σε επίπεδο ψυχολογίας αν και η αλήθεια είναι πως λειτουργεί με περίεργο-αντιφατικό τρόπο. Πρόκειται για τον παραγκωνισμό του Φραντσέσκο Τότι. Ο Capitano ηλικιακά δεν μπορεί πλέον να παίξει σε αυτό το επίπεδο και ο Σπαλέτι τον έθεσε στο περιθώριο. Επειδή όμως μιλάμε για τον Τότι και τη Ρόμα, τούτο έφερε τρομερές αντιδράσεις απ’ όλη την κοινωνία του club. Η διοίκηση ωστόσο, δείχνει να στηρίζει τον κόουτς και σε αυτή την απόφαση, την πιο δύσκολη δηλαδή και τούτο έχει έναν και μόνο αντίκτυπο, τον οποίο είχαν ανάγκη οι Τζαλορόσι: ότι υπάρχει υγεία στα αποδυτήρια, ότι θα παίζουν οι καλύτεροι και πως ούτε καν ο Τότι δεν είναι υπεράνω της ομάδας. Και τα αποτελέσματα δικαιώνουν τον 57χρονο προπονητή που πήγε για να μείνει…

Follow me: @jorgekaraman

 

SERIE A Τελευταία Νέα