Λαύριο: Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα!

Λαύριο: Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα!

Φάνης Παναγιώτου
Λαύριο: Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα!

bet365

Το Λαύριο «σόκαρε» τον ΠΑΟΚ, εξασφάλισε σε μεγάλο βαθμό την παραμονή του στη Basket League και το Gazzetta Match Review γράφει για τη χρονιά... όνειρο των νεοφώτιστων, οι οποίοι κράτησαν τον κορμό τους και πέτυχαν διάνα στους ξένους!

Μια ομάδα που αποδεικνύει πως σε καιρό κρίσης είναι ικανή να παρουσιαστεί ανταγωνιστική, αρκεί να έχει πρόγραμμα, πλάνο και τη νοοτροπία... όλα σε ένα νοικοκυρεμένα.

Αυτή ήταν η 8η φετινή νίκη του Λαυρίου κι όλα δείχνουν πως η ομάδα θα βρίσκεται και στη νέα σεζόν στη Basket League, επίτευγμα που μόνο εύκολο δεν ήταν... Κι αξίζει να δούμε πώς κατάφερε το Λαύριο να φτάσει στη συγκεκριμένη επιτυχία.

ΣΤΗΝ Α1... ΞΑΦΝΙΚΑ
Οι ομάδες που εξασφάλισαν την άνοδο τους στη μεγάλη κατηγορία μόλις ολοκληρώθηκε το περσινό πρωτάθλημα της Α2 ήταν η Καβάλα κι ο Αρκαδικός. Το Λαύριο τερμάτισε τρίτο κι οι άνθρωποι της ομάδας ξεκίνησαν να κάνουν τα πλάνα τους για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Μόνο που... ξαφνικά βρέθηκαν στον 7ο ουρανό! Βλέπετε, ο ΚΑΟΔ δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα της Basket League κι έτσι η ομάδα που κλήθηκε να πάρει τη θέση του ήταν το Λαύριο. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το όνειρο.

ΕΜΕΙΝΕ Ο ΚΟΡΜΟΣ
Όταν το Λαύριο έμαθε πως θα πάρει μέρος στη μεγάλη κατηγορία, δεν υπήρχε μεγάλο χρονικό διάστημα για να σχεδιαστεί η ομάδα με βάση τα νέα δεδομένα. Έτσι, οι άνθρωποι του συλλόγου πήραν την απόφαση να μην αλλάξουν πολλά στον βασικό κορμό. Βέβαια, μοιάζει δεδομένο ότι ακόμα κι αν υπήρχε χρόνο, πάλι θα έδειχναν εμπιστοσύνη σε όσους είχαν ήδη κουβαλήσει την ομάδα στις πλάτες τους. Αναφερόμαστε στον Σάκη Γιαννακόπουλο, τον Βαγγέλη Σακελλαρίου, τον Μιχάλη Περράκη και τον Παναγιώτη Τσίρο, οι οποίοι παρέμειναν δίχως δεύτερη σκέψη, όπως -φυσικά- κι ο coach Χρήστος Σερέλης που μπροστά του είχε την ευκαιρία να οδηγήσει τον σύλλογο στις πιο σπουδαίες ημέρες τις ιστορίας του. Το Λαύριο δεν άλλαξε τον ελληνικό κορμό του, τον... ενίσχυσε με τον πολύπειρο Νίκο Μπάρλο κι εν τέλει δικαιώθηκε, αφού άπαντες ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΞΕΝΩΝ
Ο ελληνικός κορμός έμεινε ίδιος και το Λαύριο πόνταρε στους... παλιούς. Παράλληλα, όμως, έπρεπε να γίνουν ορθές επιλογές ξένων, έργο που δεν ήταν εύκολο, με βάση το μικρό χρονικό διάστημα που είχε η ομάδα να προετοιμαστεί. Κι όμως. Ο coach Σερέλης κι οι συνεργάτες του δεν λάθεψαν σχεδόν σε καμία από τις επιλογές τους κι οι περισσότεροι ξένοι έκαναν τη διαφορά και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Αρχικά το «δίδυμο» των γκαρντ με τον Μπράντον Γιανγκ (γενν. το 1991, ύψος 1.93μ.) να μετράει 12.4 πόντους κατά μέσο όρο και τον Τζαμάλ Νίξον (γενν. το 1987, ύψος 1.86μ.) να σημειώνει 9.6 πόντους ανά αγώνα, έχοντας και 3.6 τελικές πάσες ανά συμμετοχή. Παίκτες που κόστισαν $25.000 και $35.000. Ακολούθως ο Ουσμάν Κρούμπαλι, με επίσης χαμηλό κασέ, κοντά στις $25.000. Ο Αμερικανός φόργουορντ (γενν. το 1988, ύψος 2.02μ.) έχει εξελιχθεί σε φοβερό «εργαλείο» για το Λαύριο, μετρώντας 10.7 πόντους και 6.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Οι παραπάνω ήταν από την αρχή, ωστόσο η κατάσταση έγινε φανερά καλύτερη όταν στην εξίσωση προστέθηκαν οι ΝτεΜάριους Μπολντς (σ.σ. $7.000 τον μήνα)και Μάρκο Κέσελ. Ο πρώτος ήταν γνωστό στο ελληνικό μπασκετικό κοινό λόγω της θητείας του στον Απόλλωνα Πάτρας κι έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακές εμφανίσεις ως παίκτης του Λαυρίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως μετράει 17 πόντους και 4.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, με το ποσοστό του στα σουτ τριών πόντων να φτάνει το 43.5%! Ο Αμερικανός ξεκίνησε την χρονιά στην Α2 Τουρκίας, ωστόσο οικογενειακοί λόγοι -και συγκεκριμένα οι... απαιτήσεις της γυναίκας του- τον ανάγκασαν ν’ αποχωρήσει, παρά το γεγονός ότι είχε ένα αρκετά καλό συμβόλαιο! Όσο για τον Κέσελ; Η ποιότητα κι η εμπειρία του είναι δεδομένη. Κι έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά στις 11 έως τώρα συμμετοχές του στη Basket League (σ.σ. 10.8π., 42.9%τρ. κατά μέσο όρο) με τα ματς κόντρα στο Ρέθυμνο (25π.) και κόντρα στον Κολοσσό (21π.) να είναι τα πιο παραγωγικά του μέχρι τώρα.

Πιο είναι το συμπέρασμα; Το Λαύριο κατάφερε χωρίς πολλά έξοδα να φέρει Αμερικανούς που έχουν ταλέντο και ικανότητες, τους προσφέρει ένα καλό μπασκετικό περιβάλλον, αφού καλύπτει όλες τους τις ανάγκες κι έτσι μπορούν κι αυτοί με τη σειρά τους να βοηθήσουν την ομάδα. Βέβαια, σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι όλοι όσοι αποκτήθηκαν έδεσαν με την ομάδα λόγω του χαρακτήρα τους. Κοινώς, στο Λαύριο οι Αμερικανοί του... βγήκαν!

ΥΓΕΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ
Δεν χρειάζονται πολλά για να πετύχει μία ομάδα. Για να παρουσιάζεται με αξιοπρέπεια αν προτιμάτε. Και στο Λαύριο φαίνεται πως τη γνωρίζουν καλά τη συνταγή. Το κλίμα είναι εξαιρετικό στις τάξεις του συλλόγου κι αυτό είναι κάτι που είχε υπογραμμίσει ο Βασίλης Σακελλαρίου στο gazzetta.gr. «Το όπλο του Λαυρίου είναι το οικογενειακό κλίμα», είχε αναφέρει ο γκαρντ των νεοφώτιστων.

Έτσι είναι. Στο Λαύριο όλοι είναι μία οικογένεια κι η κατάσταση δεν άλλαξε με τις τελευταίες προσθήκες που έγιναν. Το κλίμα είναι εξαιρετικό κι αυτό βγαίνει στο παρκέ. Βέβαια, για να είναι άπαντες ικανοποιημένοι και να μπορούν να μένουν αφοσιωμένοι και συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα ζητήματα που να τους απασχολούν. Αναφερόμαστε στα προβλήματα οικονομικής φύσεως, που -δυστυχώς- έχουμε παρατηρήσει σε πολλές ομάδες τα τελευταία χρόνια. Στο Λαύριο δεν ισχύει αυτό. Κανένας δεν έχει παράπονο σχετικά με τις απολαβές του και τα όσα έχει συμφωνήσει, γεγονός που επιτρέπει σε παίκτες και προπονητές να μένουν απόλυτα συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους εντός των τεσσάρων γραμμών. Κι αυτό -φυσικά- είναι έργο του προέδρου Γιάννη Ψαράκη και των υπόλοιπων ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στην ομάδα και κάνουν τα πάντα προκειμένου οι παίκτες να μην έχουν το παραμικρό παράπονο. Και τα έχουν καταφέρει.

Τέλος, κομβικό ρόλο στην πορεία που πραγματοποιεί φέτος το Λαύριο παίζει ο παράγοντας έδρας. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι νεοφώτιστοι έχουν ως βασικό… όπλο το γήπεδο τους, καθώς έχει έχουν ρεκόρ 6 νίκες - 5 ήττες κι έχουν πανηγυρίσει σημαντικά αποτελέσματα. Βέβαια, καλό θα είναι να μην μένουμε στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, αφού στο Λαύριο βλέπουμε μπασκετική ατμόσφαιρα, με τον κόσμο να γεμίζει σχεδόν πάντα το κλειστό, το οποίο αποτελεί στολίδι για την κατηγορία. Η Basket League έχει ανάγκη από ατμόσφαιρες όπως αυτή που βλέπουμε στο κλειστό το Λαυρίου, εκεί όπου σε αθλητικά πλαίσιο ο κόσμος στηρίζει την ομάδα της πόλης!

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Μαθηματικά το Λαύριο ακόμα δεν έχει σωθεί γι’ αυτό κι άπαντες έχουν το μυαλό τους στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Απόλλωνα τη επόμενη αγωνιστική. Ακολουθεί ακόμα ένα εντός έδρας παιχνίδι, αυτή τη φορά κόντρα στα Τρίκαλα, ενώ οι αγωνιστικές υποχρεώσεις τις ομάδας ολοκληρώνονται στην Αμαλιάδα κόντρα στον Κόροιβο κι ευχή όλων είναι στο τέλος να υπάρξουν πανηγυρισμοί για την εξασφάλιση της παραμονής.

Όσο για την επόμενη σεζόν; Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λέει ο… σοφός λαός κι αυτή είναι σκέψη τους στο Λαύριο. Γι’ αυτό κι εκτός από τους Έλληνες θέλουν να κρατήσουν και τους ξένους. Μόνο που ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολες. Όπως για παράδειγμα του Κρούμπαλι που έχει ξεχωρίσει με την παρουσία του, δουλεύει σκληρά και στόχος του είναι να κάνει το βήμα παραπάνω. Από εκεί και πέρα, ο Μπολντς επίσης είναι δεδομένο πως θα έχει πολύ καλές οικονομικά προτάσεις στα χέρια του, ενώ κι ο ίδιος ζητάει ήδη περισσότερα από φέτος, ωστόσο υπάρχουν και παιδιά όπως ο Νίξον που το Λαύριο θέλει να διατηρήσει. Υπάρχει ακόμα κι ο Χάμιλτον. Δεν τον αναφέραμε προηγουμένως διότι βρίσκεται στα… πιτς με τραυματισμό. Ωστόσο, ο Βρετανός φόργουορντ (ύψος 2.04μ.) έχει πολλά προσόντα (σ.σ. φοβερό άλμα λένε όσοι τον βλέπουν…) κι όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει στο Λαύριο.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα