Ξάνθη: Η αποθέωση της λεπτομέρειας

Η αποθέωση της λεπτομέρειας!

Ολυμπιακός και ΑΕΚ είχαν την τύχη με το μέρος τους και δεν την πάτησαν από την Ξάνθη αλλά ο Λουτσέσκου έβγαλε «διπλό» στην Λεωφόρο.

Επιμέλεια:

«Η διαφορά του καλού από κάτι πραγματικό καλό είναι η προσοχή στην λεπτομέρεια». Δεν γνωρίζουμε εάν ο Ραζβάν Λουτσέσκου γνωρίζει τη συγκεκριμένη ρήση. Είμαστε σίγουροι όμως πως συμφωνεί απόλυτα. Γιατί όσους κι αν ρωτήσαμε για το φαινόμενο Ξάνθη (πέρσι και φέτος) μας είπαν δύο λέξεις. Ραζβάν Λουτσέσκου. Κι όταν ζητήσαμε έναν χαρακτηρισμό του όλοι συμφώνησαν. «Ανθρωπος της λεπτομέρειας».

Δεν είναι μόνο το «διπλό» στην Λεωφόρο. Είναι η τρομερή εμφάνιση στο «Καραϊσκάκης» που έβαλε πολύ δύσκολα στον Ολυμπιακό. Eίναι ένα σερί καλών αγώνων που έβγαλε από την (όποια) κρίση που υπήρχε και αναγκάστηκε ο Πανόπουλος να βγάλει (επική) ανακοίνωση στήριξης προς τον Ρουμάνο τεχνικό. Εν τέλει δικαιώθηκαν. Και ο ισχυρός άντρας της Ξάνθης αλλά και ο Λουτσέσκου για την δουλειά που έκανε.

Μην ξεχνάτε πως βρέθηκε το καλοκαίρι χωρίς τον καλύτερο του περσινό παίκτη (Κλέιτον) και με δύο σημαντικές απουσίες από την άμυνα (Γούτα, Παπάζογλου) αλλά και τους Κάλβο, Κυριακίδη. Ομως εδώ και 1,5 χρόνο ο Λουτσέσκου αλλάζει επίπεδο την Ξάνθη. Στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και σε αυτό της φιλοσοφίας.

Είπαμε είναι άνθρωπος της λεπτομέρειας κι αυτό φαίνεται από τις καθημερινές προπονήσεις. Αλλά για να μην γενικεύσουμε πολύ την υπόθεση Ξάνθη-Λουτσέσκου καλό θα είναι να σταθούμε πιο συγκεκριμένα στο πλάνο που είχε ο Ρουμάνος τεχνικός για παιχνίδια όπως αυτό με τον Παναθηναϊκό αλλά και αυτό με τον Ολυμπιακό.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Η λογική του Λουτσέσκου είναι απλή. Θα διαβάσει τον αντίπαλο θα προσαρμόσει την εβδομαδιαία προπόνησή του πάνω στην ομάδα που θ' αντιμετωπίσει το Σαββατοκύριακο αλλά δεν θ' αλλάξει το παραμικρό στην φιλοσοφία της ομάδας.

Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του. «Είτε παίξουμε με την Μπαρτσελόνα, είτε με τον Πλατανιά εμείς θα κάνουμε το ίδιο». Δεν είναι ξεροκεφαλιά. Είναι εμπιστοσύνη στο πλάνο του, στην φιλοσοφία του και κυρίως στην ίδια του την ομάδα. Είναι αυτό που θέλει να δείξει κυρίως στο σύνολό του. Οτι τους εμπιστεύεται. Και ότι εάν είναι «πεθάνει» θα το κάνει με αυτούς και με την φιλοσοφία-πλάνο του.

Οι προπονήσεις του δεν έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο. Είναι πολύ απλό το πότε θα τελειώσει η κάθε προπόνηση. Οταν θα γίνει πράξη αυτό που θέλει ο ίδιος. Ανθρωπος της λεπτομέρειας. Το είπαμε. 

Στέκεται πολύ στην αμυντική τακτική. Το δουλεύει καθημερινά για να το αφομοιώσουν οι παίκτες τους. Να τους γίνει συνήθεια. Ρουτίνα. Τοποθετήσεις, κινήσεις, κλειστές γραμμές αλλά όλα σε βαθμό απίθανης λεπτομέρειας. Δείτε ένα παιχνίδι της Ξάνθης και θα διαπιστώσετε πως πιθανότατα είναι η ομάδα με την πιο άριστη τακτική στην Σούπερ Λίγκα.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Ομως ποιο είναι το ποδόσφαιρο που θέλει; Εχει ενδιαφέρον η οπτική του αλλά και το ποδόσφαιρο που θέλει να παρουσιάσει η ομάδα του (στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ξάνθη). Ιταλική άμυνα και ανάπτυξη με αυτοματισμούς από το ισπανικό ποδόσφαιρο. Μίξη που πιθανό να έχουν σκεφτεί αλλά ο Ρουμάνος την κάνει πράξη. Οσον αφορά την ανασταλτική λειτουργία, κλειστές γραμμές και στη δημιουργία το γρήγορο transition.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι αποδίδει και φαίνεται καλύτερα προς το κοινό που δεν έχει την inside πληροφορία σε παιχνίδια όπως αυτά με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Το γιατί θα σας το εξηγήσουμε αργότερα. Για να βγουν στο γήπεδο αυτά όμως χρειάζεται καθημερινή δουλειά και επιμονή. «Είναι πράγματα που δουλεύονται κάθε εβδομάδα. Ετσι πιστεύει ότι θα γίνει αφομοίωση...» μας είπαν παίκτες της ακριτικής ομάδας...

Και φυσικά το rotation. Το λατρεύει και γι' αυτό όλοι του οι παίκτες θα πέσουν θύμα του. Γι' αυτό κι έμεινε στο πάγκο ο Βασιλακάκης και ο Παπαστεριανός στην Λεωφόρο γιατί επέλεξε τους Λουσέρο και Φλίσκα οι οποίοι είχαν περισσότερες δυνάμεις και τρεξίματα.

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
Εάν έχει δει κάποιος και τα δύο παιχνίδια (Ολυμπιακός-Ξάνθη και Παναθηναϊκός-Ξάνθη) θα δει μια copy-paste ομάδα πιστή στο πλάνο της να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα. Αυτόματα... Ποιες ήταν οι οδηγίες-εντολές του Λουτσέσκου. Πολύ απλές:

α) Οι γραμμές να είναι κοντά.
β) Να μειώσουμε τις πιθανότητες λάθους
γ) Να πιέσουμε ψηλά την ανάπτυξη του αντιπάλου
δ) Γρήγορο transition
ε) Εκμετάλλευση των αρκετών χώρων
στ) Να παλέψουμε για όλες τις δεύτερες μπάλες

Προφανώς και υπήρχαν ατομικές οδηγίες για συγκεκριμένους παίκτες αλλά μη νομίζετε ότι έγινε ειδική ανάλυση. Ναι μεν στάθηκε στην ικανότητα των Φορτούνη και Ιντέγε να παίζουν με πρόσωπό προς την εστία αλλά και για παίκτες του Παναθηναϊκού.

Σε αυτήν την τακτική βοηθάει πολύ και η αλλαγή του ρόστερ. Στο βαθμό που έγινε τουλάχιστον. Πέρσι η Ξάνθη μπορεί να είχε τον Κλέιτον στα χαφ που έδινε μεγαλύτερη ποιότητα όμως φέτος με την προσθήκη του Λουσέρο και την αποκάλυψη του Ορφανίδη τα χαφ της Ξάνθης τρέχουν περισσότερο.

Τι σημαίνει αυτό; Καλύτερο πρες στην μπάλα, άρα και περισσότερες κερδισμένες κατοχές και αντεπιθέσεις. Προφανώς αυτή η μεταμόρφωση δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Το να περάσει η ομάδα (η οποιαδήποτε ομάδα) σ' ένα διαφορετικό επίπεδο δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία. Ομως οι παίκτες κατάλαβαν στο τέλος του πρώτου γύρου πως αυτός είναι ο τρόπος για να μπει σε τροχιά νικών η Ξάνθη,

Οπως σας γράψαμε το πλάνο ήταν πιο εύκολο να φανεί με τους μεγάλους αντιπάλους. Γιατί; Πολύ απλά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (αλλά και με την ΑΕΚ σχεδόν έκανε την ζημιά) θ' ανεβάσουν τους μπακ τους και αν ο αντίπαλος δεν πέσει στην παγίδα να μείνει πίσω τότε δεδομένα θα βρει χώρους. Ο Λουτσέσκου το ξέρει αυτό. Και γι' αυτό πάντα η πίεση ανεβαίνει αρκετά μέτρα στο γήπεδο. Είναι πολύ απλό. Οσο πιο ψηλά είναι η ομάδα σου τόσο πιο μακριά είσαι από την περιοχή σου.

Και τώρα φέρτε στο μυαλό σας την φάση του δοκαριού του Σολτάνι στο Καραϊσκάκης και το γκολ του Σολτάνι στην Λεωφόρο. Copy-paste.

Ο μόνος που άλλαξε ήταν ο πασέρ. Στο Φάληρο ήταν ο Ορφανίδης, στην Λεωφόρο ήταν ο Νιέτο. Αμφότεροι εκμεταλλεύτηκαν το κενό στο δεξί άκρο της άμυνας και πέρασαν την μπάλα στο αριστερό άκρο! Απλά στη μία περίπτωση η μπάλα χτύπησε το δοκάρι και στην άλλη μπήκε στα δίχτυα.

Αν θέλετε να εντυπωσιαστείτε κι άλλο από την Copy-paste Ξάνθη δείτε και το γκολ της ισοφάρισης στην ΑΕΚ. Σέντρα του Νιέτο στο δεύτερο δοκάρι, ξανά Σολτάνι μόνος του και γκολ!

Είναι εντυπωσιακό το πόσο... αυτοματοποιημένη είναι η Ξάνθη. Οχι μόνο στα γκολ που μπήκαν (ή δεν μπήκαν) αλλά και στο πως αμύνεται. Και κόντρα στους μεγάλους ήταν συγκεκριμένη εντολή. Εκτός από το να κυνηγάνε όλες τις δεύτερες μπάλες οι παίκτες της Ξάνθης δεν έπρεπε τους αντιπάλους να τους αφήσουν να γυρίσουν με πρόσωπο στην εστία. Δεν χρειάζεται και τρομερή ανάλυση γι' αυτήν την εντολή. Οσο είναι με πλάτη στην εστία τόσο πιο δύσκολο θα είναι ν' απειλήσουν...

OI ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ
Δίχως να θέλουμε να μειώσουμε τους υπόλοιπους παίκτες στεκόμαστε στους τρεις που βοήθησαν περισσότερο φέτος. Δίχως αμφιβολία ο Νιέτο ο οποίος δίνει τρομερές βοήθειες ειδικά σε παιχνίδια που βρίσκει χώρους η Ξάνθη, Ομως στον άξονα το τρέξιμο που ρίχνουν οι Λουσέρο και Ορφανίδης είναι αυτό που έψαχνε ο Λουτσέσκου για το καλύτερο transition.

Ειδική μνεία στον Πέτρο Ορφανίδη με τον Λουτσέσκου να τονίζει μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ πως είναι ένας ξεχωριστός παίκτης. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως πέρασε τα καψώνια του! Ο Λουτσέσκου τον έριξε στην δεύτερη ομάδα για να προπονείται μέχρι να καταλάβει κάποια πράγματα. Ο Ρουμάνος πιστεύει τόσο στο ταλέντο του Ορφανίδη που θεωρεί ακόμα δεν έχει δείξει τίποτα!

Εάν ψάχνετε για τακτική και αποθέωση της λεπτομέρειας παρακολουθείστε την Ξάνθη του Ράζβαν Λουτσέσκου. Πλέον θ' αρχίσει ν' αποδίδει κι ωραίο ποδόσφαιρο. Ξεχάσαμε να σας το γράψουμε. Αλλά στο τέλος αυτό ψάχνει ο Ρουμάνος τεχνικός. Μια ομάδα πιστή στο πλάνο της που θα καταφέρνει μέσα από αυτό ν' αποδίδει και καλή μπάλα... Δείτε Ξάνθη τις τελευταίες εννιά αγωνιστικές για να το διαπιστώσετε καλύτερα...

Επόμενα Άρθρα

«Τους τρεις βαθμούς και με την ΑΕΚ»

«Τους τρεις βαθμούς και με την ΑΕΚ»

Μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ, ο Αλμπέρτο Μποτία, μίλησε στο gazzetta.gr για τη σωστή προσέγγιση που είχε ο Ολυμπιακός στην εν λόγω αναμέτρηση και έδωσε το σύνθημα για τους τρεις...

Σπανούλης: Ο παίκτης που λατρεύει να κρίνει παιχνίδια (vids)

Σπανούλης: Ο παίκτης που λατρεύει να κρίνει παιχνίδια (vids)

Ακόμη και στην κακή του βραδιά, ο Βασίλης Σπανούλης, όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr λατρεύει να έχει τη μπάλα στα χέρια του στα κρίσιμα σημεία ενός αγώνα και να τον κρίνει.