Λουίς Ενρίκε: Ο κορυφαίος όλων των εποχών

Λουίς Ενρίκε: Ο κορυφαίος όλων των εποχών

Γιώργος Καραμάνος
Λουίς Ενρίκε: Ο κορυφαίος όλων των εποχών

bet365

Το Μatch Review του gazzetta.gr δείχνει με νούμερα το γιατί ο νυν κόουτς της Μπαρτσελόνα, με 80 νίκες στα πρώτα 100 ματς και 28 σερί δίχως ήττα, έχει ξεπεράσει όλους τους… πρώην του club.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα μνημονεύεται ως ο σημαντικότερος προπονητής στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Η αλήθεια είναι πως τούτο το αξίωμα το έλαβε δικαίως όχι μόνο για τις επιτυχίες, αλλά κυρίως για το απίστευτο ποδόσφαιρο που παρουσίασε η ομάδα του την τριετία 2008-’11 (σ.σ.: το 2011-’12 η ομάδα ήταν σαφώς ένα κλικ πιο κάτω). Ωστόσο, ο Λουίς Ενρίκε παρά την αρνητική διάθεση του Τύπου και του κοινού κατά το περσινό ξεκίνημα της καριέρας του στον πάγκο του «Καμπ Νόου», δείχνει έτοιμος να προσπεράσει τον πάλαι ποτέ συμπαίκτη του στους Μπλαουγκράνα.

Φυσικά μιλάμε για το θέμα της δημοφιλίας, μιας και ήδη ο νυν τεχνικός των Καταλανών είναι μισό βήμα από το να αφήσει ξωπίσω του τον Πεπ σε ένα πολύ σοβαρό αγωνιστικό επίτευγμα. Με το κυριακάτικο 0-2 επί της Λεβάντε στο «Θιουτάτ Βαλένθια», ο 45χρονος κόουτς μπορεί να υπερηφανεύεται πως οδηγεί τη Μπάρτσα σε μία τρομερή πορεία. Από τις 3 Οκτωβρίου και το κατά της 2-1 από τη Σεβίλλη στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», δεν ξανακοίταξε ποτέ πίσω. Επιασε έτσι τα 28 σερί ματς χωρίς ήττα, όσα δηλαδή είχε και ο Γκουαρδιόλα τη σεζόν 2010-’11 και εάν νικήσει μεσοβδόμαδα στο «Μεστάγια» τη Βαλένθια για τον επαναληπτικό ημιτελικό του Κόπα ντελ Ρέι, θα έχει κάνει το ασύλληπτο σερί των 29 παιχνιδιών.

Ασχέτως όμως με αυτό, ο Λουίς Ενρίκε μπορεί να κορδώνεται πως σε αυτά τα 100 ματς του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, έχει τα καλύτερα νούμερα στην ιστορία των προπονητών της. Μετράει λοιπόν 80 νίκες, 11 ισοπαλίες και μόλις 9 ήττες. Αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα ο Γκουαρδιόλα είχε εννέα νίκες λιγότερες, ο θρυλικός Ελένιο Ερέρα οκτώ λιγότερες και ο Γιόχαν Κρόιφ με την «Dream Team» του 20 λιγότερες.

Τώρα εάν σε όλα αυτά προστεθεί το απίστευτο ότι σε περίπου ενάμιση χρόνο παρουσίας του στο κουμάντο της ομάδας την έχει οδηγήσει στο μυθικό τρεμπλ, την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ και τέλος του Μουντιάλ Συλλόγων, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό το μέγεθος της επιτυχίας του. Μόνο το ισπανικό Σούπερ Καπ έχασε από τη Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε και σε όλα τ’ άλλα έχει σαρώσει. Το ίδιο που κάνει και τώρα δηλαδή, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της La Liga και με αγώνα λιγότερο είναι το μεγάλο φαβορί για το repeat.

Η Μπαρτσελόνα του Λουίς Ενρίκε μπορεί να μην παίζει εκείνο το απίστευτο Tiki Taka της εποχής Πεπ, αλλά έχει βρει μία διαφορετική ισορροπία-φιλοσοφία και όταν πατάει το γκάζι, απλά δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί. Ρωτήστε πέρσι τη Μπάγερν και φέτος τη Ρεάλ. Με 282 γκολ υπέρ και μόλις 72 κατά ο νυν κόουτς έχει δημιουργήσει κάτι εκπληκτικό, το οποίο επιστρέφει σε εκείνον τη χαρά της δημιουργίας. Και κάπως έτσι μπορεί να καμαρώνει ότι έχει καταφέρει ήδη να έχει στο ενεργητικό του τα καλύτερα νούμερα που είδε ποτέ προπονητής της Μπαρτσελόνα…

 

LA LIGA Τελευταία Νέα