Μπολόνια: Το τρένο του Ντοναντόνι!

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Μπολόνια: Το τρένο του Ντοναντόνι!

bet365

Νάπολι και Γιουβέντους πετάνε από νίκη σε νίκη αλλά το Match Review του gazzetta.gr επιλέγει να ασχοληθεί με την Μπολόνια του Ρομπέρτο Ντοναντόνι.

Οποιος διάβαζε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσα έγραφαν οι Ιταλοί για την Μπολόνια, με αφορμή την επιστροφή της στη Serie A, θα πίστευε ότι στο Renato Dall' Ara ετοιμάζουν μια ομαδάρα. Και αφού θα το πίστευε αυτό, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είναι... άμπαλοι αφού η ομάδα που παρουσίαζε ο Ντέλιο Ρόσι ήταν σε καλό δρόμο για να επιστρέψει άμεσα στη Serie B. Η αλλαγή που χρειάζονταν οι Ροσομπλού έγινε στις 28 Οκτωβρίου με την απόλυση του Ρόσι και την πρόσληψη του Ρομπέρτο Ντοναντόνι, ο οποίος φροντίζει με τη δουλειά του να... δικαιώσει όσα έγραφαν οι δημοσιογράφοι το καλοκαίρι. Γιατί αυτή η Μπολόνια είναι μια καλή ομάδα της Serie A και το αποδεικνύει συνεχώς, όπως κατάλαβε και η Σαμπντόρια (3-2) του πολυδιαφημισμένου Βιτσέντσο Μοντέλα την Κυριακή.

Η αλλαγή προπονητή συνήθως έχει άμεσα αποτελέσματα σε μια ομάδα αλλά όχι και διάρκεια. Εκτός κι αν αυτός που έρχεται είναι πραγματικά καλός. Ο Ντοναντόνι, που σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει ουσιαστικά αποτύχει μόνο στην εθνική Ιταλίας -για την οποία όμως δεν ήταν έτοιμος τότε- αποδεικνύει ότι είναι. Και το αποδεικνύει όχι μόνο με την εικόνα που παρουσιάζουν οι ομάδες του στο γήπεδο, με το ωραίο ποδόσφαιρο που παίζουν, αλλά και με τα αποτελέσματα. Αυτά, άλλωστε, μετράνε πάνω από όλα και αυτά είναι που έχουν... υποχρεώσει τα ιταλικά ΜΜΕ να αναρωτιούνται αν ο 52χρονος allenatore αξίζει να πάρει μια ευκαιρία στην αγαπημένη του Μίλαν.

«Είμαι ευτυχισμένος στην Μπολόνια αλλά αν με καλούσε η Μίλαν πώς θα μπορούσα να αρνηθώ;», είπε ο ίδιος πριν δύο εβδομάδες και μέχρι να έρθει, αν έρθει, αυτή η κλήση, θα συνεχίσει να νιώθει ευτυχισμένος στην Εμίλια-Ρομάνια, η οποία μάλλον του ταιριάζει. Λίγο πιο δίπλα άλλωστε, στην Πάρμα, είχε φτιάξει μια ομάδα που έτρεξε ένα απίστευτο αήττητο σερί την σεζόν 2013-14 και αν η διοίκηση ήταν σωστή, θα έπαιζε στην Ευρώπη. Δεν το κατάφερε -χωρίς να φταίει ο ίδιος- με τους Παρμέντσι αλλά αν συνεχίσει έτσι μπορεί να το ζήσει με την Μπολόνια. Υπερβολικό, προφανώς, το να πει κάποιος ότι οι Ροσομπλού μπορούν να βγουν στο Europa League αλλά... υπερβολικά είναι και αυτά που κάνει ως τώρα η ομάδα μετά την αλλαγή προπονητή.

Η Μπολόνια των έξι βαθμών στις πρώτες δέκα αγωνιστικές, με γκολ 6-15, έχει πάρει... 23 βαθμούς στις επόμενες 12 με γκολ 21-14! Ο Μεσαίωνας επί Ρόσι έχει γίνει Αναγέννηση με τον Ντοναντόνι, ο οποίος... ταξιδεύει με τρελό ρυθμό. Βασικά ταξιδεύει με ρυθμό Ευρώπης καθώς αυτοί οι 23 βαθμοί σε 12 αγώνες μεταφράζονται σε 1,91 βαθμοί ανά παιχνίδι. Μέρα με τη νύχτα, δηλαδή, σε σχέση με τους... 0,60 που είχε να επιδείξει ο Ντέλιο Ρόσι. Κι αν το 1,91 είναι υψηλή επίδοση για μια ομάδα αυτών των κυβικών, φανταστείτε τι είναι το 2,16 που είχαν οι Ροσομπλού μετά τις πρώτες 40 μέρες του Ντοναντόνι στον πάγκο. Οπως έγραψε και η Corriere dello Sport πριν λίγες μέρες, ήταν η μόνη ομάδα που «κόντραρε» την Ιντερ όταν αυτή ήταν πρωτοπόρος και είχε μέσο όρο 2,22 βαθμούς ανά αγώνα.


Πώς το κατάφερε, όμως, όλο αυτό ο πρώην προπονητής της Πάρμα; Αρχικά αλλάζοντας το σύστημα. Ο Ντοναντόνι λατρεύει το 4-3-3 αλλά ακόμη κι αν δεν το λάτρευε θα μπορούσε να δει ότι αυτό είναι που ταιριάζει στην Μπολόνια με βάση το ρόστερ της. «Η άμυνα είναι πολύ πιο δεμένη από την στιγμή που επιλέχθηκε αυτό το σύστημα και από εκεί και πέρα είναι φανερή η θετική επίδραση του Ντοναντόνι σε παίκτες-κλειδιά», υποστήριξε η Gazzetta dello Sport, η οποία εστίασε βασικά σε τέσσερις. Οι δύο πρώτοι είναι εύκολο να καταλάβει ο καθένας ποιοι είναι: Ματία Ντέστρο και Εμανουέλε Τζακερίνι. Ο 24χρονος φορ ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε το καλοκαίρι (συνολικά θα δοθούν 13 εκατ. ευρώ στην Ρόμα) ενώ ο δεύτερος επέστρεψε από την Αγγλία με μεγάλη διάθεση για να αποδείξει ότι δεν είναι τελειωμένος λόγω των αρκετών μυικών τραυματισμών.

Ποιος είναι ο απολογισμός τους με τον Ντοναντόνι στον πάγκο: Απλά, 12 γκολ! Επτά ο Ντέστρο, πέντε ο Τζακερίνι, τα περισσότερα εκ των οποίων σημαίνουν βαθμούς καθώς άλλαζαν το σκορ. Οι δυο τους συνεργάζονται άψογα και παράλληλα βοηθούν και τους υπόλοιπους αφού είναι από τους πλέον έμπειρους του ρόστερ έχοντας παίξει σε Γιουβέντους, Ρόμα, Μίλαν και Σκουάντρα Ατζούρα. Οι άλλοι δύο για τους οποίους έγραψε η GdS είναι οι Ανταμ Μαζίνα και Αμαντού Ντιαβαρά. Ο πρώτος, 22 ετών, κάνει ό,τι θέλει από την αριστερή πλευρά (πλάγιο μπακ) και έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγαλύτερων συλλόγων ενώ ο δεύτερος, 18 ετών, εντυπωσιάζει με την δουλειά που κάνει στο χώρο του κέντρου και ήδη έχει γραφτεί ότι η Γιουβέντους παρακολουθεί την εξέλιξη του.


Η Μπολόνια, όμως, δεν είναι μόνο μια ομάδα που μπαίνει σε κάθε γήπεδο για να παίξει κανονικό ποδόσφαιρο όποιον κι αν έχει απέναντι της, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν και οι Νάπολι (3-2) και Μίλαν (0-1). Είναι και μια ομάδα που μπαίνει... με χίλια σε κάθε ματς και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει πετύχει 7 γκολ στο πρώτο 15λεπτο και δεν έχει δεχθεί κανένα! Με εξαίρεση την Ρόμα, καμία άλλη ομάδα της φετινής Serie A -ούτε καν οι Νάπολι και Γιούβε- δεν έχουν σκοράρει τόσες φορές στο ξεκίνημα των αγώνων τους και αυτό, αν μη τι άλλο, φανερώνει τη δουλειά που γίνεται και στον ψυχολογικό τομέα. «Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε, όπως για παράδειγμα το πώς θα διαχειριζόμαστε το κάθε ματς. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι αυτό, το να μην πέφτει η συγκέντρωση μας στο δεύτερο ημίχρονο επειδή τα έχουμε πάει μια χαρά στο πρώτο», είπε ο Ντοναντόνι μετά τη νίκη επί της Σαμπντόρια.

Με βάση όσα έχει δείξει ως τώρα, μάλλον θα το καταφέρει κι αυτό. Εδώ κατάφερε να βγάλει αληθινούς όσους προϊδέαζαν το καλοκαίρι για μια Μπολόνια που θα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και θα παίρνει αποτελέσματα...

 

SERIE A Τελευταία Νέα