Ελλάδα έχεις... σέντερ φορ! (vids, pics, poll)

Φώτης Καρακούσης
Ελλάδα έχεις... σέντερ φορ! (vids, pics, poll)

bet365

Το matchday report του gazzetta.gr βάζει στη... ζυγαριά τους Γιάννου, Βέλλιο, Καρέλη και Μάντζιο και σας καλεί να επιλέξετε τον καλύτερο Έλληνα φορ που αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στη Σούπερ Λιγκ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και το οποίο έχει αντίκτυπο και στην Εθνική, είναι η έλλειψη σέντερ φορ. Παικτών με έφεση στο σκοράρισμα που θα μπορέσουν στα δύσκολα να ξελασπώσουν την ομάδα τους και φυσικά και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Ποιος άλλωστε δεν έχει ακούσει το περιβόητο «η Ελλάδα βγάζει καλούς αμυντικούς και μέχρι εκεί», κάτι που βέβαια δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα αν δούμε την καριέρα που κάνουν στο εξωτερικό οι Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τοροσίδης, Μόρας και άλλοι.

Το ότι έχουμε καλούς αμυντικούς, δεν σημαίνει πως υπάρχουν και επιθετικοί, πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί το ποδόσφαιρό μας. Αυτό φαίνεται στο πρωτάθλημα που διανύουμε, καθώς στις πρώτες 16 αγωνιστικές έχουν ξεχωρίσει κάποιοι σέντερ φορ που όντως μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Εμείς θα ασχοληθούμε με τέσσερις από αυτούς. Τον Απόστολο Γιάννου των 11 γκολ, τον Απόστολο Βέλλιο των 9 τερμάτων, τον Νίκο Καρέλη που έχει σκοράρει 8 φορές και τον Βαγγέλη Μάντζιο που έχει βρει δίχτυα 6 φορές. Και οι τέσσερις είναι αυτοί την στιγμή τα πιο... καυτά ονόματα για την συγκεκριμένη θέση, πραγματοποιώντας ως τώρα εξαιρετικό πρωτάθλημα. Και οι τέσσερις είναι πρωταγωνιστές στις ομάδες τους, ενώ χτυπάνε με αξιώσεις την πόρτα και της Εθνικής. Εσείς από την άλλη μπορείτε να ψηφίσετε ποιον θεωρείται καλύτερο, ενώ ξεκαθαρίζουμε πως μέσα στην λίστα δεν υπάρχει ο Κώστας Φορτούνης, παρότι είναι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, γιατί το θέμα έχει να κάνει με σέντερ φορ και μόνο.

Γιάννου: Καλύτερος από κάθε άλλη χρονιά

Θα ξεκινήσουμε την αναφορά μας από τον Απόστολο Γιάννου, τον επιθετικό του Αστέρα που φέτος πραγματοποιεί την καλύτερή του χρονιά, έχοντας πετύχει σε 15 αγώνες 11 γκολ. Πρόκειται για ατομικό του ρεκόρ, ενώ πέρσι συνολικά σε 32 ματς είχε πανηγυρίσει 10 τέρματα. Ο 26χρονος σέντερ φορ των Αρκάδων είναι ο πιο σημαντικός παίκτης της ομάδας του Στάικου Βεργέτη, που στο πρόσωπό του πρώην επιθετικού του Πανιωνίου έχει βρει τον καλύτερο αντικαταστάτη του Χερόνιμο Μπαράλες. Από την πρώτη πεντάδα των σκόρερ, ο Γιάννου έχει το καλύτερο ποσοστό, καθώς σε 26 προσπάθειες έχει πετύχει τα 11 γκολ του, βάζοντας ένα κάθε 2.4 τελικές.

Εκτός από τα γκολ, ο Γιάννου είναι εξαιρετικά σημαντικός για το παιχνίδι του Αστέρα, καθώς γεμίζει την περιοχή και ανοίγει διαδρόμους για τους συμπαίκτες του, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχει κάνει και 11 κλεψίματα, δείγμα του ότι βοηθάει και στο ανασταλτικό κομμάτι. Το σίγουρο είναι πως αν συνεχίσει έτσι, χτυπάει με αξιώσεις την πόρτα της Εθνικής, όχι για μια απλή λύση όταν υπάρχουν ελλείψεις, αλλά για μια μονάδα πάνω στην οποία μπορεί ο Ομοσπονδιακός προπονητής να στηριχθεί.

Βέλλιος: Άλλος παίκτης μετά την Αγγλία

Μόλις στα 19 του έκανε γνωστό το όνομά του στην χώρα μας, καθώς κατάφερε να φύγει από τα στενά σύνορά μας και να πάει στο ίσως καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, την Πρέμιερ Λιγκ για λογαριασμό της Έβερτον. Και εντάξει, η αλήθεια είναι πως ο Απόστολος Βέλλιος δεν έκανε την καριέρα που θα ήθελε στα «ζαχαρωτά», αλλά και στις υπόλοιπες ομάδες που δόθηκε δανεικός, ωστόσο στην επιστροφή του στον Ηρακλή δείχνει άλλος παίκτης και πόσο καλό του έκανε αυτή η περιπέτεια σε Αγγλία και Βέλγιο.

Ο 24χρονος σέντερ φορ έχει γίνει ο ηγέτης του «γηραιού» συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να βρίσκονται οι «κυανόλευκοι» στην 9η θέση και τους 21 βαθμούς, παρά το άσχημο ξεκίνημα που είχαν. Μάλιστα με το χατ τρικ του στο ματς με την Καλλονή έγινε ο πρώτος παίκτης του Ηρακλή που το καταφέρνει μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου να ήταν ο τελευταίος και συγκεκριμένα στο παιχνίδι με τον Εθνικό Αστέρα. Όσον αφορά την συμβολή του, αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τα 9 γκολ (τρίτος συνολικά σκόρερ στην Σούπερ Λίγκα), έχοντας ένα τέρμα σε κάθε 2.7 προσπάθειες, αλλά γιατί βοηθάει συνολικά το παιχνίδι της ομάδας του Νίκου Παπαδόπουλου. Έχοντας αγωνιστεί στην Αγγλία, ο Βέλλιος δεν σταματάει να πρεσάρει, έχοντας κάνει μάλιστα και 31 φάουλ. Επίσης έχει 9 κλεψίματα, 2 ασίστ και 17 επεμβάσεις, τις περισσότερες από κάθε άλλον επιθετικό. Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως όταν βρεθεί στην μέρα του δύσκολα μπορεί κάποιος να τον σταματήσει και δεν είναι παράλογοι όσοι στο πρόσωπό του βρίσκουν τον νέο σέντερ φορ της Εθνικής.

Καρέλης: Οι εμφανίσεις του τον έκαναν περιζήτητο

Τρίτος σκόρερ όσον αφορά τα σέντερ φορ και τέταρτος συνολικά είναι ο Νίκος Καρέλης. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού πραγματοποιεί και αυτός μια πολλή καλή χρονιά, έχοντας 8 γκολ σε 14 παιχνίδια. Σε σχέση με τους υπόλοιπους ο 24χρονος ποδοσφαιριστής δεν είναι και ο πλέον αποτελεσματικός, καθώς σκοράρει κάθε 4.8 προσπάθειες, αλλά ειδικά μετά τον τραυματισμό του Μπεργκ και μόνο που έχει καταφέρει να είναι ο πιο σημαντικός παίκτης στον Παναθηναϊκό μιλάει από μόνο του. Οι εμφανίσεις του έχουν προσελκύσει και πάλι ομάδες από το εξωτερικό και πλέον είναι θέμα χρόνου ο νεαρός επιθετικός να προσπαθήσει και πάλι εκτός συνόρων.

Το καλό με τον Καρέλη είναι πως μπορεί να παίξει είτε ως πλάγιος, είτε ως σέντερ φορ, κάτι που δείχνουν και τα στατιστικά του. Συνολικά στα 14 παιχνίδια που αγωνίστηκε ως τώρα είχε 3 ασίστ, 29 γεμίσματα, 46 πάσες και 12 κλεψίματα. Επίσης λόγω και του δυνατού κορμιού που έχει, βοηθάει και στο ανασταλτικό κομμάτι του Παναθηναϊκού έχοντας κάνει 22 φάουλ αντικρίζοντας και 3 κίτρινες κάρτες, ενώ στον αντίποδα έχει κερδίσει 19 φάουλ. Ο Καρέλης ήδη θεωρείται πως ανήκει στους παίκτες της Εθνικής έχοντας στα τελευταία ματς 10 συμμετοχές και σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Μάντζιος: Ο παλιός είναι αλλιώς...

Οι προηγούμενοι τρεις εκτός από πολύ καλή χρονιά, αποτελούν και ένα σημαντικό κεφάλαιο για το ποδόσφαιρό μας, καθώς και λόγω ηλικίας είναι σε θέση να βοηθήσουν για πολλά χρόνια ακόμα τις ομάδες τους αλλά και την Εθνική. Ο τέταρτος της παρέας δεν είναι τόσο μικρός. Αισίως μπήκε στο 33ο χρόνο της ηλικίας του, αλλά κάθε χρονιά δείχνει το πόσο σημαντικός παίκτης είναι. Κατά πολλούς θεωρείται ο καλύτερος επιθετικός του πρωταθλήματος, όχι βέβαια για τα 6 γκολ σε 15 ματς, αλλά γιατί είναι ο ορισμός του παίκτη-ηγέτη.

Ο λόγος φυσικά για τον Βαγγέλη Μάντζιο, τον σέντερ φορ και αρχηγό του Λεβαδειακού. Ο έμπειρος επιθετικός έχει πάρει από το χέρι τους Βοιωτούς και τους έχει οδηγήσει στην 7η θέση με 22 βαθμούς και ένα ματς λιγότερο (αυτό με τον Ατρόμητο εντός έδρας που αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών). Από τον Μάντζιο περνάει όλο το παιχνίδι της ομάδα του Άκη Μάντζιου. Είναι σαν την ίδια στιγμή να εκτελεί και χρέη δεκαριού, αλλά και σέντερ φορ, έχοντας εκτός από τα 6 γκολ, 3 ασίστ, 27 γεμίσματα, 43 πάσες, 7 κλεψίματα, 15 επεμβάσεις αλλά και 3 δοκάρια. Ναι η αλήθεια είναι πως και λόγω ηλικίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ελπίδα, όπως οι προηγούμενοι, αλλά ειδικά φέτος ο Μάντζιος είναι ίσως ο πιο φορμαρισμένος επιθετικός του πρωταθλήματος και σίγουρα αυτός που επηρεάζει το παιχνίδι της ομάδας του όσο κανένας...

Ακολουθούν και άλλοι...

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφερθήκαμε σε τέσσερις επιθετικούς που έχουν κάνει έως τώρα την διαφορά στο πρωτάθλημα και έχουν συνεισφέρει όσο κανείς στις ομάδες τους. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι Έλληνες επιθετικοί με εξαιρετική παρουσία, όπως ο Στέφανος Αθανασιάδης των 6 γκολ, Χρήστος Αραβίδης των 5 γκολ, αλλά και ο Μιχάλης Μανιάς επίσης των 5 γκολ. Παίκτες που ως τώρα έχουν δείξει ένα πολύ καλό πρόσωπο, συμβάλλοντας σημαντικά στις πορείες των ομάδων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ MATCH REVIEW TOY GAZZETTA.GR

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα