Ο Μέσι, ο Αγουέρο… ο Πενιαράντα! (vids)

Ο Μέσι, ο Αγουέρο… ο Πενιαράντα! (vids)

Γιώργος Καραμάνος
Ο Μέσι, ο Αγουέρο… ο Πενιαράντα! (vids)

bet365

Ο 19χρονος Βενεζουελάνος επιθετικός, Ανταλμπέρτο Πενιαράντα ακολουθεί τα βήματα των σούπερ σταρ στην Ισπανία, βγάζει μάτια και ετοιμάζεται με το καλημέρα για το μεγάλο άλμα.

Κάπου κοντά στην «Piazza Libertà» στο ιστορικό κέντρο του Ούντινε, ο Τζαμπάολο Πότσο σίγουρα καπνίζει γεμάτος ικανοποίηση το πούρο του. Ο πρόεδρος με την μεγαλύτερη σερί θητεία στο Καμπιονάτο μετά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με κάθε τζούρα ευλογεί και τα λευκά γένια του. Το τηλέφωνο του εάν δεν έχει χτυπήσει μέχρι τώρα, δεν θα αργήσει να ηχήσει, με την εισερχόμενη κλήση να έχει κωδικό από την Αγγλία. Χρόνια πολλά στο κουρμπέτι γνωρίζει ότι έχει στα χέρια του τον πρώτο αριθμό του ποδοσφαιρικού λαχείου και ετοιμάζεται να εξαργυρώσει, αναμένοντας να χρυσοπληρωθεί σε λίρες.

Το εν λόγω λαχείο έχει ονοματεπώνυμο. Πρόκειται για έναν παντελώς άγνωστο πιτσιρικά που του έφεραν οι έμπιστοι και καλά δοκιμασμένοι σκάουτερ του από τη Νότια Αμερική. Τον Ανταλμπέρτο Πενιαράντα εννοείται ότι δεν θα μπορούσαν να τον έχουν εντοπίσει στη Β’ ομάδα της Ντεπορτίβο Λα Γκουάιρα της Βενεζουέλας. Τον μικρό οι άνθρωποι της Ουντινέζε τον είδαν για πρώτη φορά στο Κόπα Αμέρικα U-17 του 2013 και έκτοτε τον παρακολουθούσαν. Την ίδια χρονιά είχε παίξει στο Μουντιάλ U-17 και το καλοκαίρι του 2015 στο Κόπα Αμέρικα U-20. Εκεί πλέον είχαν αποφασίσει. Επρεπε να τον πάρουν στους Μπιανκονέρι.

Μόνο που εκεί δεν υπήρχε αμέσως χώρος για έναν 18χρονο. Οι ομάδες δορυφόροι της οικογένειας Πότσο περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες. Τον έδωσαν λοιπόν στην Γρανάδα. Εντάχθηκε στη Β’ ομάδα των Ανδαλουσιανών και με το καλημέρα άρχισε να κάνει τη διαφορά, έχοντας τρία γκολ και άλλες τόσες ασίστ σε εννέα ματς στην Segunda B’ (σ.σ.: Γ’ Κατηγορία). Ο κόουτς των μεγάλων, Χοσέ Ραμόν Σαντοβάλ τον διπλοτσέκαρε και αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία. Στις 24 Νοεμβρίου έκανε την έκπληξη, όταν με τραυματία τον Ελ Αραμπί, άφησε εκτός αποστολής τον Τιεβί Μπιφούμα και έριξε κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο τον πιτσιρικά, κάνοντας τον τον νεότερο που ντεμπούταρε ποτέ με την Γρανάδα στην Primera Division. Και εκείνος δικαίωσε…

Γκολ εκεί δεν έβαλε, αλλά η ομάδα νίκησε και εκείνος είχε πολύ καλή απόδοση. Ντριμπλέρ, ταχύς, ορμάει κατά μέτωπο με τη μπάλα στα πόδια και μεγάλους διασκελισμούς, ξεπερνώντας με περίεργη-χαρακτηριστική ευκολία τους αντιπάλους του. Κλασικός δεξιοπόδαρος με ευχέρεια όμως στο αριστερό, μπορεί να βρεθεί με την ίδια άνεση ως σέντερ φορ, δεύτερος επιθετικός ή ακόμα και εξτρέμ. Σε πρώτη φάση αυτό που έχει δείξει, είναι ότι του αρέσει και του ταιριάζει να ξεκινάει τις ενέργειες μόνος του από πιο πίσω, να κάνει αυτές τις έντονες, εμφατικές επελάσεις.

Ο Πενιαράντα είναι τρομερά κοντρολαρισμένος και υποδέχεται, σπάει τη μπάλα με εξαιρετικό τρόπο για την ηλικία του. Κάπως έτσι πήγε στη Λεβάντε (12 Δεκεμβρίου) και της έβαλε εκεί στο «Θιουτάτ» δύο γκολάρες, για να γίνει ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Γρανάδα στα σαλόνια, αλλά ταυτόχρονα και ο νεότερος (18 ετών, 185 ημερών) ξένος στην ιστορία της La Liga που έκανε ντομπλέτα σε ένα ματς. Εννοείται ότι ο πιτσιρικάς δεν έμεινε σε αυτό το επίτευγμα. Ηθελε να βάλει το όνομα του και σε μία ακόμα λίστα με λίγα και τρομερά εκλεκτά μέλη.


Με το υπέροχο γκολ του στο 2-1 επί της Σεβίλλης, έγινε ο ένας από τους τρεις ξένους στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που έφτασε τα τέσσερα τέρματα πριν γίνει 19 ετών. Οι δύο που το είχαν κάνει νωρίτερα από εκείνον ήταν οι Λιονέλ Μέσι. Κουν Αγουέρο. Αυτό φυσικά μπορεί να το διευρύνει κανείς βάζοντας στο κόλπο και 19χρονους Ισπανούς σε αντίστοιχη πορεία. Μία ματιά και στα δικά τους ονόματα αποτελεί αναμφίβολα πρελούδιο μεγάλης καριέρας. Χουλέν Γκερέρο, Χοσέ Μάρι, Ετσεμπερία, Ραούλ, Φερνάντο Τόρες, Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες είναι μερικοί απ’ όσους το έκαναν πριν από αυτόν.

Κάπως έτσι λοιπόν, από την Δευτέρα, το όνομα του Πενιαράντα παίζει πρώτο θέμα στο ρεπορτάζ της Λίβερπουλ και όχι μόνο. Και κάπου εκεί στο ιστορικό κέντρο του Ούντινε ο Τζαμπάολο Πότσο συνεχίζει να απολαμβάνει το πούρο του, σκεπτόμενος σε ποιο ποσό να ορίσει την τιμή πώλησης του. Μόνο 120.000 ευρώ του κόστισε ο πιτσιρικάς. Ε, να μην τον δώσει με 15 εκατ.;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ MATCH REVIEW TOY GAZZETTA.GR

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα