Τσενγκίζ Ουντέρ: Η αποκάλυψη της Ρόμα

Τσενγκίζ Ουντέρ: Η αποκάλυψη της Ρόμα

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Τσενγκίζ Ουντέρ: Η αποκάλυψη της Ρόμα

bet365

To Match Review του gazzetta.gr γράφει για τον 20χρονο Τσενγκίζ Ουντέρ, που οδηγεί την Ρόμα μακριά από την κρίση.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Ρόμα δεν μπορούσε με τίποτα να ξεφύγει από την κρίση. Η ομάδα του Εουζέμπιο Ντι Φραντσέσκο δεν είχε καταφέρει να κερδίσει κανένα παιχνίδι σε εκείνο το διάστημα και από διεκδικήτρια του τίτλου είχε μείνει εκτός τετράδας. Οι απουσίες και η ανάγκη για αλλαγές έφερε ξανά στο προσκήνιο τον 20χρονο Τσενγκίζ Ουντέρ.

Ο Τούρκος μέσος είχε αποκτηθεί το περασμένο καλοκαίρι από την Μπασάκσεχιρ για 13,4 εκατ. ευρώ (με τα μπόνους μπορούν να φτάσουν στα 15), αλλά η προσαρμογή αποδείχθηκε πολύ δύσκολη. Είχε πάρει χρόνο συμμετοχής, αλλά δεν είχε καταφέρει να εντυπωσιάσει. «Η μετακόμιση στο εξωτερικό ήταν πολιτισμικό σοκ», αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον Guardian. «Δεν γνώριζα κανέναν, ούτε μιλούσα τη γλώσσα. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο εκνευριστικό ήταν. Αλλά δεν σκέφτομαι ποτέ αυτά τα πράγματα εκ των προτέρων». Η Ρόμα τον βοήθησε πολύ, προσφέροντάς του μέχρι και μεταφραστή.

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου το όνομά του βρέθηκε σε διάφορα σενάρια, που τον ήθελαν να φεύγει από την πρωτεύουσα, προκειμένου να πάρει χρόνο συμμετοχής. Τελικά, όχι μόνο έμεινε, αλλά ξεκίνησε βασικός στην εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) με την Σαμπντόρια (για τέταρτη φορά στη σεζόν και ένα μήνα από την προηγούμενη παρουσία του στην αρχική ενδεκάδα) και πήρε την ευκαιρία του. Λίγες ημέρες αργότερα οι ομάδες συναντήθηκαν ξανά στη Ρώμη. Επαιξε ξανά από το πρώτο λεπτό (για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Ιταλία σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια), για να αποθεωθεί από το κοινό του Olimpico, όταν έδωσε τη θέση του στον Περότι στο 72' με το σκορ στο 0-0 (η Ρόμα ηττήθηκε με 1-0).

Η πρώτη νίκη ύστερα από το 1-0 επί της Κάλιαρι στις 16 Δεκεμβρίου είχε τη δική του υπογραφή. Ο Ουντέρ χρειάστηκε 43 δευτερόλεπτα για να ανοίξει το σκορ στο εκτός έδρας ματς επί της Βερόνα στις 4 Φεβρουαρίου. Ήταν το πιο γρήγορο γκολ της Ρόμα στη Serie A από το 2012 και εκείνο που έφερε τη νίκη, μειώνοντας την πίεση στον Ντι Φραντσέσκο. Παράλληλα, ήταν το πρώτο γκολ ποδοσφαιριστή που επέλεξε ο Μόντσι (αν δεχθούμε ότι ο Πελεγκρίνι δεν ήταν 100% δική του επιλογή) και το πιο σημαντικό: ήρθε από έναν παίκτη που αποκτήθηκε στη σκιά του Σαλάχ. Αυτό είχε δει και ο Μόντσι στον νεαρό Τούρκο, όπως φαίνεται και από το... προφητικό tweet της ομάδας FIFA της Ρόμα.

Έπειτα από μία εβδομάδα ο Ουντέρ ήταν ξανά στα πρωτοσέλιδα. «Η Ρόμα βρήκε ένα τούρκικο διαμάντι», έγραψε η Corriere dello Sport. Ο Τούρκος πέτυχε δύο γκολ, έδωσε μία ασίστ και ήταν με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης των τζιαλορόσι στο 5-2 επί της Μπενεβέντο. «Όταν στο 82’ έδωσε τη θέση του στον Ντε Ρόσι, η αποθέωση ήταν τέτοια, που κάποιος μπορούσε εύκολα να πιστέψει ότι πρόκειται για τον Φραντσέσκο Τότι», συνέχισε η ιταλική εφημερίδα για το standing ovation που βίωσε ο νεαρός Τούρκος.

Μπορεί, πλέον, να καταλαβαίνει ιταλικά, αλλά μέχρι εκεί και αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγει τις κάμερες. «Πρέπει να του ζητήσουμε συγνώμη», είπε ο Ντι Φραντσέσκο. «Εδώ στην Ιταλία δεν ξέρουμε πώς να δείχνουμε υπομονή με τους νεαρούς παίκτες, ειδικά τους ξένους. Το λέω με θυμό: δείχνουμε αμέσως το δάχτυλο πριν καν παίξουν. Θα πρέπει να δείχνουμε υπομονή με κάποιους παίκτες». Το περασμένο καλοκαίρι η Τότεναμ είχε ήδη συμφωνήσει με την Μπασάκσεχιρ για τη μεταγραφή του Ουντέρ, πριν εμφανιστεί η Ρόμα. «Με έπεισε το πλένο του Μόντσι», αποκάλυψε ο 20χρονος μέσος. «Αν τον ακούσεις να μιλάει, το πώς μου εξήγησε ότι στην Ρόμα γίνονταν πολλές αλλαγές και ότι με υπολόγιζε για την πρώτη ομάδα...».

Στην Τουρκία, στην εκπληκτική πορεία πρωταθλητισμού της Μπασάκσεχιρ πέρυσι, ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Μέντοράς του στον αγωνιστικό χώρο ο Εμρέ Μπελόζογλου, ο οποίος συμπτωματικά ήταν ο τελευταίος Τούρκος που πέτυχε δύο γκολ στο ίδιο παιχνίδι της Serie A τον Δεκέμβριο του 2002 (στο Λάτσιο-Ίντερ). «Το αριστερό του πόδι πλέον δεν ξεχωρίζει μόνο playstation», όπως έγραψε και η Gazzetta dello Sport. «Ένας άλλος Ουντέρ επέστρεψε μετά τη διακοπή στις αρχές του 2018», είχε πει ο ίδιος ο Τούρκος μέσος και φαίνεται ότι έχει δίκαιο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα