Αμίν Αρίτ: Το κερδισμένο στοίχημα της Σάλκε

Αμίν Αρίτ: Το κερδισμένο στοίχημα της Σάλκε

Αμίν Αρίτ: Το κερδισμένο στοίχημα της Σάλκε

bet365

To Match Review του gazzetta.gr γράφει για τον Αμίν Αρίτ που έχει αρχίσει να εντυπωσιάζει με τη φανέλα της Σάλκε.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι η Σάλκε ξόδευε 8 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Αμίν Αρίτ από τη Ναντ, όλοι είχαν εκλάβει την κίνηση ως ένα «στοίχημα» του τεχνικού διευθυντή Χάιντελ. Κανένας δεν περίμενε στη νέα εποχή των βασιλικών μπλε ότι ένας φαντεζί 20χρονος με τεράστιο ταλέντο, αλλά πολύ μικρή παραγωγικότητα, ήταν εκείνο που έψαχναν.

Βέβαια, και το πώς συστήθηκε ο ίδιος στο κοινό της Bundesliga δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. «Πολλοί πιστεύουν ότι είμαι αλαζόνας», είχε πει στην Equipe. «Δεν είναι έτσι. Ο τρόπος παιχνιδιού μου μπορεί να προκαλέσει, αλλά χάρη σε αυτό έχω φτάσει μέχρι εδώ. Το ποδόσφαιρο είναι να παίρνεις και να δίνεις ευχαρίστηση», συνέχισε, ενώ στην πρώτη του συνέντευξη στην Γερμανία επιβεβαίωσε αυτό που όλοι... φοβόντουσαν. «Λατρεύω να δίνω σόου». «Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να εξελιχθεί, αλλά και να του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν άδικο», είχε προειδοποιήσει ο προπονητής του.

Ο Αρίτ ήταν βασικός με την U19 της Γαλλίας στην πορεία για την κατάκτηση του Euro το 2016, έδωσε δύο ασίστ στον τελικό στο 4-0 επί της Ιταλίας, έκανε το ντεμπούτο του στην Ligue 1 με το που ξεκίνησε η σεζόν, αλλά στο τέλος της σε 30 συμμετοχές είχε μόλις 1 γκολ και άλλες τόσες ασίστ. Ένα πειθαρχικό παράπτωμα του είχε στερήσει αρκετό χρόνο συμμετοχής, αλλά φαίνεται ότι εκείνο το περιστατικό (νυχτερινή έξοδος) τον ωρίμασε, σε σημείο που να είναι το πρόσωπο των ημερών στην Bundesliga.

Τελικά, κάθε του «σόου» έχει εξελιχθεί σε απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας στο νέο κόσμο της Σάλκε. Όταν ο Τεντέσκο επέλεξε στο ξεκίνημα της σεζόν το 4-3-3 ο Αρίτ έπαιζε δεξιά. Όταν η λέξη «υπομονή» μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι των βασιλικών μπλε με το 3-5-2 ο ρόλος του έγινε ακόμη πιο σημαντικός. Ο Τεντέσκο με ένα απλό τρικ κατάφερε να ξεδιπλώσει όλο το ταλέντο των μέσων του. Ο Γκορέτσκα απελευθερώθηκε, ενώ ο Μάιερ δείχνει επιτέλους να βρίσκει τον εαυτό του όχι ως 10άρι, αλλά ως 8άρι. Και εκείνος που τους συνδέει είναι ο 20χρονος άσος, που άφησε την Γαλλία και, πλέον, εκπροσωπεί το Μαρόκο (θα είναι στο Μουντιάλ της Ρωσίας).

Πέρα από την προσφορά του στο παιχνίδι, οι «αριθμοί» έλειπαν. «Αν μάθει να στέλνει και την μπάλα στα δίχτυα, τότε θα περάσει στο επόμενο επίπεδο», έλεγε ο προπονητής του πριν λίγο καιρό. Και τα πάντα άλλαξαν στο ντέρμπι με την Ντόρτμουντ. Οι επιλογές του Μπος αιφνιδίασαν τον Τεντέσκο και με το σκορ στο 4-0 από το 24’ ο νεαρός τεχνικός δεν φοβήθηκε να αλλάξει τα πάντα από το 34’. Ο Αρίτ πέρασε στη θέση του Ντι Σάντο και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει εκείνο το παιχνίδι.

Ήταν εκείνος που μείωσε σε 4-2, εκείνος που κέρδισε την αποβολή του Ομπαμεγιάνγκ (με δεύτερη κίτρινη) και στο 80’ βρέθηκε να σφαδάζει από τον πόνο από ένα μαρκάρισμα του Κάστρο. Ο τρόπος παιχνιδιού του, άλλωστε, αναγκάζει τους αντιπάλους του να του κάνουν τόσα φάουλ όσα σε κανέναν άλλον παίκτη της Σάλκε. Δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες εκτός αγωνιστικού χώρου και με δυσκολία μπορούσε να περπατήσει. Οι αλλαγές είχαν κλείσει και αποφάσισε να σφίξει τα δόντια.

«Δεν μπορούσα να τρέξω, αλλά ένιωθα ότι είναι σημαντικό να είμαι στο γήπεδο με την ομάδα», θα πει ο ίδιος. Αν περπατούσε, ο διαιτητής θα του ζητούσε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο, όπως επιτάσσουν οι κανόνες της Bundesliga. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν πολύ μεγαλύτερος απλά από την παρουσία του. Στο τέλος, όμως, μπορούσε να χαμογελάσει. «Θα είμαι έτοιμος για το παιχνίδι με την Κολωνία», δήλωνε με σιγουριά.

Και τα κατάφερε, για να ανακαλύψει την έφεση στο σκοράρισμα που τόσο του έλειψε στο παρελθόν. Βρήκε δίχτυα για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, κάνοντας το 2-1 στην ισοπαλία της Σάλκε με 2-2, αφιερώνοντας το γκολ του στη μικρή του αδερφή που είχε γενέθλια. «Απογοητευμένος με το αποτέλεσμα, αλλά χαρούμενος που σκόραρα στην Veltins», έγραψε στο twitter. Πλέον, δεν είναι απλά ο παίκτης που φέρνει... ελεγχόμενη αναρχία στο παιχνίδι της Σάλκε. Είναι πολύ πιο σημαντικός από αυτό.

Γεννημένος στα προάστια του Παρισιού, είχε περάσει από τις ακαδημίες της Παρί, αλλά μόνο για τρεις μήνες, καθώς ήταν πολύ μακριά από το σπίτι του. Έτσι, προτίμησε τη Ρεντ Σταρ, πριν μετακομίσει στη Ναντ σε ηλικία 15 ετών. Και τώρα, φαίνεται ότι είχε την ωριμότητα να κάνει ακόμη μία σωστή επιλογή στην καριέρα του. «Είναι αλήθεια ότι με ήθελε η Μπάγερν», αποκάλυψε στην Bild. «Όταν ένας τόσο μεγάλος σύλλογος σε καλεί, πρέπει να το σκεφτείς σοβαρά. Θα πρέπει, όμως, και να αναρωτηθείς: τι είναι καλύτερο για την εξέλιξή σου. Έφτασα στο συμπέρασμα ότι το πρότζεκτ της Σάλκε μου ταιριάζει περισσότερο, γιατί θα έπαιρνα μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής».

Ο ίδιος έβαλε αντίστοιχα μεγάλο στοίχημα με τους βασιλικούς μπλε, όταν αποφάσισε να μετακομίσει στο Γκελζενκίρχεν. Και φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες. Άλλωστε, σε μία εποχή που οι Γάλλοι στην ηλικία του κοστίζουν από 30 μέχρι... 180 εκατ. ευρώ, το να ξοδέψεις μόνο 8 για εκείνον μοιάζει με «κλέψιμο».

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα