Μαρθελίνο, el Mago!

Μαρθελίνο, el Mago!

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Μαρθελίνο, el Mago!

bet365

H Βαλένθια της θλίψης μετατράπηκε σε ομάδα της ελπίδας και όλα αυτά χάρη στο μαγικό ραβδί του Μαρθελίνο! Το αήττητο των Νυχτερίδων έχει... πρωταγωνιστή!

«Μας μένει πολύ δουλειά ακόμα. Είναι επιτυχία να παραμένουμε αήττητοι μετά από πέντε αγωνιστικές, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια ταπεινότητα και να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας» τόνισε ο Μαρθελίνο μετά την πεντάρα στη Μάλαγα. Τρεις μέρες αργότερα, ο Ισπανός πάθαινε… θλάση στον πανηγυρισμό του για το γκολ του Τζάτζα στο Ανοέτα, με το οποίο η Βαλένθια έφευγε νικήτρια για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια! Τρεις νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες και οι Νυχτερίδες στις έξι πρώτες στροφές κάνουν ξανά όνειρα για Champions League! O Τζάτζα κλέβει την παράσταση με τα πέντε τέρματα που έχει πετύχει στο πρωτάθλημα, αλλά οι σπουδαίες παραστάσεις της ομάδας έχουν… σκηνοθέτη τον Μαρθελίνο!

Ο Τζάτζα και τα ιταλικά χατ-τρικ στην La Liga

Ο 51χρονος ανέλαβε την ομάδα τον Μάιο του 2017 και μέσα σε ένα τρίμηνο έχει μεταμορφώσει την ομάδα. Μάλιστα, οι Ισπανοί του έδωσαν ήδη και το παρατσούκλι «Χάρι Πότερ». Δεν είχαν περάσει άλλωστε αρκετοί μήνες από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν βρεθεί οι Νυχτερίδες. Οι εφιάλτες του 1986 και η ντροπή του υποβιβασμού στην Segunda Division είχαν κάνει την εμφάνισή τους πάνω από τον ουρανό του Μεστάγια. Το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο! Πάκο Αγιεσταράν και Πραντέλι δε μπόρεσαν να βάλουν την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών. Ενα ελλιπές ρόστερ, με τους παίκτες να είναι καταρρακωμένοι ψυχολογικά και ειδικά εντός έδρας, όπου σε κάθε ματς έρχονταν αντιμέτωποι μόνο με αποδοκιμασίες. Η Βαλένθια βρισκόταν στο πιο δύσκολο μονοπάτι της ιστορίας. Οι εποχές του Champions League και τον τίτλων με τον Ράφα Μπενίτεθ, έμοιαζαν ξεθωριασμένα μακρινές!

Πρώτο μέλημα για τον Μαρθελίνο ήταν το τέρμα και η έλευση του Νέτο έβαλε τέλος στη... γκρίνια του Αλβες στα αποδυτήρια, αλλά και στα λάθη του Ράιαν κάτα από τα γκολπόστ! Στη συνέχεια ήρθε η ώρα της άμυνας! Η σπουδαία κίνηση ήταν να ενθαρρύνει τον Γκαράι να μείνει, τον έκανε αρχηγό στα μετόπισθεν και ο Αργεντίνος τον δικαίωσε. Παουλίστα και Μουρίγιο πείσθηκαν από τον 51χρονο να αλλάξουν πρωτάθλημα και προοπτικές, ενώ ο Ρούμπεν Βέτσο δε μοιάζει με παίκτη... Segunda πλέον! Πήρε ευκαιρίες δίπλα στον Γκαράι κι εκτόξευσε τις μετοχές του. Οι λύσεις στην άμυνα έφεραν rotation κι αυτό βαθμούς!

«Την πρώτη μέρα που μίλησα με τον Μαρθελίνο κατάλαβα τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη σεζόν. Ετσι, αποφάσισα να μη σκεφτώ το μέλλον μου μακριά από το Μεστάγια» είπε ο αναγεννημένος Παρέχο. Ο αρχηγός στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον 51χρονο στα αποδυτήρια και το κλίμα είναι απίθανο! Η αυτοπεποίθηση του δανεικού Κοντογκμπιά ανέβηκε στα ύψη και διανύει ίσως την καλύτερη περίοδο των τελευταίων ετών. Ο Σολέρ βελτιώθηκε και η μεσαία γραμμή λειτουργεί άψογα! Στην επίθεση δε μπορούσε να γίνει η υπέρβαση με ρευστό, ο Μαρθελίνο όμως ήξερε που έπρεπε να χτυπήσει! Γκονσάλο Γκουέντες και Περέιρα ήρθαν ως δανεικοί, αλλά ήταν σα να παίζουν χρόνια στη Βαλένθια. Το θαύμα με τις εννέα κινήσεις του… μάγου ολοκληρώθηκε! Στην επίθεση υπάρχουν οι Τζάτζα, Ροντρίγκο, Μίνα και ο τελευταίος τονίζει: «Είμαστε σαν αδέλφια, σαν να είμαστε ένας επιθετικός…».

Για τους Ισπανούς, ο Μαρθελίνο είναι ένας μεγάλος γνώστης των χαρακτηριστικών του κάθε παίκτη του, καθώς και των δυνατοτήτων τους για τη θέση που θα τους χρησιμοποιήσει. Ετσι, μέσα σε λίγες αγωνιστικές ξέρει πως να παίρνει το μέγιστο! Φέτος η Βαλένθια παίζει και άμυνα, μάλιστα στα μισά παιχνίδια πρωταθλήματος έχει κρατήσει το μηδέν! Ακόμα και στα γκολ που δέχεται θα αντιδράσει ψύχραιμα, αφού η ηρεμία των αποδυτηριών της δίνει αυτό το πλεονέκτημα. Τέλος οι μπαλιές από πίσω για να βρουν τον Τζάτζα, πλέον, υπάρχει πλάνο! Τα μπακ πρέπει να αμύνονται σωστά κι έπειτα να βγαίνουν μπροστά. Με Λάτο και Γκαγιά η ομάδα έχει από τα καλύτερα αριστερά άκρα, ενώ και ο Μοντόγια από τα δεξιά βρίσκει ρυθμό. Πειθαρχημένα μπακ που κάνουν πιο εύκολο το έργο στο ανασταλτικό κομμάτι.

Στο κέντρο, ο Κοντογκμπιά ήταν το μεγάλο στοίχημα του Μαρθελίνο. Ο 51χρονος επέλεξε τον Γάλλο ως το «6αρι» που θα καλύψει πολλά χιλιόμετρα και θα ρίξει «ξύλο» για να πάρει αυτό που θέλει. Ετσι, ο Παρέχο απελευθερώθηκε και μοιράζει σωστά τη μπάλα. Ο αρχηγός έχει βάλει τάξη στον άξονα, κάτι που δεν υπήρχε πέρσι. Με την έλευση των Γκουέντες, Περέιρα, ο Μαρθελίνο έβαλε ταχύτητα στα άκρα, ενώ ζήτησε και πήρε από τους δυο βοήθειες και στο αμυντικό κομμάτι.

Στην επίθεση υπάρχουν τρεις επιθετικοί με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Στην πεντάρα με τη Μάλαγα οι Τζάτζα, Μίνα, Ροντρίγκο απέδειξαν πως με αυτό το πάθος που τους διακρίνει μπορούν να κρατήσουν τη Βαλένθια ψηλά!

 

LA LIGA Τελευταία Νέα