5 πράγματα που εξαφανίζονται από τα καινούργια αυτοκίνητα! (pics) 

Πέτρος Σηφαλάκης
5 πράγματα που εξαφανίζονται από τα καινούργια αυτοκίνητα! (pics) 
Στοιχεία εξοπλισμού που κάποτε τα θεωρούσαμε δεδομένα, πλέον είτε έχουν καταργηθεί, είτε τα συναντάς σπάνια, δείχνοντας ότι τα αυτοκίνητα αλλάζουν σε κάθε τομέα.

Όπως συνηθίζουμε να λέμε, η τεχνολογία προχωράει και τα αυτοκίνητα, αλλάζουν. Οι κατασκευαστές προχωράνε τα μοντέλα τους βάσει των προτιμήσεων των πελατών τους και έτσι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να έχουμε εντελώς διαφορετικά αυτοκίνητα σε σχέση με λίγα μόνο χρόνια πριν.

Κάποια στοιχεία εξοπλισμού όμως έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Μερικά, έχουν απαγορευτεί, άλλα δεν είναι τόσο συνηθισμένα και άλλα έχουν φτάσει στο σημείο να είναι ξεπερασμένα, οπότε και οι κατασκευαστές δεν τα επιλέγουν. Πάντως, δεν συμπεριλάβαμε εξοπλισμούς που βλέπαμε σε πολύ παλαιότερα αυτοκίνητα αλλά πράγματα που βλέπαμε μέχρι σχετικά πρόσφατα. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά!

Pop-Up Headlights

Τα χαρακτηριστικά αναδυόμενα φωτιστικά σώματα τα συναντούσαμε αρκετά στη δεκαετία του '90. Πλέον δεν τα βλέπουμε καθόλου, καθώς έχουν απαγορευτεί! Ο λόγος έχει να κάνει με την ασφάλεια των πεζών. Οι ειδικοί έκριναν ότι ένα αυτοκίνητο με Pop-Up φώτα είναι περισσότερο επικίνδυνο να τραυματίσουν.

Τασάκια-αναπτήρες

Τα τασάκια έχουν εξαφανιστεί από τα καινούργια αυτοκίνητα, όπως και οι αναπτήρες! Στη θύρα των 12V πλέον υπάρχει μόνον ένα κάλυμμα ή μια τάπα και το τασάκι, δεν βρίσκεται πουθενά! Κάποιοι κατασκευαστές δίνουν τη δυνατότητα επιλογής ενός κιτ καπνιστού για όσους τα θέλουν, αλλά όχι όλοι. Και πάλι όμως το τασάκι δεν είναι ενσωματωμένο στην κεντρική κονσόλα όπως κάποτε, αλλά ένα στρογγυλό δοχείο που τοποθετείται στις ποτηροθήκες.

Ρεζέρβα

Αν σηκώσουμε το πάτωμα του χώρου αποσκευών σε πολλά καινούργια αυτοκίνητα, συνήθως βλέπουμε κιτ επισκευής ελαστικού και όχι ρεζέρβα. Ακόμη κι αν υπάρχει τροχός όμως, οι πιθανότητες να είναι κανονικών διαστάσεων είναι ελάχιστες! Οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν τις ρεζέρβες ανάγκης για λόγους εξοικονόμησης χώρου αλλά και... κόστους.

Ηλεκτρικές κεραίες

Σε πολλά αυτοκίνητα περασμένων δεκαετιών, μόλις άνοιγες τον διακόπτη σηκωνόταν μια τεράστια ηλεκτρική κεραία για να πιάνει καλύτερο σήμα στο ραδιόφωνο... Ευτυχώς, αυτή η «συνήθεια» κόπηκε και σήμερα δεν βλέπουμε πουθενά τέτοιες κεραίες, ενώ τείνουν να αντικατασταθούν και οι κλασσικές «κοντές» με τις πιο κομψές τύπου «καρχαρία» στην οροφή. Παλιά, πολλές φορές δεν ήταν καν ηλεκτρικές και τις ανοίγαμε με το χέρι!

CD Player

Όταν αντικαταστάθηκαν οι κασέτες από τα CD, οι περισσότερες μάρκες αυτοκινήτων έσπευσαν να φέρουν CD Players, αναβαθμίζοντας την τεχνολογία στα μοντέλα τους και στη συνέχεια είδαμε αρκετά ακόμη, όπως εξάδισκα CD Changers κλπ! Σήμερα, στα περισσότερα αυτοκίνητα αν ψάξεις να βρεις υποδοχή για CD, θα απογοητευτείς. USB, Bluetooth Audio, Android Auto και Apple CarPlay θεωρούνται δεδομένα, τα CD όμως... ξεπερασμένα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!