Επτά υπέροχα σκάφη «δια χειρός» εταιρειών αυτοκινήτων

Gazzetta team
Επτά υπέροχα σκάφη «δια χειρός» εταιρειών αυτοκινήτων
Όταν αποφασίζουν να ασχοληθούν οι κατασκευαστές σπορ και πολυτελών αυτοκινήτων με το υδάτινο στοιχείο, τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά.

Έχουν κινητήρα, θέση οδήγησης, «αμάξωμα» και μάλιστα αυτοφερόμενο: υπό μια έννοια είναι αυτοκίνητα αλλά όχι για την ξηρά. Τα σκάφη αναψυχής, ως προϊόντα μια πολυτελούς διαβίωσης, ανέκαθεν αποτελούσαν πρόκληση για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Πολλοί λοιπόν από αυτούς, ειδικά μάρκες με πολύ εύπορους πελάτες, αποδέχτηκαν την πρόκληση και σε συνεργασία με μεγάλα ναυπηγεία, παρουσίασαν τις δικές του εκδοχές σπορ ή πολυτελών σκαφών αναψυχής. Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε τις πιο πετυχημένες και σύγχρονες από αυτές τις υλοποιήσεις, οι οποίες πραγματικά εντυπωσιάζουν.

AMG Cigarette 41’ Carbon – O πύραυλος

H 7η κατά σειρά υλοποίηση των αμερικανικής Cigarette για την AMG, έχει μήκος 41 ποδών, δηλαδή 12,5 μέτρων. Το 41' AMG Carbon Edition τροφοδοτείται από τέσσερις εξωλέμβιους κινητήρες Mercury Racing 400R. Μαζί παράγουν 1.600 ίππους, δίνοντας στο σκάφος την εξωπραγματική ταχύτητα των 142 χλμ./ώρα. Προσοχή, στη θάλασσα. Αυτές οι επιδόσεις είναι εφικτές κατά βάση μόνο από αγωνιστικά σκάφη και πολύ σπάνιες για ένα yacht ανοιχτής θάλασσας. Η χρήση εξωλέμβιων κινητήρων εξασφαλίζει ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα, που έχει να κάνει με το ευρύχωρο εσωτερικό. Για παράδειγμα, το 41 'AMG Carbon Edition μπορεί να μεταφέρει οκτώ επιβάτες με τη μέγιστη ταχύτητα ή μέχρι 20 επιβάτες με ταχύτητα πλεύσης. Χάρη στην ελαφριά κατασκευή και την τεράστια ισχύ, το 41' AMG Carbon Edition προσφέρει έναν ελκυστικό συνδυασμό απόδοσης, άριστου χειρισμού και ευελιξίας, χαρακτηριστικά που μοιράζεται με το 4-θυρο Coupé της Mercedes-AMG GT 63 S. Το κόστος του, κυμαίνεται από 850.000 – 1.000.000 δολάρια.

Aston Martin AM37 – Βρετανικό στυλ

Η βρετανική μάρκα δραστηριοποιείται και στο χώρο των πολυτελών σκαφών, προσφέροντας ένα σπορ μοντέλο κορυφαίων προδιαγραφών που εμφανίστηκε στην έκθεση του Μονακό το 2017. Σε συνεργασία με την Quintessence Yachts, η Aston Martin σχεδίασε το AM37, ένα σκάφος με μήκος 37 ποδιών (11,3 μέτρα) που είναι πολυτελές και ταχύτατο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα τετράτροχα μοντέλα της βρετανικής μάρκας. H αναβαθμισμένη του εκδοχή, κινείται από δύο κινητήρες των 520 ίππων, δηλαδή η συνολική ισχύς του ανέρχεται στα 1.040 άλογα, από τα 860 ή τα 740 στο ντίζελ, του παρελθόντος. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Aston Martin παρουσίασε ένα σκάφος με το λογότυπό της, καθώς έχει παρουσιάσει ανάλογες υλοποιήσεις και στο παρελθόν. Όλες σπάνιες και πανάκριβες, με το AM37 να σπάει το φράγμα των 1.7 εκατομμυρίων δολαρίων.

BMW Intermarine 55 – Το ισσοροπημένο

Με κόστος που υπερβαίνει τα 2,2 εκατομμύρια δολάρια, το σχεδιασμένο από την BMW Group Designworks USA ναυπηγήθηκε από την Intermarine, το κορυφαίο ναυπηγείο της Βραζιλίας για πολυτελή σκάφη αναψυχής. Με μήκος 57 πόδια (20,5 μέτρα), το Intermarine 55 είναι ένα μεγάλο και άνετο σκάφος. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ισορροπία στη χρήση, με εξαιρετική εσωτερική διαρρύθμιση που περιλαμβάνει ένα σαλόνι, κουζίνα, τρεις καμπίνες και δύο μπάνια. Φιλοξενεί άνετα έξι άτομα και ένα μέλος πληρώματος. Τα μεγάλα παράθυρα έχουν μοναδικό σχήμα και εξασφαλίζουν άπλετη θέα στη θάλασσα. Δύο κινητήρες diesel 1.600 ίππων της Volvo παρέχουν ισχύ στο σύστημα πρόωσης IPS, ενώ η μέγιστη ταχύτητα φτάνει στα 61 χλμ./ώρα, ιδιαίτερα υψηλή για ένα flybridge σκάφος όπως το BMW Intermarine 55.

Βugatti Νiniette 66’ – Συνώνυμο της χλιδής

Το 2015 η Bugatti ανακοίνωσε ότι θα παράγει μια σειρά από τρεις πολυτελείς θαλαμηγούς στο κορυφαίο ναπυηγείο Palmer Johnson. Η σειρά θα ονομαζόταν "Niniette", το οποίο ήταν το ψευδώνυμο της Lidia Bugatti, κόρης του ιδρυτή της εταιρείας Ettore. Όπως θα περίμενε κανείς από ένα yacht με το έμβλημα Bugatti, κατασκευάζεται από τιτάνιο και ανθρακονήματα. Το Niniette 66 είναι το πρώτο στη σειρά, με μήκος 20 μέτρα. Διατηρεί πολλά από τα αισθητικά χαρακτηριστικά Bugatti, όπως την έντονη κεντρική γραμμή, τη συμμετρία και την καθαρή καμπύλη στο πλάι, ενώ το μπλε χρώμα παραπέμπει ευθέως στη Chiron. Αναλογικά με την τελευταία δεν είναι τόσο ταχύ, ωστόσο η μέγιστη ταχύτητα των 44 κόμβων (80 χλμ./ώρα) για ένα σκάφος τόσο μεγάλο και τόσο πολυτελές, είναι εντυπωσιακή. Ακόμα περισσότερο εντυπωσιακή ωστόσο είναι η λίστα των υπερ-πολυτελών αξεσουάρ. Κυρίως για την εξωφρενική χλιδή του παρά για τις επιδόσεις του, το κόστος του Βugatti Νiniette 66’ μπορεί να ξεπεράσει τα 4 εκ. ευρώ.

Ferrari Riva 32’ – Ο πρώτος διδάξας

Αυτό είναι ένα από τα μόλις 30 Riva Ferrari, τα οποία ναυπηγήθηκαν από το διάσημο ιταλικό ναυπηγείο το 1990 ως, φόρο τιμής των καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων μονοθέσιων Formula 1 της Ferrari. Αν και πολύ πιο σπορ σε σχέση με τα υπέρκομψα παραδοσιακά Riva, το φωτεινό κόκκινο σκάφος – με το μοναδικό και εντυπωσιακό σπόιλερ από ανθρακόνημα – σίγουρα αποτελεί ακόμα και σήμερα πόλο έλξης αυτών που γνωρίζουν. Βλέπετε διαθέτει δύο πραγματικούς κινητήρες Ferrari V8 των 400 ίππων (έκαστος), ικανούς να «απογειώσουν» το σκάφος σε ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα. Καθώς ο στόχος του Ferrari Riva 32’ δεν ήταν ποτέ η πολυτέλεια αλλά οι απόλυτες επιδόσεις, μόλις μια μικρή καμπίνα είναι διαθέσιμη, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει δύο άτομα. Το σπάνιο αυτό δείγμα power boat μπορεί κανείς να το βρει σήμερα μόνο από οίκους δημοπρασιών. Το πιο πρόσφατο πωλήθηκε το 2019 από τον οίκο RM Sotheby’s 65.000 δολάρια, τιμή ιδιαίτερα προσιτή.

Jaguar Speedboat Concept – Ένα και μοναδικό

Εδώ έχουμε την ειδική περίπτωση ενός σκάφους, που παρουσιάστηκε το 2012 με το λανσάρισμα της Jaguar XF Sportbrake αλλά δεν βγήκε ποτέ στην παραγωγή. Η Jaguar ανέθεσε τότε στην ναυπηγική εταιρεία Ivan Erdevicki Naval Architecture & Yacht Design Inc. την κατασκευή του Speedboat Concept και όλα, από τη γραμμή του σκάφους μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια είναι εμπνευσμένα από το κλασσικό στυλ της Jag. Το σκάφος είναι κατασκευασμένο από fiberglass, ενώ ξεχωρίζουν η έλικα από γυαλισμένο αλουμίνιο και το κατάστρωμα από φυσικό ξύλο τικ. Η γέφυρα διαθέτει 2 + 1 καθίσματα, κάτι που αποσκοπεί στο να προκαλέσει τη σύνδεση με ένα κλασικό σπορ αυτοκίνητο. Το συνολικό μήκος του σκάφους είναι 20 πόδια, μόλις 6 μέτρα δηλαδή και εκτός από τις τρεις θέσεις έχει χωρητικότητα φορτίου 1.675 λίτρα.

Porsche Design Dynamiq GTT 115 – Ο οικολόγος

Παρότι η Porsche έγινε γνωστή για τα σπορ αυτοκίνητά της, έδωσε τη σχεδιαστική έμπνευση για ένα superyacht. Ιδιαίτερα προηγμένο τεχνολογικά, διαθέτει υβριδική πρόωση και ναυπηγικές καινοτομίες ώστε να είναι εξαιρετικά αποδοτικό: H αυτονομία τρου αγγίζει τα 3.400 ναυτικά μίλια, ενώ παράγει μειωμένο θόρυβο, ελάχιστους κραδασμούς και εκπομπές ρύπων. Σε συνδυασμό με το μοναδικό του κύτος και ένα state-of-the-art σύστημα σταθεροποίησης, είναι ικανό να διασχίσει κάθε ωκεανό αυτού του κόσμου. Οι χώροι διαβίωσης του GTT 115 είναι η επιτομή της κομψότητας. Διαθέτει τρεις υπέροχες καμπίνες για έξι επισκέπτες, με μεγάλα ηχομονωτικά παράθυρα και ιδιωτικά μπάνια. Στα τεράστια καταστρώματα των 1.022 τετραγωνικών ποδιών, ο χώρος είναι υπέρ αρκετός για ηλιοθεραπεία, καθιστικό με τραπεζαρία, μπαρ, μπάρμπεκιου και τζακούζι. Το σκάφος παράγεται σε περιορισμένη έκδοση επτά μονάδων μόλις, με κόστος που φτάνει στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το εξαιρετικά μεγάλο και πολυτελές superyacht των 35 μέτρων που υπογράφει η Porsche, είναι το ακριβότερο αυτής της σπάνιας «παρέας».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!