Τα φορτηγά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πέτρος Σηφαλάκης
Τα φορτηγά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι περιορισμοί για τις εκπομπές ρύπων των φορτηγών θα επανεξεταστούν και σύντομα, θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων των βαριών οχημάτων.

Σύντομα έρχονται πιο αυστηροί κανονισμοί για τις εκπομπές ρύπων των φορτηγών, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι αρχικά τα χαμηλότερα επίπεδα ρύπων στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης λόγω του νέου «ανταγωνισμού» που θα προκύψει μεταξύ των εταιρειών.

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ωστόσο, χαρακτηρίζονται ως «πολύ φιλόδοξοι» από την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων και τονίζεται η έλλειψη υποδομών για την προώθηση μοντέλων με κινητήρες εναλλακτικής καύσης, έναντι του συμβατικού μοτέρ εσωτερικής καύσης.

Σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση νέων κανονισμών γύρων από τις εκπομπές ρύπων των νέων φορτηγών θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών κατά 15% έως το 2025 και κατά 30% έως το 2030, συγκριτικά με το σημερινό αντίστοιχο νούμερο.

Αυτοί θα πλαισιωθούν από διάφορες προωθητικές κινήσεις για τα μοντέλα με χαμηλές ή και μηδενικές εκπομπές ρύπων, όπως γίνεται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για τα αυτοκίνητα με φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ. Αυτό που μένει αυτή τη στιγμή για τη νέα νομοθεσία είναι να περάσει από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα 28 κράτη-μέλη του.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!