Ο Σάινθ κερδίζει για δεύτερη φορά στο Ράλι Ντακάρ (pics&vid)

Gazzetta team
Ο Σάινθ κερδίζει για δεύτερη φορά στο Ράλι Ντακάρ (pics&vid)
Η Peugeot αποχαιρετά το Ράλι Ντακάρ με νίκη και ο Κάρλος Σάινθ προσθέτει μια ακόμη σπουδαία νίκη στο τεράστιο ενεργητικό του.

Στην Κόρδοβα της Αργεντινής ολοκληρώθηκε το 40ο Ράλι Ντακάρ, η φετινή έκδοση της απόλυτης περιπέτειας οδηγών και μηχανών, κάθε χρόνο. Η Peugeot που έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή της από το θεσμό μετά τον φετινό αγώνα, κατάφερε να το κάνει με εμφατικό τρόπο παίρνοντας την τρίτη νίκη της σε τέσσερις χρονιές συμμετοχής.

Συνολικά οι οδηγοί της Peugeot αυτά τα χρόνια κατέκτησαν 25 από τις 48 ειδικές διαδρομές και από αυτές ο φετινός νικητής πήρε μόλις δύο. Ήταν οι δύο συνεχόμενες που τον έφεραν στην κορυφή της φετινής έκδοσης, έπειτα από ένα κακό ξεκίνημα και του έδωσαν ουσιαστικά το έναυσμα για τη φετινή νίκη.

Το αποτέλεσμα για την Peugeot θα ήταν ακόμη καλύτερο αν ο Στεφάν Πετερανσέλ δεν αντιμετώπιζε τα προβλήματα της χθεσινής ημέρας που τον έριξαν αρκετές θέσεις πίσω από τη δεύτερη που βρισκόταν 3 ειδικές πριν το τέλος και τον ανάγκασαν να τερματίσει 4ος. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον Νάσερ Αλ Ατίγια να επιτεθεί και να ανέβει δεύτερος όπου τερμάτισε τελικά δίνοντας έτσι ένα καλό αποτέλεσμα την Toyota και το Hilux. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Ζινιέλ Ντε Βιγιέ με το άλλο Toyota που παρά την πολύ μεγάλη του εμπειρία δεν κατάφερε φέτος να κάνει έναν σχετικά καθαρό αγώνα, χωρίς προβλήματα.

Το καλύτερο από τα Mini ήταν το All4 της X Raid, του Πολωνού Γιακούμπ Πρζιγκόνσκι ο οποίος ήταν πέμπτος, ενώ ο Μάρτιν Πρόκοπ ολοκλήρωσε έβδομος με το Ford F-150, πίσω από τον Σείχη, Καλίντ Αλ Κασίμι που έφερε ένα ακόμη Peugeot, στην έκτη θέση.

Στις μοτοσυκλέτες ο Ματίας Βάλκνερ πήρε την πρώτη νίκη της καριέρας του σε Ντακάρ, αποδεικνύοντας πως ο αγώνας ιδίως στην κατηγορία των μοτοσυκλετών δεν έχει φαβορί, δεν έχει μεγάλα ονόματα που έχουν σίγουρες νίκες και δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ο Βάλκνερ πήρε μόλις μια νίκη, στη 16η ειδική διαδρομή. Μέχρι εκείνο το σημείο οι Μπεναβίντες, βαν Μπέβερεν και Μπαρέδα είχαν γευτεί την πρωτοπορία αλλά και την ατυχία, έτσι ο Τόμπι Πράις που από νωρίς έμεινε με την πικρή γεύση της ταλαιπωρίας, έφτασε στο φινάλε να πάρει τη δεύτερη θέση, πίσω από τον νικητή Βάλκνερ. Αυτή ήταν η 17η συνεχόμενη νίκη για την ΚΤΜ σε Ράλι Ντακάρ.

Στα φορτηγά ο Έντουαρντ Νικολάεφ έδωσε στην ΚΑΜΑΖ τη 14η νίκη της στα 18 τελευταία Ράλι Ντακάρ. Μοναδική επίδοση που ούτε φέτος βρέθηκε κανείς να την σταματήσει. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι προσπάθησε ο Φεντερίκο Βιγιάγκρα. Ο Αργεντινός, γνωστός από τις συμμετοχές του στο WRC, αλλά με σαφώς ανεβασμένη ψυχολογία, μέσα στην πατρίδα του και κυρίως με την καθοδήγηση του Ντε Ρούι που επέλεξε τα φορτηγά της Iveco, κατάφερε να προηγηθεί κιόλας στον αγώνα. Μάλιστα με μόλις τρεις ειδικές να απομένουν είχε ακριβώς τον ίδιο χρόνο με τον Νικολάεφ και έδειχνε έτοιμος να απειλήσει.

Την προτελευταία ημέρα όμως ήρθε η εγκατάλειψη και έτσι ο Νικολάεφ γεύτηκε μία ακόμη νίκη, με τον Βιάζοβιτς (ΜΑΖ) στη δεύτερη θέση και τον Μαρντέεφ με το άλλο ΚΑΜΑΖ να συμπληρώνει το βάθρο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!