40ό Ντακάρ, το δυσκολότερο ράλι όλων των εποχών (vid)

Γιώργος Βαρίνος
40ό Ντακάρ, το δυσκολότερο ράλι όλων των εποχών (vid)
To Περού επανέρχεται στο πρόγραμμα του Ντακάρ για το 2018 και ο βαθμός δυσκολίας του διάσημου ράλι ανεβαίνει κατακόρυφα.

Η τελική διαδρομή του ράλι Ντακάρ αποκαλύφθηκε από την οργάνωση. Οι συμμετέχοντες για το 2018 –αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, quad και φορτηγά- θα ξεκινήσουν στις 6 Ιανουαρίου μια 15νθήμερη περιπέτεια μήκους 9.000 χιλιομέτρων στη Νότια Αμερική, σε διαδρομές που περνούν από τα πιο εχθρικά εδάφη του πλανήτη.

Οι διοργανωτές του Ντακάρ θέλησαν κάτι πραγματικά ξεχωριστό για την 40ή επέτειο του πιο μεγάλου, σκληρού και φημισμένου αγώνα αντοχής εκτός δρόμου. Έτσι το Ντακάρ επιστρέφει στο Περού το οποίο θα φιλοξενήσει τις 6 πρώτες ειδικές. Ο διευθυντής της διοργανώτριας εταιρείας Μαρκ Κομά, νικητής του αγώνα με μοτοσικλέτα πέντε φορές, διαβεβαίωσε τους αγωνιζόμενους ότι οι πρώτες ειδικές θα πραγματοποιηθούν σε «όλους τους τύπους άμμου στο Περού». Μετά από πενταετή απουσία, η επιστροφή στο Περού αποτελεί για πολλούς αγωνιζόμενους το κλειδί της νίκης, καθώς η πλοήγηση και η οδήγηση στην έρημο κρύβει πολλούς κινδύνους.

Εάν οι αμμόλοφοι του Περού ξεπεραστούν με επιτυχία, τότε η πρόκληση του αγώνα σε ακραίο υψόμετρο θα έρθει στη συνέχεια καθώς το Ντακάρ κατευθύνεται στη Βολιβία. Μια ημέρα ανάπαυσης και τρεις ειδικές διαδρομές στη χώρα, σημαίνει ότι οι οδηγοί θα περάσουν πέντε μέρες συνολικά σε υψόμετρο 3.000 μέτρων, με μέγιστο τα 3.600 μέτρα.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί κορυφαίοι διεκδικητές της νίκης δει τις ελπίδες τους να τελειώνουν στη Βολιβία. Το ακραίο υψόμετρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, που οδηγεί σε απώλεια συγκέντρωσης. Επίσης , οι δραματικές αλλαγές του καιρού είναι σε θέση να μετατρέψουν το τοπίο από παράδοση σε κόλαση μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Τελικό εμπόδιο θα αποτελέσουν οι ακραία υψηλές θερμοκρασίας και το επικίνδυνο έδαφος της Αργεντινής. Μπορεί η μεγάλη χώρα να αποτελεί την τελική ευθεία του αγώνα, ωστόσο κρύβει παγίδες και η συσσωρευμένη κόπωση των οδηγών μπορεί να οδηγήσει σε λάθη.

Έτσι τώρα τα εμπόδια που στέκονται μεταξύ των καλύτερων δρομέων αντοχής στον πλανήτη και της τελικής γραμμής του Ντακάρ στην Κόρδοβα στις 20 Ιανουαρίου είναι όλοι έξω. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή η διαδρομή έχει αποκαλυφθεί, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν γίνει ευκολότερα. Αν μη τι άλλο, τα πράγματα έχουν πάρα πολύ πιο δύσκολο.

Το 40ό ράλι Ντακάρ (2018) σε αριθμούς

· 40ό συνολικά, αλλά 10ο στη Λατινική Αμερική

· 6 Ιανουαρίου ξεκινά ο αγώνας στη Λίμα του Περού

· 20 Ιανουαρίου τερματίζει ο αγώνας στην Κόρδοβα της Αργεντινής

· 380 συνολικά οι συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες

· 9.000 χιλιόμετρα αγώνα

· 4.500 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών

· 4.500 χιλιόμετρα ενδιάμεσων απλών διαδρομών

· 7 ειδικές διαδρομές θα πραγματοποιηθούν στην έρημο, χωρίς το παραμικρό σημάδι δρόμου

· 5 ημέρες σε υψόμετρο πάνω από 3.000 μέτρα

· 1 μαραθώνια ειδική διαδρομή για όλες τις κατηγορίες

· 1 μαραθώνια ειδική διαδρομή αποκλειστικά για μοτοσικλέτες και quad

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!