9 συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις το Πάσχα

Gazzetta team
9 συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις το Πάσχα
Ένα σωστά προετοιμασμένο αυτοκίνητο, ένας ξεκούραστος οδηγός και η πιστή τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αποτελούν τις 3 βασικές προϋποθέσεις για ασφαλείς πασχαλινές εξορμήσεις.

To Πάσχα τσουγκρίζουμε μόνο τα αβγά και όχι τα αυτοκίνητα. Δείτε τι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, για να φτάσουμε ασφαλείς και ξεκούραστοι στον προορισμό μας!

1. Προετοιμασία αυτοκινήτου

Τα ελαστικά πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, όλα τα φώτα και τα φλας να λειτουργούν άψογα και το δοχείο νερού των υαλοκαθαριστήρων γεμάτο. Επίσης ελέγχουμε οπωσδήποτε τα λάδια και προσαρμόζουμε την πίεση των ελαστικών στο επιπρόσθετο βάρος.

2. Σωστή φόρτωση

Απαγορεύεται να έχουμε μέσα στο αυτοκίνητο αντικείμενα, εκτεθειμένα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να εκτοξευθούν προς τα εμπρός σε περίπτωση σύγκρουσης ή ακόμη και απότομου φρεναρίσματος. Τα βαριά και ογκώδη αντικείμενα, όπως π.χ. μεγάλες αποσκευές, τα τοποθετούμε στο πάτωμα του πορτ-μπαγκάζ και ακριβώς πίσω από τις πλάτες των καθισμάτων. Τα ελαφρύτερα μπαίνουν πάνω από αυτά και προς το πίσω μέρος του πορτ-μπαγκάζ.

3. Οροφή

Αν βάλουμε μπαγκαζιέρα ή άλλα αντικείμενα στη σχάρα οροφής, πρέπει να τα έχουμε δέσει και ασφαλίσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην κινδυνεύουν να μετακινηθούν από τις θέσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για τα ποδήλατα.

4. Ορατότητα

Όσα πράγματα και να κουβαλούμε, θα πρέπει να υπάρχει για τον οδηγό άπλετη ορατότητα είτε προς τα πλάγια είτε προς τα πίσω.

5. Ξεκούραση, κατανομή δυνάμεων

Δεν ξεκινάμε ποτέ μεγάλα ταξίδια, αν δεν έχουμε ξεκουραστεί προηγουμένως. Αποφύγετε το ταξίδι μετά από μία κοπιαστική ημέρα εργασίας. Ακόμη και αν νιώθετε fit, επιβάλλεται να κάνετε κάθε δύο ώρες οδήγησης ένα διάλειμμα περίπου 15 λεπτών για ξεκούραση, τσιγάρο, καφέ, κλπ.

6. Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης

Η χρήση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης για να αποφύγουμε το μποτιλιάρισμα αποτελεί μία επικίνδυνη και αντικοινωνική πράξη. Μένουμε λοιπόν στη λωρίδα κυκλοφορίας μας, όσο μεγάλος και να είναι ο πειρασμός και όσο και να βιαζόμαστε.

7. Προσαρμογή

Ο εφετινός χειμώνας μας τα έχει χαλάσει λίγο με τις βροχές και τα κρύα. Μακάρι να έχουμε το Πάσχα καλύτερο καιρό, σε κάθε περίπτωση πάντως προσαρμόζουμε την ταχύτητα του οχήματος και το στυλ οδήγησης στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

8. Προγραμματίζουμε έξυπνα

Αναχωρούμε και επιστρέφουμε σε ώρες με ήπια ροή κυκλοφορίας και αποφεύγουμε τις ώρες αιχμής. Παραδοσιακά, η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα παρατηρείται τη Μεγάλη Πέμπτη από περίπου τις 11 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ και τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως περίπου τις 17.00 το απόγευμα. Στην επιστροφή καταγράφεται η μεγαλύτερη κίνηση τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα από τις 11 το πρωί ως περίπου τις 21.00 το βράδυ. Εφέτος ενδέχεται να υπάρξουν κυκλοφοριακά προβλήματα και την Τετάρτη του Πάσχα, επειδή συμπίπτει με την Πρωτομαγιά.

9. Τροχαία, σήμανση

Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας, που θα βρίσκεται επί ποδός τις ημέρες του Πάσχα. Επίσης, προσέχετε τα μηνύματα στις φωτεινές πινακίδες των αυτοκινητοδρόμων, που ενημερώνουν τους οδηγούς και τους εκδρομείς για ενδεχόμενα ατυχήματα, προβλήματα κυκλοφορίας, κλπ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!