10 συμβουλές για την ανοιξιάτικη προετοιμασία του Ι.Χ. μας

Gazzetta team
10 συμβουλές για την ανοιξιάτικη προετοιμασία του Ι.Χ. μας
Το αυτοκίνητό μας βγαίνει ταλαιπωρημένο από τον χειμώνα. Γι αυτό χρειάζεται ένα ειδικό πλάνο περιποίησης και συντήρησης, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για την άνοιξη.

Mετά το χειμωνιάτικο κρύο, τις βροχές, τον παγετό και την υγρασία έρχεται η άνοιξη και μαζί με αυτήν αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες. Δείτε, πώς πρέπει να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας γι αυτές!

1. Καλό πλύσιμο

Είναι απαράβατος κανόνας, να πλένουμε καλά το αυτοκίνητό μας με το τέλος του χειμώνα, ώστε να απομακρύνουμε διάφορα κατάλοιπα, ενδεχομένως και αλάτια που έχουν κολλήσει στο αμάξωμα. Σημαντικός είναι ο καθαρισμός του πατώματος, που δεν μπορεί να ελεγχθεί και τόσο εύκολα.

2. Προσοχή στα σημαδάκια

Ελέγξτε εξωτερικά το αμάξωμα για σημάδια από πετραδάκια, χαλίκια, κλπ. Ιδιαίτερα εκτεθειμένα είναι το μπροστινό μέρος του οχήματος και τα φτερά. Όπου υπάρχουν σημάδια πάνω στη βαφή, τα καλύπτουμε με τους ειδικούς μαρκαδόρους στο χρώμα του αυτοκινήτου, οι οποίοι κυκλοφορούν στο εμπόριο.

3. Τσεκάρουμε τους υαλοκαθαριστήρες

Ο χειμώνας φθείρει τους υαλοκαθαριστήρες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Ελέγξτε τους και αν δείτε, ότι δεν σαρώνουν καλά το παρμπρίζ, αλλάξτε τους.

4. Καθάρισμα του παρμπρίζ από μέσα

Συχνά αμελούμε, να καθαρίσουμε σωστά το παρμπρίζ και εσωτερικά. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μερικές φορές επικίνδυνο την άνοιξη, όπου ο ήλιος βρίσκεται πιο χαμηλά από το καλοκαίρι και θαμπώνει ευκολότερα τον οδηγό, αν δεν είναι πεντακάθαρο το κρύσταλλο του παρμπρίζ.

5. Σκούπισμα στο εσωτερικό

Αφαιρέστε όλα τα πατάκια, στεγνώστε καλά όλες τις μοκέτες και καθαρίστε τις με ηλεκτρική σκούπα. Τα πλαστικά μέρη και ο ουρανός του αυτοκινήτου μπορούν να καθαριστούν με ήπια υγρά καθαριστούν και με νερό. Αν δείτε, ότι οι μοκέτες και τα πατάκια έχουν πιάσει υγρασία, στρώστε χαρτί εφημερίδας, επειδή την απορροφά.

6. Ελέγχουμε τα φώτα

Η προετοιμασία του αυτοκινήτου για την άνοιξη περιλαμβάνει οπωσδήποτε και έναν έλεγχο των φωτιστικών σωμάτων του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων των φλας και των φώτων των φρένων. Εννοείται, ότι αντικαθιστούμε άμεσα τους καμένους λαμπτήρες.

7. Τρυπούλες στην εξάτμιση

Ελέγξτε οπωσδήποτε και την εξάτμιση σε κάποιο συνεργείο με αναβατόριο, επειδή ταλαιπωρείται ιδιαίτερα τον χειμώνα. Στόχος είναι να προλάβετε ενδεχόμενες τρύπες και σχισμές, όσο είναι ακόμη μικρές και μπορούν να επισκευαστούν χωρίς πρόβλημα.

8. Ελεγχος ελαστικών και αμορτισέρ

Για τα ελαστικά είναι απαραίτητος ένας οπτικός έλεγχος για πιθανά «τραύματα» στα μάγουλα και στο πέλμα τους ή για ξένα αντικείμενα στο τακούνι τους. Ο έλεγχος των αμορτισέρ πρέπει να γίνεται με τις ειδικές συσκευές και όχι εμπειρικά.

9. Περιποιηθείτε τη μπαταρία σας

Η μπαταρία και τα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου έχουν υποφέρει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υγρασία του χειμώνα, οπότε χρειάζονται την ανάλογη περιποίηση. Αφαιρέστε ενδεχόμενα σημάδια σκουριάς στους πόλους και ελέγξτε την κατάσταση των υγρών σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο.

10. Μην ξεχάσετε το πορτ-μπαγκάζ

Τσεκάρετε τον χώρο αποσκευών και αφαιρέστε ό,τι αντικείμενο δεν χρειάζεστε σε καθημερινή βάση, ώστε να μην προσθέτει βάρος και αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Το πορτ-μπαγκάζ πρέπει να είναι απολύτως στεγνό, ώστε να μην κινδυνεύσει να πιάσει σκουριά στο μέλλον.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!