5 κακές συνήθειες που καταστρέφουν το αυτοκίνητο μας!

Δημήτρης Γράτσος
5 κακές συνήθειες που καταστρέφουν το αυτοκίνητο μας!
Για την καλύτερη δυνατή συμβίωση με το όχημα σου, φρόντισε να αποφύγεις ορισμένα καθημερινά λάθη τα οποία το βλάπτουν σημαντικά.

Η καθημερινή χρήση του αυτοκινήτου εγκυμονεί κινδύνους, καθώς είναι πολύ πιθανό ορισμένες φαινομενικά «αθώες» συνήθειες μας, να προκαλούν σημαντική φθορές σε αυτό, ενώ δεν αποκλείεται να μας κοστίσουν και μία ολόκληρη περιουσία για την επιδιόρθωση τους, καθώς και σημαντική μείωση της τιμής μεταπώλησης του οχήματος μας.

Εμείς συγκεντρώσαμε 5 από τις πιο διαδεδομένες κακές συνήθειες που καταστρέφουν το αυτοκίνητο μας και σας τις παρουσιάζουμε ως παραδείγματα προς αποφυγή:

1. Δεν επιλέγουμε όπισθεν εν κινήσει

Επειδή η όπισθεν στο κιβώτιο δεν ακολουθείται ούτε προηγείται άλλης σχέσης μετάδοσης, δεν έχει την αρωγή του συστήματος συγχρονισμού. Έτσι, αν το αυτοκίνητο κινείται -έστω προς τα πίσω- και την επιλέξουμε, θα ακούσουμε τα γρανάζια της να διαμαρτύρονται ή ακόμα χειρότερα να παραδίδουν -κυριολεκτικά και μεταφορικά- πνεύμα.

2. Δεν κινούμαστε σε κατηφόρες -μόνο- φρενάροντας

Σε απότομες κατηφόρες, φροντίζουμε να επιλέγουμε μια σχέση στο κιβώτιο ανάλογη της ταχύτητας που θέλουμε να κινηθούμε, ώστε να εκμεταλλευόμαστε το «φρένο» που δημιουργεί ο κινητήρας. Με νεκρά στο κιβώτιο και βασιζόμενοι στα φρένα, πέρα από την τεράστια φθορά, υπάρχει πιθανότητα υπερθέρμανσης και μείωση ή πλήρης απώλεια της ικανότητας πέδησης.

3. Δεν ξεκουράζουμε το πόδι στον συμπλέκτη (και το χέρι στον επιλογέα ταχυτήτων)

Αρχικά, αν το αυτοκίνητο μας διαθέτει σύστημα start/stop με αυτόν τον τρόπο δεν θα λειτουργεί. Κατά δεύτερον, έστω και η ελάχιστη πίεση στο πεντάλ του συμπλέκτη προκαλεί επαφή των υλικών τριβής του και φθορά χωρίς λόγο. Το ίδιο ισχύει και όταν διατηρούμε τον συμπλέκτη πατημένο με ταχύτητα σε φανάρι ή διασταύρωση, ενώ για το καλό των ρουλεμάν καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την «ξεκούραση» του χεριού μας στον επιλογέα των ταχυτήτων.

4. Δεν φορτώνουμε υπερβολικά το αυτοκίνητο

Όπως είναι λογικό στα αυτοκίνητα το επιπρόσθετο βάρος δημιουργεί προβλήματα. Ο κινητήρας λειτουργεί υπό μεγαλύτερη πίεση, οι αρθρώσεις της ανάρτησης καταπονούνται, τα φρένα φθείρονται υπερβολικά, ενώ αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου. Ταυτόχρονα, η οδική συμπεριφορά και οι επιδόσεις αλλάζουν άρδην προς το χειρότερο.

5. Δεν καπνίζουμε ΓΕΝΙΚΑ εντός του αυτοκινήτου

Το κάπνισμα σκοτώνει οπουδήποτε, πόσο μάλλον μέσα στο αυτοκίνητο. Και δεν σκοτώνει μόνο εμάς και τους συνεπιβάτες μας, αλλά και το ίδιο το όχημα μας, καθώς οι φθορές που προκαλεί δεν επιδιορθώνονται εύκολα. Μυρωδιά, κιτρινίλες στον ουρανό και καμμένα καθίσματα, σίγουρα δεν βοηθούν στην μεταπώληση του αυτοκινήτου!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!