O δεκάλογος της ασφαλούς φθινοπωρινής οδήγησης!

Gazzetta team
O δεκάλογος της ασφαλούς φθινοπωρινής οδήγησης!
Προετοιμαστείτε κατάλληλα για τις φθινοπωρίνες σας εξορμήσεις με δέκα βασικές συμβουλές για ασφαλή οδήγηση.
Το φθινόπωρο είναι εδώ για τα καλά και οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις ιδιαιτερότητες που φέρνει μαζί του. Για παράδειγμα το φως την ημέρας ελαττώνεται, τα καιρικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα, ενώ και το οδόστρωμα εγκυμονεί κινδύνους λόγω των βροχοπτώσεων. Παρακάτω ακoλουθούν δέκα βασικές συμβουλές για ασφαλή οδήγηση εν μέσω φθινοπώρου (και όχι μόνο):
1) Τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας και οδηγούμε αμυντικά και όχι επιθετικά, προσπαθώντας να προβλέψουμε ενδεχόμενους κινδύνους. Καλό θα ήταν επίσης να μην κινούμαστε στην αριστερή λωρίδα με χαμηλή ταχύτητα, καθώς εκνευρίζουμε τους άλλους οδηγούς, οι οποίοι στη συνέχεια καταφεύγουν (κακώς και εκείνοι) σε επικίνδυνες προσπεράσεις από δεξιά.
2) Αποφεύγουμε τις υπερβολικές ταχύτητες, καθώς ακόμη και αν υπερβούμε το όριο έστω και κατά 10 χλμ./ώρα, μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος.
3) Όχι στα νεύρα, ναι στην υπομονή. Δεν υπάρχει λόγος να είστε επιθετικοί όταν οδηγείτε.
4) Προσαρμόστε την ταχύτητά σας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, κοινώς να επιβραδύνετε σε καταστάσεις πυκνής ομίχλης ή βροχόπτωσης.
5) Ρυθμίστε σωστά τον κλιματισμό, έτσι ώστε να μη θολώνουν τα κρύσταλλα του αυτοκινήτου.
6) Ρυθμίστε σωστά τα φώτα, έτσι ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή ορατότητα όταν ξημερώνει ή νυχτώνει, καθώς τότε λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα ατυχήματα. Επίσης φροντίστε να μην τυφλώνετε τους άλλους οδηγούς!
7) Προσοχή με τις προσπεράσεις! Οφείλουν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια, αξιοποιώντας τη δύναμη του κινητήρα, έτσι ώστε η παραμονή στο αντίθετο ρεύμα να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη.
8) Στρίβουμε με ασφάλεια, καθώς η υπερβολική ταχύτητα σε στροφές είναι επικίνδυνη!
9) Διατηρούμε ήρεμο κλίμα εντός καμπίνας, χωρίς τσακωμούς, ενώ και η ένταση της μουσικής πρέπει να διατηρείται χαμηλά για να είμαστε συγκεντρωμένοι.
10) Το κινητό απαγορεύεται διά ροπάλου εν ώρα οδήγησης. Αν επείγει να μιλήσετε στο τηλέφωνο, σταματήστε στην άκρη του δρόμου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!