5 tips για να κινηθούμε με ασφάλεια όταν έχει δυνατό αέρα!

Δημήτρης Γράτσος
5 tips για να κινηθούμε με ασφάλεια όταν έχει δυνατό αέρα!
Οι θυελλώδεις άνεμοι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό του οχήματος μας και σίγουρα όχι πανικό.

Ένα σημαντικό κομμάτι της οδικής ασφάλειας, αποτελεί και η οδήγηση σε συνθήκες δυνατών ανέμων, είτε πρόκειται για καλοκαιρινά μελτέμια, είτε για ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες. Οι περισσότεροι αγνοούν ή παραβλέπουν τις αρκετά δυσάρεστες επιπτώσεις, οι οποίες επέρχονται όταν οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί, ώστε να θέσουν το αυτοκίνητο μας εκτός πορείας, με ότι συνεπάγεται αυτό για όσους κινούνται είτε παράλληλα με εμάς, είτε στο αντίθετο ρεύμα.

Παρακάτω ακολουθούν 5 βασικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τέτοιες περιπτώσεις:

1. Σηκώνουμε το πόδι από το γκάζι

Όσο γρηγορότερα κινούμαστε σε συνθήκες δυνατού ανέμου, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος, να παρεκκλίνουμε από την πορεία μας. Αν οδηγούμε ένα αυτοκίνητο με 100 χλμ./ώρα και φυσάει πλευρικός άνεμος ταχύτητας 70 χλμ./ώρα, τότε μπορεί να μετατοπιστεί το όχημα περίπου ένα μέτρο προς τα πλάγια. Αν η ταχύτητα του οχήματός μας είναι κατά 30 χλμ./ώρα υψηλότερη, τότε η απόκλιση του αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα. Για αυτό, ο πιο σημαντικός κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να σηκώσουμε το πόδι από το γκάζι, μειώνοντας την ταχύτητα.

2. Κρατάμε με τα δύο χέρια το τιμόνι

Ξεχάστε το χαλαρό στιλ οδήγησης. Ο δυνατός πλευρικός άνεμος απαιτεί από τον οδηγό αυτοσυγκέντρωση και τα χέρια σταθερά πάνω στο τιμόνι. Σε αρκετές περιπτώσεις καλείται να κάνει μάλιστα μικρές διορθώσεις με το τιμόνι, ώστε να μην ξεφύγει το αυτοκίνητο από την πορεία του. Όλες οι κινήσεις του τιμονιού όμως πρέπει να πραγματοποιούνται ομαλά και όχι απότομα, γιατί αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό.

3. Προσοχή με τις προσπεράσεις

Αποφύγετε όσο γίνεται τις προσπεράσεις, αν επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι. Μειώστε την ταχύτητα του οχήματος, επιλέξτε ένα συντηρητικό στιλ οδήγησης και την αρετή της υπομονής, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία. Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι προσπεράσεις φορτηγών και λεωφορείων, όταν φυσούν δυνατοί πλευρικοί άνεμοι, καθώς οι μεγάλες επιφάνειες των βαρέων οχημάτων προκαλούν περιδινήσεις και ρεύματα. «Φτερά στον άνεμο» είναι εξάλλου και οι μοτοσικλετιστές, οπότε απαιτείται και εδώ πολύ μεγάλη προσοχή κατά την προσπέρασή τους.

4. Διατηρείτε μεγάλες αποστάσεις

Ο πλευρικός άνεμος αιφνιδιάζει με τις αυξομειώσεις της έντασής του και αρκετοί οδηγοί αντιδρούν λανθασμένα και υπερβολικά. Για αυτό και πρέπει να τηρούμε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, ώστε να ελέγχουμε καλύτερα την κυκλοφορία και να έχουμε τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα οποιαδήποτε κατάσταση.

5. Οι άγνωστες ιδιαιτερότητες

Η ένταση του ανέμου εξαρτάται -μεταξύ άλλων- και από το περιβάλλον, όπου κινούμαστε. Για παράδειγμα στις γέφυρες και σε δρόμους κοντά σε δασικές περιοχές εμφανίζονται συχνότερα έντονα ρεύματα και απαιτούν προσοχή, όπως υποδηλώνουν και οι ανάλογες πινακίδες κυκλοφορίας. Επίσης ο αέρας μπορεί να παρασύρει διάφορα αντικείμενα ή σπασμένα κλαδιά πάνω στον δρόμο, αλλά και να παρασύρει την πόρτα του αυτοκινήτου μας, αν την δεν την κρατάμε γερά, όταν την ανοίγουμε.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!