Πώς θα ταξιδέψετε πιο άνετα με παιδιά στο αυτοκίνητο

Gazzetta team
Πώς θα ταξιδέψετε πιο άνετα με παιδιά στο αυτοκίνητο
Οι μικροί επιβάτες θέλουν τον χρόνο τους, χρειάζονται διαλείμματα και μία ειδική μεταχείριση, ώστε να μην γκρινιάζουν συνέχεια στη διάρκεια ενός ταξιδιού με το αυτοκίνητο.

«Μπαμπά (ή μαμά) πότε φτάνουμε;» Και ποιος γονιός οδηγός δεν έχει ακούσει αυτό το ερώτημα, όταν κάνει πολύωρες διαδρομές με τα παιδιά του; Βέβαια, το συγκεκριμένο ερώτημα είναι συνήθως μόνον η αρχή, αφού μετά από πολύ λίγο ακολουθούν εκφράσεις δυστροπίας και στο τέλος εκνευριστική γκρίνια. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον λοιπόν; Όχι οπωσδήποτε, αρκεί βεβαίως να παίρνουμε υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες του μικρού μας επιβάτη και να γνωρίζουμε ορισμένα κόλπα! Δείτε λοιπόν, με ποιον τρόπο ηρεμούν τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο και φτάνετε τελικά στον προορισμό των διακοπών σας, χωρίς να σας έχουν κάνει τα νεύρα κρόσια.

Διαλείμματα

Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες, που γκρινιάζει ένα παιδί μέσα σε αυτοκίνητο, είναι επειδή κάθεται πολύ ώρα ακινητοποιημένο και περιορίζεται η κινητικότητά του! Προσοχή βέβαια, αυτό δεν σημαίνει, ότι για να σταματήσουν να διαμαρτύρονται, μπορούμε να τα αφήνουμε ανεξέλεγκτα μέσα στο όχημα και να παίζουμε μάλιστα μαζί τους, αντί να είναι δεμένα σε ειδικό καθισματάκι. Ετσι και αλλιώς, οι ειδικοί συνιστούν και για τους ενήλικες ότι θα πρέπει να κάνουν διάλειμμα κάθε δύο με τρεις ώρες διαδρομής. Αν όμως μεταφέρετε και παιδιά, προσανατολιστείτε προς τις δύο ώρες. Εννοείται βέβαια, ότι πρόκειται για μία ενδεικτική τιμή ανάλογα με τη διάθεση των παιδιών και ότι δεν τα ξυπνάμε στο δίωρο, αν έχουν αποκοιμηθεί, επειδή το είχαμε σχεδιάσει έτσι.

Δραστηριότητες

Το διάλειμμα πρέπει να συνδυάζεται στην ιδανική περίπτωση με κάποια κίνηση, παιχνίδι, κλπ., κάτι που χρειάζεται το παιδί μετά από ένα δίωρο ακινησίας. Επιλέξτε λοιπόν ασφαλή σημεία, όπου μπορεί να γίνει αυτό ή κάποιον σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών με παιδότοπο. Mία ωραία ιδέα είναι, να αναβαθμίσετε τα διαλείμματα σε σύντομα πίκνικ και μάλιστα με τη συμμετοχή των παιδιών, εφόσον βρίσκονται σε κατάλληλη ηλικία.

Ωράρια

Οι μεγάλες διαδρομές με πυκνή κίνηση και μέσα στη ζέστη του κατακαλόκαιρου δεν είναι ευχάριστες ούτε στους μεγάλους, πόσο μάλλον στους μικρούς. Μία καλή ιδέα είναι λοιπόν να ξεκινάμε το ταξίδι μας με τα παιδιά πολύ πρωί ή τη νύχτα, οπότε υπάρχει περίπτωση να κοιμηθούν κιόλας μέσα στο αυτοκίνητο και να οδηγήσουμε ανενόχλητοι.

Παιχνίδια

Είναι αυτονόητο, ότι το αγαπημένο λούτρινο παιχνίδι του παιδιού σας θα ταξιδέψει μαζί του μέσα στο αυτοκίνητο. Πολύ χρήσιμα είναι και κάποια παιχνίδια ζωγραφικής, παιδικά βιβλία, κλπ., ενώ μπορείτε να κάνετε μαζί τους διάφορα παιχνίδια και να τους διατηρήσετε το ενδιαφέρον. Μεγάλο σουξέ έχουν για παράδειγμα παιχνίδια, όπου καλούμε τα παιδιά να παρακολουθούν τις πινακίδες σήμανσης στον δρόμο και να μας εξηγούν τι σημαίνουν. Όλα αυτά εξαρτώνται βεβαίως από την ηλικία των μικρών επιβατών σας, καθώς τα μεγαλύτερα μπορούν να απασχοληθούν πολύ εύκολα με ταινίες στο τάμπλετ.

Θέσεις

Μερικές φορές μπορεί να κάνει μία αλλαγή θέσης θαύματα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε για παράδειγμα μετά από κάθε διάλειμμα. Αν είναι τα παιδιά στην κατάλληλη ηλικία και ύψους τουλάχιστον 1,50 μ., μπορεί για παράδειγμα να καθίσει μετά το διάλειμμα το ένα από αυτά στη θέση του συνοδηγού και ο ένας γονιός να καθίσει πίσω.

Διατροφή

Μην υποκύπτετε στον πειρασμό και δίνετε στα παιδιά κρουασάν, τυροπιτοειδή, γαριδάκια, κλπ. προκειμένου να μην διαμαρτύρονται. Προτιμήστε υγιεινά σνακς, φρούτα, χυμούς και μεταλλικό νερό. Βέβαια, αυτός ο κανόνας δεν ισχύει μόνον για τα παιδιά επιβάτες, αλλά για μικρούς και μεγάλους!

Καλό σας ταξίδι!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!