5 tips για τη σωστή επιλογή ελαστικών αυτοκινήτου!

Δημήτρης Γράτσος
5 tips για τη σωστή επιλογή ελαστικών αυτοκινήτου!
Εν όψει χειμώνα οφείλουμε να τσεκάρουμε την κατάσταση των ελαστικών μας και σε περίπτωση αντικατάσταση τους να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Αρχικά ο συχνός έλεγχος των ελαστικών είναι επιβεβλημένος και αν τα πρώτα σημάδια αντικατάστασης τους επιβεβαιωθούν, τότε ξεκινάει η αναζήτηση για αγορά νέων. Οι γνώμες πολλές, οπότε θα πρέπει να κρίνουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες και κυρίως τις συνθήκες στις οποίες κινούμαστε καθημερινά.

Ακολουθούν 5 βασικές συμβουλές για σωστή επιλογή ελαστικών:

1) Προφανώς ο τύπος του αυτοκινήτου μας και οι διαστάσεις ελαστικών του αποτελούν το βασικό κριτήριο. Οι τύποι ελαστικών κάθε εταιρείας δεν διατίθενται σε όλες τις «διαστάσεις», οπότε θα πρέπει να τσεκάρουμε πρώτα τι υπάρχει διαθέσιμο για τη δική μας διάσταση, ενώ καλό θα ήταν να ακολουθούμε τις προτάσεις του κατασκευαστή και να μην επιλέγουμε λίγο μεγαλύτερες ή μικρότερες κατά την αλλαγή τους.

2) Ο τρόπος οδήγησης καθορίζει επίσης την τελική επιλογή μας. Είμαστε φαν των χαλαρών μετακινήσεων με Eco Driving ή διαθέτουμε «βαρύ πόδι»; Ή μήπως ψηφίζουμε ορεινές διαδρομές; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το επόμενο σετ ελαστικών μας.

3) Οι καθημερινές μας μετακινήσεις αποτελούν έναν εξίσου παράγοντα επιλογής ελαστικού. Αν για παράδειγμα κινούμαστε κατά κύριο λόγο εντός πόλης, η επιλογή θα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με το αν κινούμασταν καθημερινά σε εθνικό οδικό δίκτυο. Οπότε οφείλουμε να συνυπολογίσουμε και τον συγκεκριμένο παράγοντα πριν καταλήξουμε στην τελική μας απόφαση.

4) Οι καιρικές συνθήκες του τόπου διαμονής μας επηρεάζουν σημαντικά την επιλογή ελαστικών, καθώς ανάλογα με το πόσο χαμηλή είναι η θερμοκρασία το χειμώνα, το πόσο υψηλή είναι το καλοκαίρι, το πόσο συχνά βρέχει και κάθε πότε χιονίζει, θα κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα της αναζήτησης μας.

5) Ο βαθμός φθοράς ενός ελαστικού διαφέρει σημαντικά από τον αντίστοιχο σε έναν άλλο τύπο. Αυτό οφείλεται στην κατασκευή του, καθώς και στο πόσο μαλακή είναι η γόμα του. Αρκετά ελαστικά αντέχουν με σχετική άνεση για τρία με τέσσερα χρόνια, ήτοι όσο και το προτεινόμενο χρονικό διάστημα για αντικατάστασή τους, όμως κάποια άλλα ίσως χρειαστούν αλλαγή νωρίτερα. Τα τελευταία ωστόσο, στην πλειοψηφία τους διαθέτουν καλύτερο κράτημα και φρενάρισμα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!