Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αντιολισθητικές αλυσίδες!

Gazzetta team
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αντιολισθητικές αλυσίδες!
Σημαντικές συμβουλές για τη σωστή επιλογή, τοποθέτηση και κυρίως χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Με την κακοκαιρία να μαίνεται και το χιόνι να κάνει έντονα αισθητή την εμφάνιση του, η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλές περιοχές της χώρας είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο αυτό αποτελεί το τελευταίο στάδιο μιας σειράς ενεργειών οι οποίες απαιτούνται, έτσι ώστε να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αντιολισθητικές αλυσίδες, τη σωστή επιλογή, τοποθέτηση και κυρίως χρήση τους:

Σωστή προετοιμασία

1. Αρχικά βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας μπορεί να δεχτεί αντιολισθητικές αλυσίδες. Ορισμένα (σπορ ή χαμηλωμένα) αυτοκίνητα, δεν διαθέτουν επαρκές κενό ανάμεσα στο ελαστικό και στο θόλο και απαιτούν άλλου είδους αντιολισθητικά μέσα, όπως υφασμάτινα ή τύπου tie wrap.

2. Εφόσον στο αυτοκίνητό σας μπορούν να τοποθετηθούν αντιολισθητικές αλυσίδες, αυτές που θα προμηθευτείτε πρέπει να ανταποκρίνονται στη διάσταση των ελαστικών. Οι αλυσίδες έχουν ένα εύρος διαστάσεων ελαστικών στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν. Αλυσίδες με λάθος διάσταση μπορεί να σπάσουν ή να φύγουν από τη θέση τους, προκαλώντας ατύχημα.

3. Πριν ξεκινήσετε, κάντε μια πρόβα τοποθέτησης. Πάντα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης.

4. Μαζί με τις αλυσίδες, να έχετε πάντα στο αυτοκίνητο ένα ζευγάρι γάντια εργασίας, καθώς και φακό με καινούριες μπαταρίες.

Η ώρα της αλήθειας

1. Μην περιμένετε να «αγριέψει» πολύ ο καιρός. Σταθμεύστε σε σημείο ασφαλές για εσάς, ώστε να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία. Έχετε τα φώτα του αυτοκινήτου ανοιχτά, μαζί με τα alarm και το προειδοποιητικό τρίγωνο τοποθετημένο σε απόσταση περίπου 100 μέτρων πίσω, εάν έχετε σταματήσει πάνω στο οδόστρωμα.

2. Να φοράτε πάντα το υποχρεωτικό από το νόμο ανακλαστικό γιλέκο.

3. Φορέστε γάντια. Αν δεν έχετε γάντια εργασίας, οποιαδήποτε άλλα.

4. Οι αλυσίδες μπαίνουν πάντα στους κινητήριους τροχούς. Αν στο αυτοκίνητό σας αυτοί είναι οι πίσω, τότε πολύ προσοχή με το τιμόνι, σε παγωμένο δρόμο.

5. Σε αυτοκίνητα 4x4, καλύτερα τοποθετήστε τις αλυσίδες στους εμπρός τροχούς. Αν το σύστημα μετάδοσης είναι κατ’ επιλογή και η κίνηση μεταδίδεται πίσω στην επιλογή 2WD, τότε επιλέξτε την τετρακίνηση.

6. Τοποθετήστε τις αλυσίδες σύμφωνα με τις οδηγίες. Φροντίστε πάντα να είναι όσο το δυνατόν πιο σφιχτά σε επαφή με το ελαστικό. Ποτέ μην αφήνετε μέρη της αλυσίδας να κρέμονται.

7. Αφού τοποθετήσετε τις αλυσίδες, μετά από μερικά μέτρα οδήγησης σταματήστε πάλι σε ασφαλές σημείο και ελέγξτε την επαφή τους με το ελαστικό. Αν έχουν χαλαρώσει, κάτι το οποίο είναι συνηθισμένο, ρυθμίστε και πάλι.

8. Η πρόσφυση που προσφέρουν οι αλυσίδες δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Είναι απλά καλύτερη από αυτή του θερινού ελαστικού σε παγωμένο δρόμο. Ο γενικός κανόνας μέγιστης ταχύτητας για τις αντιολισθητικές αλυσίδες είναι μεταξύ 30 και 40 χλμ./ώρα. Αν ο κατασκευαστής συστήνει λιγότερα, τότε ακολουθήστε τις οδηγίες του.

9. Σε μη παγωμένο ή χιονισμένο δρόμο, αφαιρούμε τις αλυσίδες. Οδηγώντας γρήγορα ή σε μη ολισθηρό οδόστρωμα με αλυσίδες, έχουμε πολύ μειωμένη πρόσφυση, δημιουργούμε ζημιά στα ελαστικά, στις αλυσίδες και στις αναρτήσεις του αυτοκινήτου.

10. Τηρείτε τον ΚΟΚ, τις οδηγίες τις Τροχαίας και τις συμβουλές των ειδικών, καθώς και των κατασκευαστών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!