Δεν κερδίζουμε χρόνο πατώντας παραπάνω το γκάζι

Gazzetta team
Δεν κερδίζουμε χρόνο πατώντας παραπάνω το γκάζι
Τρία παραδείγματα αποδεικνύουν, ότι παραβιάζοντας τα όρια ταχύτητας δεν κερδίζουμε σχεδόν καθόλου χρόνο και ότι το μόνο «όφελος» μπορεί να είναι μία κλήση με το ανάλογο πρόστιμο.

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, για να γνωρίζεις, ότι η υπερβολική ταχύτητα ευθύνεται για πολλά τροχαία ατυχήματα και ότι αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ακόμη μάλιστα και μία ήπια υπέρβαση του ορίου ταχύτητας (π.χ. κατά 10 χλμ./ώρα) μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές παρενέργειες στην οδική ασφάλεια, όπως αποδεικνύουν και πολλές έρευνες. Από την άλλη πλευρά, πολλοί οδηγοί έχουν την εντύπωση, ότι πηγαίνοντας πιο γρήγορα κερδίζουν χρόνο και φτάνουν αρκετά πιο νωρίς στον προορισμό τους.

Πρόκειται για μία εντελώς λανθασμένη εκτίμηση, όπως δείχνουν και οι υπολογισμοί μας σε τρεις περιπτώσεις, που χρησιμοποιούμε ως παραδείγματα.

1ο Παράδειγμα

Βρίσκεστε στην πόλη και διανύετε μία απόσταση τριών χιλιομέτρων με 60 χλμ./ώρα αντί 50 χλμ./ώρα, όπως είναι το όριο. Το κέρδος σε χρόνο, που πετυχαίνετε σε μία τέτοια περίπτωση, είναι μόλις 36 δευτερόλεπτα, δηλαδή ελάχιστα παραπάνω από μισό λεπτό!

2ο Παράδειγμα

Κινείστε στο επαρχιακό δίκτυο σε περιοχή με όριο ταχύτητας 80 χλμ./ώρα. Εσείς όμως πραγματοποιείτε μία διαδρομή πέντε χιλιομέτρων με 100 χλμ./ώρα. Το χρονικό κέρδος σε μία τέτοια περίπτωση δεν ξεπερνά τα 45 δευτερόλεπτα και βρίσκεται αισθητά κάτω από το ένα λεπτό.

3ο Παράδειγμα

Ταξιδεύετε στον αυτοκινητόδρομο με 140 χλμ./ώρα αντί του ορίου των 130 χλμ./ώρα. Αν διανύσετε έτσι 100 χιλιόμετρα, θα έχετε εξοικονομήσει στο τέλος τρία λεπτά! Για παράδειγμα, στη διαδρομή Αθήνα – Κόρινθος που την υπολογίζουμε γύρω στα 80 χιλιόμετρα, θα είχατε κερδίσει κάτι λιγότερο από δυόμιση λεπτά.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η υπερβολική ταχύτητα εκτός από επικίνδυνη, μπορεί να αποδειχθεί και δαπανηρή, αν μας τσιμπήσει η Τροχαία. Οι κλήσεις και τα πρόστιμα ποικίλλουν ανάλογα με το ύψος της υπέρβασης του ορίου και οι ποινές μπορεί να είναι μόνον χρηματικές ή να συνοδεύονται από πόντους στο Point System και από αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!