Παγίδες θανάτου οι «ιρλανδικές διαβάσεις»

Γιώργος Βαρίνος
Παγίδες θανάτου οι «ιρλανδικές διαβάσεις»
Τα σημεία του οδοστρώματος σε επαρχιακές οδούς που διασταυρώνονται με χείμαρρους ή ρέματα πρέπει να αποφεύγονται σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

Ένα πέρασμα με οποιοδήποτε όχημα από μια «ιρλανδική διάβαση» όταν το νερό έχει μεγάλη ροή, μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε οδηγό και επιβάτες.

Υπάρχουν σημεία στο οδικό δίκτυο όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χείμαρρους και δεν υπάρχει γέφυρα.Τα σημεία αυτά μπορεί να τα αναγνωρίσετε εύκολα, καθώς στη διασταύρωση το οδόστρωμα έχει τσιμέντο αντί ασφάλτου. Η κατασκευή αυτή ονομάζεται «ιρλανδική διάβαση» και κρύβει τεράστιους κινδύνους.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όταν βλέπουμε νερά να περνούν με ορμή από την «ιρλανδική διάβαση», δεν προσπαθούμε να περάσουμε, ακόμα και αν το όχημά μας είναι μεγάλο ή 4Χ4. Ο όγκος του οχήματος δεν παίζει κανένα ρόλο και το βέβαιο είναι πως θα παρασυρθεί, μαζί με τον οδηγό του και όλους τους επιβάτες.

Αν λοιπόν βρεθείτε σε αυτή τη θέση, απλώς γυρίστε και επιλέξτε άλλο δρόμο για τον προορισμό σας ή απλώς ακυρώστε το ταξίδι σας. Εμπρός στον κίνδυνο της απώλειας ζωής, αυτός είναι ο μικρότερος συμβιβασμός.

Οι «ιρλανδικές διαβάσεις» συναντώνται συχνά στο δευτερεύον, επαρχιακό οδικό δίκτυο της χώρας. Σχετική ενημέρωση μπορείτε να βρείτε και στο επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στη διεύθυνση http://civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/irlandikes_diavasis_istoselida_new.pdf

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!