Ο δεκάλογος κατά της ζαλάδας στο αυτοκίνητο!

Gazzetta team
Ο δεκάλογος κατά της ζαλάδας στο αυτοκίνητο!
Βάλτε τέρμα στη ναυτία, που ταλαιπωρεί συχνά τους επιβάτες ενός αυτοκινήτου -και ιδιαίτερα τα παιδιά- τηρώντας δέκα απλούς κανόνες.

Οι γονείς γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα της ναυτίας. Ταξίδια που ξεκινούν ευχάριστα και με θετική διάθεση, μετατρέπονται σε εφιάλτη μόλις τα παιδιά αρχίζουν να παραπονιούνται για ζαλάδες. Ή, ακόμα χειρότερα, όταν δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν το περιεχόμενο του στομαχιού τους, στο απόγειο της αδιαθεσίας τους.

Είναι γεγονός ότι το ταξίδι με το αυτοκίνητο, μπορεί να αποβεί πολύ δυσάρεστο για τον οργανισμό μας. Ειδικά για τους επιβάτες του πίσω καθίσματος, όπου οι αλλαγές κατεύθυνσης και οι λακκούβες στο οδόστρωμα γίνονται πολύ πιο έντονα αισθητές.

Σύμφωνα με έρευνες, 2 στους 3 επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο έχουν νοιώσει κάποια στιγμή αδιαθεσία. Ταυτόχρονα, είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά και οι έφηβοι επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τη ναυτία κατά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί στην αδυναμία των αισθητηρίων της ισορροπίας του ανθρώπινου σώματος να διαχειριστούν τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης και ταχύτητας, με αποτέλεσμα να στέλνονται μηνύματα στον εγκέφαλο που δημιουργούν την αίσθηση αδιαθεσίας.

Υπάρχουν ωστόσο μικρά μυστικά που μπορούν να μειώσουν αυτή την αίσθηση και να διατηρήσουν την κατάσταση όλων των επιβατών στο ταξίδι ευχάριστη. Ειδικότερα αν οι μετακινήσεις σας περιλαμβάνουν οδήγηση σε επαρχιακό δίκτυο με πολλές στροφές, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας γλιτώσουν από πολλά προβλήματα κακής διάθεσης.

Τα δέκα μυστικά «φάρμακα» κατά της ναυτίας

1) Οδηγείτε στρωτά. Μην φρενάρετε και επιταχύνετε απότομα.

2) Στις στροφές φροντίστε να κινείστε γραμμικά, χωρίς απότομες τιμονιές. Μειώστε την ταχύτητα κατά το δυνατό.

3) Μην χρησιμοποιείτε την ανακύκλωση του αέρα. Αντίθετα ο φρέσκος αέρας βελτιώνει πολύ τη διάθεση μέσα στο αυτοκίνητο.

4) Μην αφήνετε τους συνεπιβάτες να διαβάζουν ή να παίζουν με tablet ή το κινητό. Όσο πιο μακριά κοιτούν εμπρός, τόσο το καλύτερο.

5) Η συζήτηση και γενικά η απόσπαση της προσοχής, βοηθούν να μην εμφανίζονται σημάδια ζάλης.

6) Τοποθετήστε τα παιδιά στα παιδικά καθίσματα, ώστε να κάθονται όσο ψηλότερα είναι δυνατόν και να μπορούν να βλέπουν εμπρός.

7) Απασχολήστε τα παιδιά με τραγούδια, ή με ενημέρωση για τους δρόμους, τα χωριά, τις πόλεις ή τα βουνά που βλέπουν στη διαδρομή σας.

8) Κάντε συχνές στάσεις για ξεκούραση.

9) Αν κάποιος από τους πίσω επιβάτες ζαλιστεί, καλό θα είναι να αλλάξει θέση και να έρθει εμπρός.

10) Ο καλύτερος οδηγός, είναι αυτός που φτάνει πάντα στον προορισμό του. Μην βιάζεστε, μην αποσπάτε την προσοχή σας και οδηγείτε αμυντικά και με ευγένεια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!