Καλό Παράδεισο Ζαν Λικ Τεριέ (vid)

Gazzetta team
Καλό Παράδεισο Ζαν Λικ Τεριέ (vid)
Ο Γάλλος οδηγός ράλι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, ενώ έκανε μεγάλη καριέρα με την Alpine A110, με την οποία είχε νικήσει στο πρώτο Διεθνές Ράλι Ακρόπολις!

Στις γειτονιές του Παραδείσου θα τρέχει πλέον ο Ζαν Λικ Τεριέ. Ο γνωστός Γάλλος ραλίστας ανήκε στις αρχές της δεκαετίας του 70 στη θρυλική παρέα των «Τριών Σωματοφυλάκων» συμπατριωτών του, Ζαν Κλωντ Αντρουέ, Ζαν Πιερ Νικολά και Μπερνάρ Νταρνίς, που αποτελούσαν την εργοστασιακή ομάδα της Alpine. Μάλιστα η Alpine είχε κατακτήσει με το μοντέλο Α110 το 1971 και το 1973 το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών, ενώ το 1973 αναδείχθηκε ο Τεριέ νικητής του πρώτου Διεθνούς Ράλι Ακρόπολις. Την ίδια χρονιά είχε νικήσει επίσης στα Ράλι Πορτογαλίας και Σαν Ρέμο και είχε τερματίσει τρίτος στη Σουηδία και στην Κορσική. Ο Ζαν Λικ Τεριέ θα είχε αναδειχθεί πρώτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών το 1973, αν είχε υπάρξει ήδη από εκείνη την εποχή ο συγκεκριμένος τίτλος.

Ο Τεριέ καταγόταν από τη βόρεια Γαλλία, ξεκίνησε 15 ετών από τους αγώνες καρτ και από 21 ετών πέρασε στα ράλι με Renault 8 Gordini, ανεβαίνοντας μέσα σε τρία χρόνια μέχρι τις εργοστασιακές ομάδες των Renault και Alpine. Την πρώτη του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι την κατέκτησε το 1970 με την Alpine στο Ράλι Σαν Ρέμο – Σεστριέρε, ενώ μετά την πτώση της Alpine μεταγράφηκε στην ομάδα της Toyota, όπου ανήκε από το 1976 έως το 1980. Το κύκνειο άσμα του στα ράλι έγινε με Renault 5 Turbo και διάρκεσε έως το 1984, οπότε αποσύρθηκε από το άθλημα.

Ο Τεριέ ξεκίνησε ωστόσο ένα χρόνο αργότερα στο μαραθώνιο Ράλι Παρίσι – Ντακάρ με ένα μικρό Citroen Visa, με το οποίο είχε ένα σοβαρό δυστύχημα, που του άφησε μεταξύ άλλων για κουσούρι ένα άκαμπτο χέρι, οπότε έβαλε οριστικό τέλος στην καριέρα του. Αφησε την τελευταία του πνοή στη γενέτειρά του Neuchatel-en-Bray της Νορμανδίας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!