Οι αφανείς ήρωες του WRC

Gazzetta team
Οι αφανείς ήρωες του WRC
Ο Seb Ogier δεν θα μπορούσε να έχει κερδίσει χωρίς την άψογη ομάδα του. Αλλά ποιοι είναι αυτοί ακριβώς;

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της πιο δυνατής ομάδας του World Rally Championship. Πρόκειται για τους αφανείς ήρωες του αθλήματος οι οποίοι έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση των οδηγών που θα κερδίσουν το Rallye Monte-Carlo. Τόσο ο Sebastien Ogier και ο Julien Ingrassia παραδέχτηκαν ότι δεν θα είχαν κερδίσει για πέμπτη συνεχόμενη – και έκτη συνολικά φορά- χωρίς αυτούς.

Σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους αφανείς ήρωες του WRC:

- Κάνουν πάντα ότι γράφουν στον πίνακα – σημειώνουν που βρίσκεται πάγος στην πίστα των Γαλλικών Άλπεων.

- Η ομάδα αποτελείται από τον οδηγό, το συνοδηγό και την ομάδα τεχνικών. Όλοι οι οδηγοί έχουν τη δική τους τεχνική ομάδα.

- Η τεχνική ομάδα πάγου είναι συνήθως πολύ έμπειροι οδηγοί και συνοδηγοί rally – και γι’ αυτό η ζωή των οδηγών είναι στα χέρια της τεχνικής ομάδας. Ο Ogier και ο Ingrassia έχουν στην ομάδα τους τον Simon Jean – Josepth και τον πρώην οδηγό της Ford και της Subaru, τον Jack Boyere, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος Γάλλος οδηγός.

- Η τεχνική ομάδα πάγου επιτρέπεται να βρίσκεται στην πίστα έως και μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, αλλά υπάρχει ανταγωνισμός για τη θέση μπροστά-μπροστά – όλοι θέλουν να τοποθετηθούν τελευταίοι ώστε να μπορούν να έχουν έως το τελευταίο λεπτό τις πιο έγκυρες προγνώσεις καιρού.

- Οι συνοδηγοί του rally car κρατούν αντίτυπα των σημειώσεων της διαδρομής τους και ο αντίστοιχός συνοδηγός στο ice car τις διαβάζουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, σημειώνοντας τις αλλαγές που φωνάζει ο οδηγός τους. Αυτές οι αλλαγές στη συνέχεια υπαγορεύονται από το ice car στο rally car πριν από κάθε αγώνα.

- Το ice car είναι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται από την τεχνική ομάδα στην πίστα. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο παραγωγής το οποίο περιλαμβάνει πλήρες kit ασφαλείας μαζί με roll cage και ζώνες ασφαλείας.

- Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι η ξαφνική πτώση θερμοκρασίας – το οποίο συμβαίνει συχνά λίγο πριν βγει ο ήλιος – με αποτέλεσμα να παγώσει η πίστα. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση των οχημάτων. Από την άλλη πλευρά, με το να είναι κάποιος πολύ προσεκτικός και να «σημειώνει» τον πάγο που λιώνει σημαίνει αντίστοιχα ότι θα πάει και πολύ πιο αργά.

- Η τεχνική ομάδα πάγου στην ουσία γίνεται και τεχνική ομάδα για όλες τις πίστες του WRC. Αντί βέβαια να μελετούν τον πάγο, εξετάζουν το γρανίτη, τη λάσπη ή και το νερό και προσπαθούν να βρουν πως αυτό θα επηρεάσει την ταχύτητα του αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!