Ο κοροναϊός “προσβάλλει” και το αυτοκίνητο

Gazzetta team
Ο κοροναϊός “προσβάλλει” και το αυτοκίνητο
Τεράστιο πρόβλημα έχει προκαλέσει ο θανατηφόρος κοροναϊός στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η πόλη Γουχάν της Κίνας από όπου ξεκίνησε, βρίθει από μονάδες παραγωγής οχημάτων.

Η Γουχάν είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η εξάπλωση του θανατηφόρου κοροναϊού. Αυτό είναι ήδη γνωστό παγκοσμίως, όχι όμως και μια “παράπλευρη” απώλεια που θα έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Βλέπετε η συγκεκριμένη πόλη θεωρείται το “Ντιτρόιτ της Κίνας”, καθώς φιλοξενεί πολυάριθμες αυτοκινητοβιομηχανίες. Ταυτόχρονα, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του πλανήτη.

Ο ιός μειώνει την παραγωγή αυτοκινήτων

Οι εταιρείες General Motors, Nissan, Renault, Honda και η γαλλική PSA είναι μεταξύ πολλών άλλων, που διαθέτουν μεγάλες μονάδες παραγωγής στη Γουχάν. Ο όμιλος PSA δήλωσε ότι θα επαναπατρίσει το προσωπικό και τις οικογένειές του από την περιοχή. Ο επαναπατρισμός αφορά 38 Γάλλους υπηκόους και η πρωτοβουλία θα προχωρήσει σε πλήρη συνεργασία με τις κινεζικές αρχές και το γαλλικό γενικό προξενείο. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι και τα μέλη των οικογενειών τους θα παραμείνουν σε καραντίνα στο Τσανγκσά, πριν ταξιδέψουν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Η μονάδα παραγωγής της General Motors στη Γουχάν.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η καραντίνα λόγω του κοροναϊού στην περιοχή αλλά και οι εκατοντάδες απουσίες εργατών, λόγω φόβου ή πραγματικής νόσου, θα πλήξουν σημαντικά την παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων. Για τις περισσότερες από τις μάρκες αυτοκινήτων που έχουν εργοστάσια στη Γουχάν, η κινεζική αγορά είναι η σημαντικότερη ή από τις σημαντικότερες όσο αφορά στις παγκόσμιες πωλήσεις τους και μια αισθητή πτώση στην παραγωγή, θα επηρεάσει αρνητικά τόσο στις επιδόσεις τους στην τοπική αγορά, όσο και την κερδοφορία τους συνολικά.

Κινδυνεύει το Γκραν Πρι της Κίνας

Το Γκραν Πρι της Κίνας, που είναι σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο τέταρτος αγώνας του πρωταθλήματος της F1 για το 2020, υπάρχει πιθανότητα να τεθεί εκτός του αγωνιστικού ημερολογίου, καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την αναστολή όλων των εκδηλώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μέχρι τον Απρίλιο λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

Το Γκραν Πρι της Κίνας είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 17-19 Απριλίου στην πόλη της Σαγκάης. Αν ο ιός δεν τεθεί σύντομα υπό έλεγχο και η περίοδος καραντίνας πρέπει να επεκταθεί, τότε είτε θα αλλάξει η ημερομηνία του αγώνα (πολύ δύσκολο) ή θα ματαιωθεί για το 2020.

Φωτογραφία από το περυσινό Γκραν Πρι της Formula 1 στην Κίνα.

Η Liberty Media, η αμερικανική εταιρεία που διαχειρίζεται το πρωτάθλημα της F1, δεν έχει επίσημα ανακοινώσει κάτι σχετικό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του ρεπορτάζ, θέλοντας προφανώς να αφήσει το χρόνο να δείξει κατά πόσο η εξάπλωση του ιού θα συνεχιστεί ή θα ανακοπεί.

56 εκατομμύρια άνθρωποι υπό περιορισμό

Η Γουχάν είναι μια πόλη των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων και βρίσκεται σε καραντίνα, αφού το αεροδρόμιο και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί έκλεισαν. Όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη έχουν ανασταλεί, όπως και η κυκλοφορία σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Επίσης πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα που περιλαμβάνουν κυρίως την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.

Τουλάχιστον 10 πόλεις και σχεδόν 56 εκατομμύρια άνθρωποι στην κεντρική συνοικία Χουέι της Κίνας αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Το Πεκίνο και η Σαγκάη βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για μια ενδεχόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!