Πολλές απουσίες στο Σαλόνι της Γενεύης

Gazzetta team
Πολλές απουσίες στο Σαλόνι της Γενεύης
Τουλάχιστον 17 εταιρείες αυτοκινήτων θα λείπουν εφέτος από το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης του οποίου τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 5 Μαρτίου και περνά μεγάλη κρίση.

Ασχημα τα νέα από τη Γενεύη. Πέρυσι απουσίαζαν από το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης έντεκα γνωστές μάρκες, όμως εφέτος θα απουσιάζουν ακόμη περισσότερες. Ιδιαίτερα οδυνηρό για τους διοργανωτές, αλλά και τους επισκέπτες της ελβετικής έκθεσης είναι η ποιότητα των εφετινών απουσιών. Το 2019 περιλαμβάνονταν στους απόντες ορισμένες μάρκες χαμηλού βεληνεκούς για την Ευρώπη, όπως π.χ. η Cadillac και η Chevrolet, όμως εφέτος θα λείψουν εκτός από αυτές και αρκετά μεγάλα ονόματα.

Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνεται όλος ο γαλλικός όμιλος PSA με τις μάρκες Peugeot, Citroen, Opel. Στο απουσιολόγιο της εφετινής έκθεσης έχουν καταγραφεί ήδη οι ιαπωνικές εταιρείες Nissan, Mitsubishi και Subaru, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις Ford, Volvo, Tesla, Jaguar και Land Rover. Τον κατάλογο, που μπορεί να μεγαλώσει ακόμη, συμπληρώνουν οι εταιρείες Mini, Infiniti, Maserati, SsangYong, κλπ.

Θα έχουμε πάντως και δύο επιστροφές με τις Hyundai και DS, οι οποίες δεν συμμετείχαν πέρυσι στη Γενεύη.

Διαφέρουν οι αιτίες

Οι αιτίες της απουσίας είναι διαφορετικές κατά περίπτωση. Η Jaguar και η Land Rover είχαν αιτιολογήσει ήδη πέρυσι την αποχή τους με το επικείμενο Brexit. Η Opel έβγαλε επίσημη ανακοίνωση όπου αναφέρει τα εξής: «Επικεντρωνόμαστε για τα επόμενα λανσαρίσματα προϊόντων μας σε άλλες εκδηλώσεις». Εκπρόσωπος της εταιρείας δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της σε μελλοντικές εκθέσεις της Γενεύης και τόνισε ότι «αξιολογούμε συνεχώς πιθανές συμμετοχές σε εκθέσεις και παίρνουμε μέρος, ότι έχει νόημα εμπορικά και επικοινωνιακά». Προφανώς αυτό δεν ίσχυε εφέτος σύμφωνα με την Opel για το Σαλόνι της Γενεύης.

Από την πλευρά της δήλωσε η Peugeot ότι «θέλουμε να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας και επικεντρωνόμαστε πλέον στην επίθεσή μας με ηλεκτρικά οχήματα». Οι Γάλλοι θα λανσάρουν το επόμενο διάστημα τα δύο δημοφιλή μοντέλα τους Peugeot 208 και 2008 ως αμιγώς ηλεκτροκίνητα, ωστόσο τα παρουσίασαν ήδη μέσω άλλων καναλιών στον ειδικό Τύπο και στη δημοσιότητα.

Λείπουν πιστές μάρκες

Η απουσία από τη Γενεύη εταιρειών όπως οι Ford, Mini, Tesla και Volvo (η τελευταία εκπροσωπείται με τη θυγατρική της Polestar) τείνει να γίνει πλέον συνήθεια και ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη και εφέτος. Αυτό που πονά ωστόσο τους διοργανωτές είναι η αποχή κατασκευαστών που ήταν πιστοί μέχρι τώρα στη Γενεύη και διαθέτουν σημαντικά μερίδια αγοράς στην Ελβετία, όπως για παράδειγμα η Subaru, η Nissan και η Mitsubishi.

Mε ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε, πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά στο κοσμοπολίτικο Σαλόνι Αυτοκινήτου. Θα δημιουργηθούν φαρδύτεροι διάδρομοι και περισσότεροι χώροι για το κοινό; Θα δούμε περισσότερα περίπτερα κλασικών αυτοκινήτων και ειδικών εκδόσεων; Το σίγουρο είναι ότι στην εφετινή έκθεση θα έχει η ηλεκτροκίνηση την τιμητική της, μάλιστα θα υπάρξει και η δυνατότητα test drive ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί όμως για να βάλει τέλος στην κατρακύλα του Σαλονιού;

Οι εταιρείες που θα απουσιάζουν

Cadillac

Chevrolet

Citroën

Ford

Infiniti

Jaguar

Land Rover

Maserati

Mini

Mitsubishi

Nissan

Opel

Peugeot

SsangYong

Subaru

Tesla

Volvo

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!