Ράλι Ντακάρ: 68 θύματα στο βωμό της περιπέτειας και της αδρεναλίνης

Gazzetta team
Ράλι Ντακάρ: 68 θύματα στο βωμό της περιπέτειας και της αδρεναλίνης
Ο Πορτογάλος Πάουλο Γκονσάλβες έγινε το 68ο θύμα στην ιστορία του Ράλι Ντακάρ από το 1978-1979, οπότε πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος μαραθώνιος αγώνας!

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ με σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Στη Formula 1 ψάχνουν να βρουν πώς θα κάνουν τα Γκραν Πρι πιο ενδιαφέροντα για τους θεατές, στη Formula E συζητούν για ειδικά προγράμματα που θα διευκολύνουν τις προσπεράσεις, όμως στο Ράλι Ντακάρ παραμένουν τα πάντα αυθεντικά όπως στον πρώτο αγώνα του 1979. Δυστυχώς αυτή η γνησιότητα δεν προσφέρει μόνον συναρπαστικές εναλλαγές και αγωνία μέχρι το τέλος, αλλά δημιουργεί και προϋποθέσεις για θανατηφόρα δυστυχήματα. Στο 42ο Ράλι Ντακάρ που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία είχαμε το 68ο θύμα στην ιστορία του αγώνα, που έχει γραμμένο στο DNA του την περιπέτεια με όσους κινδύνους συνεπάγεται για αγωνιζόμενους, θεατές, δημοσιογράφους και προσωπικό υποστήριξης.

Ο θάνατος του Πορτογάλου Πάουλο Γκονσάλβες επιβεβαιώνει, ότι η πιο ευάλωτη στον κίνδυνο κατηγορία αγωνιζομένων παραμένει η ομάδα των μοτοσικλετιστών καθώς είναι πιο εκτεθειμένοι και με λιγότερη προστασία στις σκληρές συνθήκες του άγριου και παρθένου περιβάλλοντος. Εχουμε πάντως και αρκετές περιπτώσεις θεατών, που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από συγκρούσεις με οχήματα του Ράλι, ενώ φόρο αίματος έχουν πληρώσει και δημοσιογράφοι που κάλυπταν τον αγώνα.

Το πιο πολύνεκρο δυστύχημα καταγράφηκε στις 14 Ιανουαρίου του 1986 με 5 νεκρούς από πτώση ελικοπτέρου των διοργανωτών, ενώ στα πιο ασυνήθιστα περιστατικά καταγράφεται η δολοφονία του Σαρλ Καμπάν το 1990 και ο θάνατος του Λορέν Γκογκέν το 1995/1996 όταν πέρασε το φορτηγό του πάνω από νάρκη, καθώς το Μαρόκο βρισκόταν σε πόλεμο με το αντάρτικο κίνημα των Πολισάριο. Επίσης, έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα τρεις αναβάτες μοτοσικλετών μετά από καρδιακά επεισόδια και άλλος ένας το 2013, όταν συγκρούστηκε η μοτοσικλέτα του με αντίθετα κινούμενο περιπολικό της Αστυνομίας.

Στο Ράλι Ντακάρ συμμετέχουν κατά καιρούς και λαμπερά ονόματα από άλλα μηχανοκίνητα αθλήματα, όπως ο Φερντάντο Αλόνσο από τη Formula 1 και ο Τζάκι Ιξ από το ίδιο άθλημα, που νίκησε μάλιστα το 1983, αλλά και ο Κάρλος Σάινθ από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι WRC. Ο μαραθώνιος αγώνας προσελκύει και επώνυμους ερασιτέχνες οδηγούς, που γοητεύονται από την προοπτική μίας μάχης σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς γκλάμουρ, σαμπάνιες και φιλοξενία σε ξενοδοχεία πολυτελείας. Ετσι είχαμε συμμετοχές όπως του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, αλλά και του Μαρ Θάτσερ, γιου της πρώην Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί τη δεκαετία του 80 για πέντε ημέρες στην έρημο της Σαχάρας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!