Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς με αυτονομία πάνω από 300 χλμ.

Gazzetta team
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς με αυτονομία πάνω από 300 χλμ.
Πλέον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αφορούν μόνο όσους κινούνται στην πόλη, όπως αποδεικνύουν πέντε μοντέλα με αυτονομία που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα.

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πριν χρειαστεί εκ νέου φόρτιση; Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι εύκολη με βάση τα στοιχεία που δίνει κάθε κατασκευαστής. Αλλά και πολύ δύσκολη, καθώς οι αντικειμενικές συνθήκες κίνησης μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, στην πόλη με τα συνεχή σταμάτα ξεκίνα, συνήθως οι υποσχέσεις του κατασκευαστή τηρούνται. Στον αυτοκινητόδρομο όμως, με τη συνεχή κατανάλωση ενέργειας, τις μεγάλες ταχύτητες, την πολύ μικρή ανάκτηση (κατά το φρενάρισμα ή το ρολάρισμα) και την αναγκαστική χρήση του κλιματισμού, η αυτονομία μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Ακόμα και έτσι όμως, υπάρχουν σήμερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην ελληνική αγορά που μπορούν, χωρίς το άγχος της αυτονομίας, να κινηθούν και εκτός των ορίων της πόλης, καθώς η αυτονομία τους ξεπερνά αρκετά τα 300 χιλιόμετρα με μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών του. Ας τα γνωρίσουμε.

Opel Corsa-e. Αυτονομία 330 χιλιόμετρα (WLTP)

Μόλις έφτασε στη χώρα μας, με 136 ίππους ισχύος και 260Nm ροπή, που του εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις και ιδίως επιταχύνσεις από στάση και εν κινήσει. Παρότι μικρό έχει μεγάλη αυτονομία 330 χιλιομέτρων και η τιμή του ξεκινά οριακά κάτω από τα 30.000 ευρώ, στα 29.900.

Peugeot e-208. Αυτονομία 340 χιλιόμετρα (WLTP)

Όπως και το Corsa-e, έτσι και το Peugeot e-208 έχει ηλεκτρικό κινητήρα ισχύος 136 ίππων, με μέγιστη ροπή 260Nm. Εδώ όμως τελειώνουν και οι ομοιότητες, καθώς η Peugeot προβάλει έναν πιο premium χαρακτήρα, κυρίως χάρη στην επιλογή υλικών στο εσωτερικό, στο 3d i-cockpit και τη σπορτίφ αισθητική. Οι τιμές και εδώ ξεκινούν από τα 29.900 ευρώ.

Mercedes – Benz EQC. Αυτονομία 374 – 417 χιλιόμετρα (WLTP)

Τα μεγάλα SUV έχουν την τιμητική του ως ηλεκτρικά και η Mercedes δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός νυμφώνα. Το EQC διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες μέγιστης ισχύος 408 ίππων, που αποδίδουν τεράστια ροπή 760 Νm, για να κινούν ταχύτατα των 4,761 μέτρων αμάξωμα που ζυγίζει περίπου 2,5 τόνους. Στη χώρα μας διατίθεται ήδη με τιμή από 86.636 ευρώ.

Audi e-tron. Αυτονομία 417 χιλιόμετρα (WLTP)

Το μεγάλο SUV της Audi, με μήκος 4,9 μέτρα, προσφέρει απλόχερα χώρους, πολυτέλεια, επιδόσεις. Με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, ένα σε κάθε άξονα, έχει μέγιστη ισχύ 408 ίππους και θηριώδη ροπή 664 Nm. Η μπαταρία των 95 Kwh του χαρίζει μεγάλη αυτονομία, αλλά θέλει και ικανό ταχυφορτιστή για να γεμίσει σε λογικό χρόνο. Κοστίζει από 84.890 ευρώ.

Jaguar i-Pace . Αυτονομία 470 χιλιόμετρα (WLTP)

Διαθέτει δύο κινητήρες που αποδίδουν μαζί 400 ίππους και 696 Nm ροπής. Σε σχέση με τα μεγαλύτερα EQC της Mercedes και e-tron της Audi έχει πιο σπορ χαρακτήρα, αλλά μικρότερους χώρους. Η τιμή του δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τον προαναφερόμενο ανταγωνισμό, καθώς ξεκινά από τα 85.300 ευρώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!