«Μπάτε σκύλοι, αλέστε» έχουν γίνει τα σύγχρονα Ι.Χ. (vid)

Πέτρος Σηφαλάκης
«Μπάτε σκύλοι, αλέστε» έχουν γίνει τα σύγχρονα Ι.Χ. (vid)
Δείτε, πώς μπορεί να ανοίξει ένας «εκπαιδευμένος» διαρρήκτης μέσα σε μόλις δέκα δευτερόλεπτα με τη βοήθεια μίας απλής και φτηνής συσκευής ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, να βάλει εμπρός τη μηχανή του και να γίνει καπνός!

Σύγχρονα αυτοκίνητα, σύγχρονες τεχνολογίες, πιο δύσκολα τα πράγματα για τους ληστές, λέει η θεωρία. Η πράξη όμως είναι παντελώς αντίθετη. Στο βωμό της άνεσης και της ευχρηστίας, τα αυτοκίνητα είναι πλέον ιδιαίτερα ευάλωτα και ανοίγουν... με τη σκέψη.

Το παραδοσιακό κλειδί έχει δώσει τη θέση του σε έναν πομπό που όταν το όχημα αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται κοντά, ξεκλειδώνει αυτόματα και παίρνει μπρος με το πάτημα ενός κουμπιού. Το κλειδί-πομπός δεν χρειάζεται να βγει από την τσέπη και έτσι η διαδικασία επιβίβασης και εκκίνησης είναι πολύ απλουστευμένη για τον οδηγό.

Το κακό με τον πομπό όμως, είναι ότι εκπέμπει κύματα για να δηλώνει «την παρουσία του», που μπορούν να αντιγραφούν με τον ανάλογο εξοπλισμό. Ο κλέφτης περνάει δίπλα από τον πομπό, αντιγράφει τον κωδικό με τη συσκευή και τον αναπαράγει δίπλα στο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα το τελευταίο να πιστεύει ότι ο πομπός είναι δίπλα και να ανοίγει.

Με τον ίδιο τρόπο, ξεγελιέται και παίρνει μπροστά. Μερικοί κατασκευαστές όπως η Audi, η BMW, η Ford και η Mercedes, όταν τα κλειδιά είναι ακίνητα παύουν να εκπέμπουν το σήμα τους και η αντιγραφή του είναι αδύνατη από τους κλέφτες.

Αυτό όμως συμβαίνει όταν είναι ακίνητο, πάνω σε ένα τραπέζι ή μέσα σε μια τσάντα, αν ο ιδιοκτήτης περπατάει, είναι αντίστοιχα ευάλωτο το σύστημα. Το What Car? έκανε μια μεγάλη έρευνα γύρω από το θέμα και ανακάλυψε ότι ακόμη και δέκα δευτερόλεπτα είναι απολύτως αρκετά για να κλαπούν αυτοκίνητα σύγχρονης τεχνολογίας, ανεξαρτήτου τιμής.

Προτείνονται διάφορα μέτρα που μπορεί να πάρει ο ιδιοκτήτης για να είναι λίγο πιο ήσυχος, όπως θήκη κλειδιού με ειδικά «τοιχώματα» που δεν επιτρέπουν στα κύματα να βγαίνουν προς τα έξω και αποθήκευση του κλειδιού τουλάχιστον πέντε μέτρα μακριά από πόρτες και παράθυρα, ιδανικά σε μεταλλική κλειδοθήκη. Επίσης, τονίζουν ότι τα «παλιακά» κλειδώματα τιμονιού ή σασμάν κάνουν δουλειά και αποθαρρύνουν τους κλέφτες αφού θα πρέπει να σπαταλήσουν περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ξεφορτωθούν κι αυτά, οπότε συνιστάται η χρήση τους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!