Η οδήγηση χωρίς γυαλιά ηλίου «απαγορεύεται» το καλοκαίρι

Gazzetta team
Η οδήγηση χωρίς γυαλιά ηλίου «απαγορεύεται» το καλοκαίρι
Ένα ατύχημα μπορεί να προκληθεί πολύ πιο εύκολα αν ο οδηγός δεν φοράει γυαλιά ηλίου, τους θερινούς μήνες, καθώς κουράζεται πολύ πιο εύκολα μέσω των συσπάσεων στο πρόσωπό του.

Τα γυαλιά ηλίου δεν τα βλέπουμε ως μέρος της... ενεργητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου, θα έπρεπε όμως, αφού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Η οδήγηση είναι πολύ πιο ξεκούραστη και ασφαλής, αν ο οδηγός φοράει τα γυαλιά του και η εξήγηση είναι πολύ απλή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας ειδικός του γερμανικού οργανισμού TUV Ρηνανίας, «όταν κάθεσαι το καλοκαίρι χωρίς γυαλιά ηλίου στο τιμόνι, νιώθεις μετά από 45 λεπτά τόσο κουρασμένος, σαν να είχες οδηγήσει κανονικά τρεις ώρες».

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο χωρίς γυαλιά με σκούρα κρύσταλλα υποχρεωνόμαστε να οδηγούμε μισοκλείνοντας τα μάτια και αυτό κουράζει όντως τον οργανισμό μας. Αντίθετα, με τα γυαλιά ηλίου χαλαρώνουν αισθητά οι μύες του προσώπου στο φωτεινό περιβάλλον και παραμένουμε πιο ξεκούραστοι.

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια, ότι αυτό ισχύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στις χώρες με υψηλή ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, απ΄ ό,τι στις βορειότερες, όπως η Γερμανία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να επιλέγουμε γυαλιά με ποιοτικά κρύσταλλα που φιλτράρουν αποτελεσματικά τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, όμως να μην είναι εντελώς μαύρα για να μην περιορίζουν την ορατότητα.

Επίσης, πολύ σημαντικό λάθος είναι να μη βγάζουμε τα γυαλιά ηλίου από τα μάτια μας, όταν μπαίνουμε ξαφνικά σε περιβάλλον που δεν φωτίζει ο ήλιος, όπως τούνελ, γκαράζ ή άλλοι κλειστοί χώροι. Πρόκειται για μία επικίνδυνη επιλογή, επειδή τα γυαλιά ηλίου κάνουν ακόμη εντονότερη την αντίθεση μεταξύ του φωτεινού περιβάλλοντος και του σκοταδιού στη σήραγγα. Ετσι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν τα μάτια στα νέα δεδομένα και οδηγούμε για κάποιο διάστημα με πολύ μειωμένη ορατότητα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!