H Τesla καταργεί τα σέρβις στα αυτοκίνητά της!

Gazzetta team
H Τesla καταργεί τα σέρβις στα αυτοκίνητά της!
Η αμερικανική μάρκα ανακοίνωσε επίσημα, ότι τα μοντέλα της δεν θα χρειάζονται πλέον συντήρηση σε ετήσια βάση, ενώ ενδεχόμενες βλάβες θα επιδιορθώνονται τηλεματικά!

Η Tesla καταργεί τα σέρβις των αυτοκινήτων της σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Η μάρκα από την Καλιφόρνια ανακοίνωσε χαρακτηριστικά στους πελάτες της, ότι «το Τesla σας δεν χρειάζεται ετήσια συντήρηση». Πρόκειται αναμφίβολα για μία νέα εποχή για τα αυτοκίνητα, τα οποία έπρεπε μέχρι σήμερα να επισκέπτονται σε τακτά διαστήματα –ανάλογα με το μοντέλο και την εταιρεία- τα συνεργεία για αλλαγές λαδιών, φίλτρων, μπουζί και αντικατάσταση φθαρμένων εξαρτημάτων.

Η αμερικανική μάρκα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι δεν απαιτούν συντήρηση και διαθέτουν πολύ λιγότερες πιθανές πηγές βλαβών. Τα ηλεκτρικά μοτέρ δεν αναπτύσσουν τριβές και δεν φθείρονται, ενώ δεν χρειάζονται αλλαγές λαδιών και φίλτρων. Ουσιαστικά, τα μόνα μέρη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων που υφίστανται φθορά, είναι τα ελαστικά τους και τα φρένα τους. Μάλιστα η φθορά των φρένων είναι πολύ χαμηλότερη, επειδή το ηλεκτρικό αυτοκίνητο ανακτά ενέργεια κατά το φρενάρισμα και επιβραδύνει από μόνο του, ενώ ταυτόχρονα φορτίζονται οι μπαταρίες του.

Ενας μεγάλος σύμμαχος της Tesla στην κατάργηση των σέρβις είναι η τηλεματική δικτύωση. Αν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα στο αυτοκίνητο, μπορεί να επιδιορθωθεί από μακριά –‘’οver the air’’- κάνοντας Reset ή με μία αναβάθμιση (Update) του λογισμικού. Στη χειρότερη περίπτωση, θα καταφθάσει επιτόπου μία κινητή μονάδα σέρβις, που θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εργασίες, αφού δεν απαιτούνται πλέον αναβατόρια και άλλες ειδικές υποδομές συνεργείου.

Με την κατάργηση των σέρβις, αλλάζουν και οι όροι εγγύησης για τα Tesla. Συγκεκριμένα, οι εγγυήσεις για όλα τα μοντέλα της μάρκας θα ισχύουν, χωρίς την προϋπόθεση πραγματοποίησης υποχρεωτικών σέρβις, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το παράδειγμα των Αμερικανών αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτή τη στιγμή προβλέπονται για τα ηλεκτρικά VW Golf και e-up, όπως επίσης για το αντίστοιχο Kia e-Soul κανονικά σέρβις ανά 30.000 χλμ. Ωστόσο το κόστος συντήρησης των ηλεκτροκίνητων μοντέλων είναι κατά 20% έως 50% χαμηλότερο από εκείνο αντίστοιχων αυτοκινήτων συμβατικής τεχνολογίας και βέβαια στο μέλλον ενδέχεται σχεδόν να μηδενιστεί.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!