To μεγάλο κόλπο της Ταϊλάνδης για φτηνά ηλεκτρικά Ι.Χ!

Gazzetta team
To μεγάλο κόλπο της Ταϊλάνδης για φτηνά ηλεκτρικά Ι.Χ!
Η ασιατική χώρα θα προχωρήσει από το 2020 στη μαζική μετατροπή φτηνών μεταχειρισμένων μοντέλων βενζίνης και πετρελαίου σε προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το βασικότερο πρόβλημα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέχρι σήμερα είναι η πολύ ακριβότερη τιμή τους σε σχέση με αντίστοιχα μοντέλα βενζίνης ή πετρελαίου. Η ταϊλανδέζικη κυβέρνηση φιλοδοξεί να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο μετατρέποντας φτηνά μεταχειρισμένα Ι.Χ. σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, που θα ξεκινήσει άμεσα. Σε αυτό προβλέπεται να αναλάβει η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού της Ταϊλάνδης, EGAT, τις διαδικασίες μετατροπής των οχημάτων και να ξεκινήσει τη διάθεσή τους στην αγορά σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές ήδη από τον επόμενο χρόνο.

Η EDAG συνεργάζεται με το Εθνικό Πρακτορείο Ανάπτυξης Επιστημών και Τεχνολογίας της Ταϊλάνδης και αρχικά θα προχωρήσει σε δοκιμαστικές μετατροπές τριών φτηνών μοντέλων μαζικής παραγωγής, δηλαδή των μικρομεσαίων Honda Jazz, Nissan Almera και Toyota Vios. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν κληθεί να λάβουν μέρος και συνεργεία ιδιωτών, ενώ το κόστος της μετατροπής υπολογίζεται γύρω στις 9.500 δολάρια, κυρίως για τον ηλεκτροκινητήρα και τις μπαταρίες Ιόντων Λιθίου.

Οι Ταϊλανδοί αισιοδοξούν μάλιστα, ότι στο άμεσο μέλλον θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος της μετατροπής, καθώς πέφτουν συνεχώς οι τιμές των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη διεθνή αγορά. Ακόμη όμως και με τα σημερινά δεδομένα πρόκειται για μία σαφώς πολύ πιο φτηνή λύση σε σχέση με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το εργοστάσιο, καθώς ένα καινούριο Tesla κοστίζει στην Ταϊλάνδη πάνω από 90.000 ευρώ!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!