Τα συστήματα πολυμέσων των νέων αυτοκινήτων «σκοτώνουν»

Πέτρος Σηφαλάκης
Τα συστήματα πολυμέσων των νέων αυτοκινήτων «σκοτώνουν»
Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.

Οι αγοραστές νέων αυτοκινήτων βάζουν πολύ ψηλά πλέον το σύστημα πολυμέσων στο αυτοκίνητο και τις δυνατότητες που θα έχει αυτό, από μοντέλο σε μοντέλο, όμως από ότι φαίνεται, είναι ένα αρκετά επικίνδυνο «σπορ». Για τη χρήση των πολύπλοκων συστημάτων απαιτείται η προσοχή του οδηγού και δεν είναι λίγες οι φορές που η κατάληξη θα είναι ένα ατύχημα, μικρό ή σοβαρό. Όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα. το ποσοστό της απόσπασης του οδηγού μέσα στο αυτοκίνητο έχει αυξηθεί κατά 11% τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το Υπουργείο Μεταφορών της Αγγλίας αναφέρει ότι το 2017 σημειώθηκαν 88 θάνατοι και 614 σοβαροί τραυματισμοί, λόγω της απόσπασης της προσοχής του οδηγού. Τα συστήματα πολυμέσων δεν είναι φυσικά μόνα τους σε αυτό καθώς και τα κινητά τηλέφωνα συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα. Οι θάνατοι λόγω της χρήσης κινητού στην Αγγλία ανέβηκαν στους 43 το 2017, από 27 το 2007, ενώ παρατηρείται πολύ πιο έντονο το φαινόμενο της αποστολής γραπτών μηνυμάτων κατά την οδήγηση.

Άλλοι λόγοι που αποσπάται η προσοχή του οδηγού είναι τα παιδιά στο αυτοκίνητο (29%), η αναζήτηση ραδιοφωνικού σταθμού (27%), η ομιλία με το συνοδηγό (26%), η χρήση κινητού τηλεφώνου (24%) και η χρήση συστήματος δορυφορικής πλοήγησης (15%). Στις ΗΠΑ από την άλλη, το Υπουργείο Μεταφορών λέει ότι το 2015, 3.477 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους οδηγώντας λόγω της απόσπασης της προσοχής τους από τα κινητά τηλέφωνα. Τα συστήματα πολυμέσων των αυτοκινήτων πάντως, έχουν εντείνει το φαινόμενο και οι αρχές ψάχνουν μια λύση ώστε να περιοριστούν τα ατυχήματα που σχετίζονται με αυτά.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!